München

Uitgaan en shoppen in München

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in München

Shopaholics zijn in voor een traktatie in München als ze gaan shoppen in München. Gezamenlijk bieden de winkels, winkelcentra en markten van de stad alles, van de meest luxueuze designerartikelen tot de meest traditionele Beierse ambachten. Internationale merken zijn goed vertegenwoordigd, maar er zijn ook veel eigenzinnige eenmalige vondsten te doen.

Belangrijkste shoppinggebieden in München

Neuhauserstrasse en Kaufingerstrasse, in het stadscentrum, zijn de belangrijkste winkelgebieden in München en zijn bezaaid met grote warenhuizen zoals Kaufingertor München en met wereldwijdverspreide ketens. Er is de Stachus Passagen op Karlsplatz, het grootste ondergrondse winkelcentrum van Europa. Rond de Maximilianstrasse en Theatinerstrasse vindt je kleinere, meer exclusieve boetieks. In Schwabing is de Leopoldstrasse  een trendy winkelstraat met interessante boetiekjes verscholen in de omliggende wegen.

Markten in München

Viktualienmarkt, de bruisende, kleurrijke voedselmarkt aan het oostelijke uiteinde van het voetgangersgebied Marienplatz, is een van de belangrijkste attracties van München. De markt is open van maandag t/m zaterdag van 8 tot 20 uur. De markt bestaat al sinds 1807 op de site en is een brandpunt van het leven in München. De Elisabethmarkt, in Schwabing, is iets rustiger, maar deze markt voor eten en drinken is niet minder om van te watertanden. Het heeft dezelfde openingstijden als de Viktualienmarkt.

Shoppingcenters in München

Het Olympia Einkaufszentrum is de grootste arcade van Beieren en bestaat uit meer dan 135 afzonderlijke winkels, drie grote warenhuizen en een aantal luxe eetgelegenheden. De Riem Arcaden, alleen een beetje kleiner, is een populaire optie in het oosten van de stad en herbergt veel high-end modeketens, terwijl het winkelcentrum Einkaufszentrum Neuperlach (bekend als Pep) outlet-filialen van bijna alle grote winkels heeft te vinden iq in het stadscentrum. Het winkelcentrum CityQuartier Fünf Höfe  ligt in het oude stadscentrum. De meer dan 64 exclusieve winkels, restaurants en bars trekken jaarlijks meer dan 7 miljoen bezoekers. Het Luitpoldblock, Brienner Strasse 11, herbergt verschillende exclusieve boetieks en het legendarische Café Luitpold.

Souvenirs uit München

Afgezien van de onvermijdelijke hordes magneten, T-shirts en merchandise van FC Bayern München, omvatten klassieke lokale souvenirs o.a. bierpullen, traditionele Beierse kleding, tinwerk en decoratieve houten wandklokken. Winkels die gespecialiseerd zijn in traditionele Beierse kleding zijn Angermaier, Moser Trachten en Hirmer Landlust.

Als je meer wil weten over types Duitse souvenirs kan je ook een kijkje nemen op de shoppingpagina van Duitsland.

Uitgaan in München

Het nachtleven van München is net zo ongelijksoortig als al het andere aan deze stad. Elke avond kan gepaard gaan met een knietje omhoog in een traditionele bierhal, een stint op de dansvloer van een über-moderne club, of een onderdompeling in het werk van grote Duitse componisten zoals Wagner.

Het gebied rond Münchener Freiheit in Schwabing is het bekendste uitgaansgebied, met ontelbare bars, cafés, restaurants, jazzpodia en dansclubs. Hippe bars zijn er in overvloed in de straten die uitstralen vanaf de Gärtnerplatz, terwijl het Glockenbachviertel, net ten zuiden van Sendlinger Tor, de belangrijkste focus van de homoscene is. Haidhausen biedt een meer alternatieve scène.

München heeft ook een indrukwekkend cultureel erfgoed, het is veelzeggend dat hier het hoofdkantoor van de Duitse culturele organisatie, het Goethe Institut, is gevestigd. München was een belangrijk centrum voor kunst in de 19de  eeuw, onder het beschermheerschap van Ludwig I en II, en vandaag de dag leeft de erfenis voort met kwaliteitsvolle livemuziek en theatervoorstellingen.

De beste algemene bron voor tickets is München Ticket, die ook balies heeft in het VVV-kantoor in het Rathaus op de Marienplatz, evenals in het Hauptbahnhof en in het Gasteig Cultureel Centrum aan de Rosenheimer Strasse.

shoppen in München
Er zijn veel biertuinen in München

Bars in München

Biertuin Augustiner Keller

De Biertuin Augustiner Keller dateert uit 1812 en serveert de echte traditionele ervaring in al zijn heerlijke, clichématige glorie. De grote trekpleister hier was oorspronkelijk de beroemde “bierbull” die ingespannen werd om biervaten uit de opslag in de kelder te vervoeren. Hoewel de stier al lang niet meer bestaat, ziet de biertuin er nog net zo uit als toen. Het lokale Augustijner-bier, door veel Beieren beschouwd als het beste van München, wordt enthousiast geconsumeerd.

Cafe Luitpold

Cafe Luitpold in München dateert uit 1888 en trok beroemde culturele zwaargewichten zoals Kandinsky, Ibsen, Strauss en Thomas Mann, en het blijft een druk ontmoetingspunt voor de lokale bevolking. Door de lange openingstijden is het net zo aantrekkelijk voor mensen die op zoek zijn naar koffie en cake als voor mensen die op zoek zijn naar een paar biertjes. Er is ook een formeel restaurant op het terrein. Het geheel is flink opgeknapt sinds de tijd dat royalty’s langskwamen, maar het blijft een plezierige plek.

Hofbräukeller

Niet te verwarren met het bekendere Hofbräuhaus, hoewel het wordt gerund door dezelfde staatsbrouwerij, is de Hofbräukeller gevestigd in de kelder van een neorenaissancistisch gebouw en biedt het een rijke sfeer voor het neerhalen van een paar pils (natuurlijk vergezeld door alle de traditionele Beierse biersnacks). Het ligt een beetje buiten het stadscentrum en trekt over het algemeen meer inwoners dan toeristen, wat veel zegt over de historische, nuchtere aantrekkingskracht. In de zomer is er een biertuin in de schaduw van kastanjebomen.

Schumann’s Bar

Met een reputatie in München lijkt Schumann’s Bar op de legendarische Harry’s Bar in Venetië, en even verbazingwekkende prijzen die bij elkaar passen, is dit een drankje waard om gewoon te zeggen dat je er bent geweest. Een inmiddels iconisch instituut, gevestigd in een straat met ultrachique boetieks, Schumann’s cocktails bevallen hier al meer dan twee decennia de rijken en beroemdheden. Ze zijn krachtig, maar de kans is groot dat je geen geld meer hebt voordat je te ver weg bent.

live muziek in München

Backstage Club

Ondanks de intieme naam is de Backstage Club eigenlijk een complex met meerdere locaties, bestaande uit drie clubs, een theater en een goedkope en aangename biertuin. Op de grote podia in de clubs spelen bands van over de hele wereld, en als je op zoek bent naar de nieuwste internationale indie- en rockacts terwijl ze door München trekken, dan is deze club de beste keuze.

Mister B’s

Als je van je livemuziek houdt, geserveerd in een gezellige, intieme en vriendelijke setting, en meer ter zake, je houdt van je jazz, zoek dan niet verder dan Mister B’s. Deze kleine, maar immer populaire jazzbar, gerund door ex-New Yorker Alex Best, heeft een fijne lijn in cocktails, hoewel de grootste aantrekkingskracht is als een muzieklocatie. De bar zelf bestaat uit slechts een paar tafels en een podium, maar het heeft heel veel hart en er is elke donderdag, vrijdag en zaterdag live jazz.

Klassieke muziek in München

Gasteig

Het rijke muzikale erfgoed van München wordt gedomineerd door de figuur van componist Richard Wagner en zijn opvolgers Richard Strauss en Carl Orff, die hier allemaal zijn geboren of lang in de stad hebben gewerkt. Het is dan ook geen verrassing dat München beschikt over drie orkesten van wereldklasse: de Münchner Philharmoniker, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Bayerisches Staatsorchester. Het Gasteig Kulturzentrum is de thuisbasis van de Münchner Philharmoniker, maar alle drie zijn hier te vinden met uitstekende klassieke uitvoeringen.

Nationaltheater

Dit statige gebouw werd begin 19de eeuw geopend en werd gebouwd in opdracht van de Beierse koning van zijn tijd, die een locatie wilde creëren naar het beeld van het Odéon in Parijs. Het is sindsdien twee keer herbouwd en is verwoest door zowel vuur als oorlog, maar het heeft in zijn huidige vorm een zeer elegante neoklassieke uitstraling behouden. Gelegen aan de Franz-Joseph-Platz, is het nu de thuisbasis van de Beierse Staatsopera en het Beierse Staatsballet, die hier het hele jaar door optreden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar