Krakau

Shoppen in Krakau

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Krakau

Van vintage kleding tot high-street fashion, als je gaat shoppen in Krakau vind je alles wat een stad shoppers kan bieden, en Nederlanders en Belgen zullen aanzienlijke prijsverlagingen opmerken tijdens het shoppen in Krakau. Shoppen in Krakau maakt de stad misschien geen rivaal voor grotere Europese steden, maar het is een goede plek om op zoek te gaan naar uniek items met een beetje geschiedenis.

Belangrijkste shopping gebieden in Krakau

Als je gaat shoppen in Krakau dan zal je al snel merken dat Rynek Glowny nog steeds zijn middeleeuwse functie als kloppend hart en huiskamer van Krakau vervuld. De Lakenhal is een goede plek om handwerk te vinden, zoals sieraden, houten schaaksets, glas, textiel, kant en andere redelijk geprijsde artikelen. Het scale aan winkels rond Hotel Cracovia, aleja Focha 1, is ook een bezoek waard voor Pools handwerk. Het gedeelte van de oude stadsmuur op ulica Florianska  is dan weer gevuld met lokale kunstenaars, die werken van verschillende kwaliteit te koop aanbieden.

Markten in Krakau

De kleurrijke groentemarkt Stary Kleparz in Rynek Kleparski, net ten noorden van de oude stad, is een van de oudste markten in Polen en dateert uit de 14e eeuw. Iets verder naar het noorden, rond plaats Nowy Kleparz, aan het einde van ulica Dluga (de langste straat in Krakau), is een andere groentemarkt, hoewel niet zo goedkoop als zijn oudere neef. De grootste vlooienmarkt van Krakau (open zondag van 7 tot 13 uur) bevindt zich op plac Nowy in Kazimierz.

shoppen in Krakau
Markt op het grote martkplein

Shopping centers in Krakau

De gigantische Galeria Krakowska, ulica Pawia 5, is een zeer groot winkelcentrum en de thuisbasis van alle gebruikelijke, multinationale ketens met ook veel van de Poolse winkelketens. Gelegen nabij het treinstation, biedt het winkelcentrum consumentisme op een schaal waar veel Polen 20 jaar geleden niet van hadden kunnen dromen. Het is een verrassend contrast met de leuke winkeltjes en traditionele markten in de oude binnenstad.

Shoppen in Krakau naar souvenirs

Als je gaat shoppen in Krakau en op zoek bent naar souvenirs , vermijd dan de overvloed aan winkels die de gebruikelijke waren verkopen (koelkastmagneten, sleutelhangers en T-shirts) en ga naar de Lakenhal op Rynek Glowny (Grote Marktplein). Deze oude markt is een geweldige plek om sieraden en handwerk tegen redelijke prijzen op te halen. Ze kunnen tegenwoordig voor toeristen worden gemaakt, maar ze zetten de sterke houtbewerkings- en weeftradities van boeren voort. Als alternatief heeft Krakuska, ulica Szewska 9, een grot van Aladdin met eigenzinnige souvenirs.

Voor meer typische Poolse producten kan je ook eens tegen op de shopping pagina van Polen.

Uitgaan in Krakau

Net zoals je gaat shoppen en Krakau op de Grote Markt is het uitgaanscentrum van Krakau ook te vinden op Rynek Glowny, met zijn terrasjes die populair zijn om de avond mee te beginnen. Later vervaagt het onderscheid tussen cafés, bars en clubs als gezellige kelderbars feestzones worden met zweterige dansvloeren.

De beste plekken zijn vaak te vinden onderaan onopvallende trappen of verborgen in binnenplaatsen. Livemuziek is meestal rock of jazz, maar er zijn af en toe meer ongebruikelijke shows.

Naast de oude stad is de wijk Kazimierz een beetje hipper en een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar het vrijgezellengebied. Sluit de hoge cultuur van Krakau ook niet uit voor entertainment. Gezien de omvang is het culturele leven van de stad fantastisch, zelfs voor niet-Pools sprekenden. Het uitgebreide maandblad Karnet , verkrijgbaar bij VVV-kantoren, somt vrijwel elk evenement in de stad op.

shoppen in Krakau
Uitgaan kan rond het grote marktplein met tal van horecazaken

Bars in Krakau

Alchemia

Alchemia is de plek om te feesten in Kazimierz. Met een knipoog naar Narnia lopen feestvierders door kleerkasten om van de ene naar de andere ruimte te gaan, terwijl de antieke meubels, gesmolten kaarsen en rockmuziek zorgen voor een grungy sfeer. Omdat dit Krakau is, is er ook een knipoog naar jazz – Alchemia organiseert het hele najaar een jazzfestival. Het personeel kan soms een beetje afstandelijk overkomen, maar het kunstzinnige publiek is vriendelijk genoeg. Overweeg om overdag te bezoeken wanneer Alchemia een café is, de met wodka verrijkte warme chocolademelk is alvast een aanrader.

Antycafe

Antycafe is een van de hipste horecagelegenheden in Krakau. Deze bar heeft een industriële stijl en beschikt over twee bars (een is voor rokers) en verkoopt een groot aantal lokale bieren en wodka’s. De sfeer is trendy en een beetje vreemd, maar Polen zijn goed in het beheren van dit soort dingen zonder pretentieus te zijn. Er zijn hier ook af en toe optredens, dus als je van de sfeer houdt, houd dan in de gaten wat er gaat gebeuren.

Domówka Café

Als je zin hebt in een gezellig avondje drinken, maar iets minder rauws wilt dan een volle club, dan zijn de bordspellen en ambachtelijke bieren van Domówka Café misschien een goede keuze. Deze Kazimierz-bar heeft een huiselijke sfeer (de naam betekent “huisje”) met slordige banken, kitscherig kuddebehang en een houtkachel die het allemaal aangenaam gezellig maken. Kies een spel uit het “menu” van het huis (veel zijn internationale favorieten en in het Engels) en breng een avond door met het drinken van enkele van de ongewone fruitbieren van het café.

Clubs in Krakau

Klub Pauza

Pauza, een van de hipste locaties in de oude stad, is een kunstgalerie, bar, bioscoop en nachtclub die de toeristen op afstand houdt door geen officieel uithangbord op te hangen,  kijk in plaats daarvan uit naar het gele “internet”-bord en loop door doorgang. Onder de bar en galerij is een dansvloer in de kelder die techno en elektronica speelt voor een cool, grotendeels lokaal publiek. Het muziekbeleid varieert echter nogal, dus bekijk de website voordat je naar beneden gaat.

Live muziek in Krakau

Jazz Club U Muniaka

Jazz is enorm populair in Krakau, en misschien wel de beste plek om ernaar te luisteren is Jazz Club U Muniaka. Het geesteskind van saxofonist Janusz Muniak, het is een van de bekendste jazzoutlets in Polen en heeft elke dag livemuziek. Concerten vinden plaats in een sfeervolle gewelfde kelder. Gezien de centrale ligging vormen toeristen in het hoogseizoen een groot deel van het publiek, maar de ernst waarmee hier met jazz wordt omgegaan is nog volkomen onverbloemd.

Stalowe Magnolie

Leveranciers van fijne jazzmuziek en dure drankjes, de gewelfde kelder van Stalowe Magnolie (genoemd naar de film Steel Magnolias) ) is sexy en heeft een vleugje exclusiviteit. Hoewel de jazzmuziek die hier wordt gespeeld serieus is, is er een zekere kwaliteit van zien en gezien worden, dus kleed je scherp, geniet van de vintage weelde en laat het geweldige barpersoneel de drank stromen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar