Helsinki

Transport in Helsinki

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Transport Helsinki: openbaar vervoer

Helsingin Kaupungin Liikennelaitos (HKL) baat de metro, trams en bussen van Helsinki uit, evenals de veerboot naar Suomenlinna, maar informatie over routes, dienstregelingen en tickets wordt verstrekt door Helsingin Seudun Liikenne (HSL)

Je kan kaartjes kopen aan boord van bussen en trams en op metrostations, maar ze zijn goedkoper als je ze vooraf op je mobiele telefoon of bij de krantenwinkel koopt (R-kioski) , het VVV-kantoor of postkantoor. Transfers zijn toegestaan voor tickets voor één of meerdere reizen binnen een uur na de tijd die op het ticket staat bij het instappen. Tram 4 is ideaal voor architectuurliefhebbers en tram 6 is ontworpen voor diegenen die geïnteresseerd zijn in design, kunst en eten.

Passen zijn beschikbaar voor alles van één tot zeven dagen. Bezoekers kunnen ook onbeperkt reizen met de Helsinki Card die ook gratis toegang biedt tot vele musea en attracties.

Hop-on Hop-off bus en boot in Helsinki.

Je kan ook kiezen voor een Hop-on Hop-off bus of boot of een combinatie van beiden als je het transport in Helsinki op een eenvoudige manier wil nemen.

Taxi transport in Helsinki

Taxidiensten worden uitgevoerd door Helsinki Taxi Center (tel: +358 100 0700). Helsinki-taxi’s kunnen op straat worden aangehouden of telefonisch worden gereserveerd, maar tijdens de ochtend- en middagspits is de vraag vaak groter dan het aanbod. Een taxi is te huur als de gele ‘TAXI’-koepel verlicht is. Over het algemeen wordt er geen fooi verwacht.

Rijden in Helsinki

Omdat het openbaar vervoer uitstekend is en het grootste deel van het centrum van Helsinki te voet bereikbaar is, is het niet nodig om met de auto naar het centrum van Helsinki te gaan. Bezoekers die in de stad rijden, moeten zich ervan bewust zijn dat de parkeerregels strikt worden gehandhaafd en dat vertragingen gebruikelijk zijn tijdens de ochtend- en middagspits.

De stad is opgedeeld in drie parkeerzones. Centraal Helsinki is aangewezen als Zone I (I-vyöhyke) ) en parkeerregels zijn van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 van kracht. Buiten deze centrale zone is parkeren goedkoper en gelden de regels alleen van maandag tot en met vrijdag. Op zondag moet je in sommige delen van het stadscentrum betalen voor parkeren, dus let goed op de borden.

Parkeermeters nemen gewone munten of parkeerkaarten, die je vooraf kan kopen bij R-kioski  (krantenwinkels) en tankstations. De belangrijkste parkeergarages in het centrum bevinden zich bij winkelcentrum Forum, Mannerheimintie 20 en winkelcentrum Kluuvi, Aleksanterinkatu 9. Zie de shoppingpagina van Heslinki voor meer informatie over het shoppen.

Alle informatie over boorddocumenten, verkeersregels en andere formaliteiten over rijden in Finland vind je op de transportpagina van Finland.

Auto huren in Helsinki

Autoverhuur in Helsinki is beschikbaar op de luchthaven en het treinstation, of kan worden geregeld via hotels, het VVV-kantoor of rechtstreeks online bij de verhuurbedrijven.

transport Helsinki
Een auto huren is een goed idee om de omgeving rond Helsinki te verkennen

Transport in Helsinki per fiets

Door de vlakke wegen zijn fietsen een populair transportmiddel in Helsinki, en de stad heeft een uitgebreid netwerk van goed onderhouden fietspaden van 750 km lang. Fietsers moeten de verkeerslichten respecteren houden om een boete te vermijden.

transport Helsinki
In Helsinki is het eenvoudig fietsen

Transport naar Helsinki

Naar Helsinki vliegen

Vanuit verschillende luchthavens in Nederland of België kan je rechtstreeks naar Finland vliegen. De duurste periodes om te vliegen zijn juli, augustus en rond Kerstmis.

Met de wagen naar Helsinki

Alle informatie over hoe je in Finland geraakt maar ook alle informatie over boorddocumenten, verkeersregels en alles wat belangrijk is om met de auto te rijden in Finland kan je lezen op onze transportpagina van Finland.

Wegen naar Helsinki

De meeste mensen die naar Helsinki rijden komen via de autoveerboot vanuit Stockholm of de snelweg E18 vanuit Turku aan. Andere belangrijke wegen die naar Helsinki leiden zijn de E12 vanuit Vaasa en de E75 vanuit Rovaniemi.

Met de bus naar Helsinki

De belangrijkste aanbieder van touringcars in Finland is Oy Matkahuolto  die alle langeafstands- en snelbusreizen afhandelt. Verschillende particuliere bedrijven bieden lokale busdiensten.

Internationale busdiensten rijden naar Helsinki vanuit Zweden, Noorwegen en Rusland, op de route Helsinki-St. Petersburg rijden tal van bedrijven. In Helsinki arriveren en vertrekken bussen van het busstation van Helsinki, tussen Salomonkatu en Simonkatu.

Met de trein naar Helsinki

Finse treinen zijn schoon en efficiënt en er zijn handige internationale verbindingen naar Sint-Petersburg en Moskou in Rusland. In Helsinki arriveren en vertrekken treinen van Rautatientori (spoorwegplein), gelegen op Kaivokatu, bij Mannerheimintie. Alle informatie over de trein in Finland kan je lezen op de transportpagina van Finland.

Met de boot naar Helsinki

Er zijn regelmatige lijndiensten voor auto- en passagiersveerdiensten naar Helsinki vanuit Zweden, Estland en Duitsland. Veerboten meren aan bij vijf verschillende terminals in Helsinki – de Kanava- en Katajanokka-terminals liggen aan de noordkant van Eteläsatama (Zuidhaven) , terwijl de Makasiini- en Olympia-terminals ten zuiden van de haven liggen. De Länsiterminaali (West Terminal)  ligt ten zuidwesten van het centrum op Hietasaarenkuja. Controleer altijd voor je op reis gaat welke terminal je veermaatschappij gaat gebruiken.

Viking Line en Tallink Silja Line hebben regelmatige dagelijkse diensten tussen Helsinki en Tallinn, die tussen de twee en vier uur duren, en dagelijkse 16-uurs veerbootroutes tussen Helsinki en Stockholm, waarvan de meeste via Turku of Mariehamn op de islandsland-eilanden. Verschillende andere bedrijven hebben veerboten op dezelfde routes.

Finnlines heeft dagelijkse veerboten tussen Helsinki en Travemünde in Duitsland, die de reis in ongeveer 28 uur voltooien, en meerdere veerboten per week tussen Helsinki en Rostock of Gdynia.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar