Krakau

Transport Krakau

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Transport Krakau – openbaar vervoer

De bussen en tram van Krakau worden beheerd door MPK. Het openbaar vervoer is goedkoop, maar als je meer dan één bus of tram moet gebruiken, kan je beter een kaartje voor een uur kopen.

Tickets kunnen worden gekocht bij kiosken, winkels of bij de chauffeur (hoewel dit extra kost). Ze moeten worden gevalideerd door het ticket te ponsen met behulp van de box in de bus of tram. Pons ook een kaartje voor elk groot stuk bagage (gratis bij een pas). Tickets zijn duurder voor nachtbussen en bussen die de stadsgrenzen overschrijden.

Onbeperkte reispassen zijn beschikbaar voor één, twee of drie dagen of voor een maand. Studenten krijgen korting op vertoon van een International Student Identity Card. Wie betrapt wordt zonder geldig kaartje, krijgt ter plaatse een boete.

Transport in Krakau met de taxi

Taxi’s in Krakau hebben een meter en zijn te vinden bij taxistandplaatsen, die zich op de meeste grote pleinen aan de rand van de oude stad bevinden. Je kan ook rondrijdende taxi’s aanhouden op straat. Degenen met een taxilicht, met daarop een telefoonnummer en bedrijfsnaam, rekenen doorgaans redelijke tarieven. Andere zijn te vermijden.

Een goedkopere optie is om telefonisch een taxi te bestellen. Megataxi is een taxibedrijf waar je op voorhand een taxi kan bestellen. Controleer hoeveel de rit kost voordat je in de taxi stapt.

Rijden in Krakau

Autorijden in Krakau kan frustrerend zijn, vooral voor niet-Poolse sprekers. De oude stad is afgesloten voor verkeer, maar er is een parkeerplaats bij Plac Świętego Ducha, op ongeveer twee minuten lopen van Rynek Glowny. De parkeersituatie op straat buiten de oude stad is verwarrend, dus gebruik parkeergarages om boetes te vermijden. Als je naar Krakau rijdt, is de minst stressvolle optie om een hotel te vinden dat parkeergelegenheid biedt en de auto daar achter te laten.

Alle informatie over verkeersregels, boorddocumenten en andere nuttige informatie over rijden in Polen vind je op de transportpagina van Polen.

Auto huren

De meeste bureaus verhuurbedrijven hebben een balie op de luchthaven. Om een auto te huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn (23 voor sommige bedrijven) en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en internationaal rijbewijs. Je kan op voorhand best je auto online reserveren.

Transport in Krakau per fiets

Fietsen rond Krakau is niet zonder risico omdat de lokale bevolking snel rijdt en trams uit het niets komen, maar het is leuk om de autovrije oude binnenstad op twee wielen te verkennen.

Naar Krakau reizen

Meer over het reizen in en naar Polen vind je op de transportpagina van Polen.

Naar Krakau vliegen

Krakau heeft geprofiteerd van de overvloed aan goedkope luchtvaartmaatschappijen in heel Europa. die rechtstreekse vluchten naar Krakau aanbieden. Tarieven variëren sterk in prijs; tijdens het laag seizoen is het mogelijk om goedkope vluchten naar Krakau te vinden en een koopje te doen, maar in het hoogseizoen betaal je aanzienlijk meer.

Met de auto naar Krakau

De noord-zuid E77 verbindt Krakau met Warschau en de kust in het noorden, en Zakopane en de Slowaakse grens in het zuiden. De oost-west E40 komt vanuit Lviv in Oekraïne in het oosten aan en gaat dan westwaarts via Katowice en Wroclaw naar Dresden in Duitsland (deels als snelweg A4). In het zuidwesten is Tsjechië gemakkelijk te bereiken via de E75.

Alles over rijden in Polen vind je op de transportpagina van Polen.

Met de Bus

Het busstation bevindt zich op ulica Bosacka, tegenover het centraal station van Krakau. De belangrijkste vervoerder is MDA. Met flixbus kan je eenvoudig en goedkoop vanuit Nederland of België naar Krakau en andere steden in Europa reizen.

Met de trein

Krakow Dworzec Glowny, het centraal station van Krakau, bevindt zich op de plaats Jana Nowaka-Jezioranskiego aan de noordoostelijke rand van de oude stad.

Polskie Koleje Panstwowe (PKP) (Poolse Spoorwegen) exploiteert schone en efficiënte treinen op het Poolse spoorwegnet met meer dan 27.000 km aan spoorrails.

De snelste treinen zijn de InterCity (IC) en EuroCity (EC) treinen, die de stad verbinden met Warschau, Wenen, Praag, Berlijn en Boedapest. Wees voorzichtig op sommige nachttreinroutes, met name die naar Praag, aangezien dieven actief zijn. Kaartjes koop je op het station.

Je kan ook een kijkje nemen op de transportpagina van Polen voor meer informatie over het reizen per trein en tickets.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar