Boedapest

Uitgaan en shoppen in Boedapest

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Boedapest

De verscheidenheid aan goederen die te koop zijn in Boedapest is drastisch toegenomen sinds het einde van het Sovjettijdperk, en ondanks de alomtegenwoordige winkelcentra en designerwinkels die zijn ontstaan, zijn er nog steeds een groot aantal kleine, charmante winkels die iets ongewoons verkopen.

Belangrijkste shoppinggebieden in Boedapest

De chique winkelstraat van Pest, Váci útca, is al sinds de 18de eeuw een modieuze bestedingsplek. Tegenwoordig verleiden de omliggende lanen ook toeristen met bekende winkelstraten en designernamen. Andrássy út is een andere high-end optie met enkele jugendstil-parels zoals het warenhuis van Parijs. Fashion Street, van Vörösmarty tér tot Deák tér, is de thuisbasis van vele stijlvolle labels en Király útca is waar de opkomende designscene van Boedapest zich momenteel bevindt.

Markten in Boedapest

De Grote Markthal (Nagy Vásárcsarnok) in Fovám tér biedt een fijne selectie van producten met snaren van paprikakleurige koraalkettingen, potten met augurken, ganzenlever en salami die allemaal worden aangeboden. Er zijn supermarkten om Tokaj-wijnen, Pálinka (kersen- en abrikozenbrandewijn) en bittere, zwarte Zwack unicum (kruidenlikeur) in te slaan. Boven zijn er met de hand geborduurde tafelkleden, porselein en traditionele klederdracht.

shoppen in Boedapest
Er zijn enkele prachtige markten in Boedapest

Shopping centers in Boedapest

Het Corvin Plaza (Futó útca 37-45) is het nieuwste van de winkelcentra van Boedapest. Het heeft alles, van apotheken en drukkerijen tot kleding- en elektronicawinkels, plus een gratis ijsbaan. Er zijn veel winkelcentra in de stad, maar probeer voor iets anders de BÁV-winkels in Boedapest, door de staat gerunde pandjeshuizen die alles verkopen, van rommel tot edelstenen. De hoofdvestiging bevindt zich op Bécsi útca 1.

Souvenirs in Boedapest

Goede geschenken zijn onder meer Hongaarse volkskunst zoals poppen in klederdracht, geborduurde stukken, kleding en aardewerk. Goed handbeschilderd porselein is te vinden bij Zsolany, Kigyó útca 4 en Herend, I Szentháromság útca 5.

Meer over diverse souvenirs uit Hongarije kan je deze op de shoppingpagina van Hongarije.

Uitgaan in Boedapest

Boedapest heeft een grootse geschiedenis in muziek, variërend van opera’s tot volksliederen. Tegenwoordig vind je er echter net zo goed technoclubs of live rockmuziek. Overal in Boedapest ontstaan voortdurend nieuwe clubs en muziekpodia, vooral rond Liszt Ferenc tér en Ráday utca.

De laatste informatie voor het nachtleven en culturele aanbiedingen is The Budapest Times . Je kan tickets voor de meeste culturele en sportieve evenementen kopen bij TEX Ticket Express, of online bestellen.

Bars in Boedapest

Szimpla Kert

Waarschijnlijk de beroemdste van de ruïnepubs van Boedapest (bars die openen in niet meer gebruikte gebouwen die meestal zijn versierd met een eclectische mix van tweedehands meubilair), Szimpla Kert is een soort cultus bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Liggend in een oude huurkazerne, zullen klanten die het labyrint van gangen verkennen, ontdekken dat elke ruimte is versierd met een ander thema. Handig, het biedt ook een goede selectie drankjes.

Filter Klub

Deze ruïne pub bevindt zich in de kelder van het voormalige Cultuurcentrum. Het gewelfde plafond en de luchtafvoerbuizen zijn begroeid met een jungle van planten, terwijl de muren zijn beklad met graffiti. Naast de gebruikelijke eclectische mix van meubels, biedt Filter Klub tafelvoetbal, redelijk geprijsde drankjes en regelmatig livemuziek.

shoppen in Boedapest
In enkele straten kan je terecht voor talrijke pubs.

Clubs in Boedapest

Café del Rio

Een klein stukje Latijns-Amerika is te vinden aan de oevers van de Donau in de vorm van Café del Rio, een enorm populaire club vol palmbomen. Duizenden trendy jonge Hongaren komen opdagen om te luisteren naar grote internationale dj’s die elk weekend tot in de vroege uurtjes deuntjes draaien met salsa aan de orde van de dag op dinsdag.

Corvintető

Met de nadruk op elektronische muziek, pakt Corvintető  uit met enkele van de coolste DJ’s van over de hele wereld, die langskomen voor deep house, dubstep en drum n bass-sessies. De club is gevestigd op de bovenste verdieping van een voormalig warenhuis en het dakterras in de zomer beloont degenen die ’s ochtends nog dansen met een panorama van de stad. De donkere maanden worden binnen gehouden met zijn met gloeilampen gevulde plafonds, neonzuurgangen en geschaafde vloeren.

Gödör Club

Deze altijd populaire, met democratische prijzen, gerunde instelling in het hart van de stad biedt een breed scala aan muziekstijlen, gratis draadloos internet en avonden die variëren van rockconcerten en salsa tot literaire lectuur en kunsttentoonstellingen. Na negen jaar in het Cultureel Centrum op het Erzsébet-plein te hebben gestaan, wordt de nieuwe incarnatie ervan, Király útca, geleverd met verplaatsbare muren, zodat er een hele reeks hedendaagse evenementen, zowel groot als klein, kunnen plaatsvinden.

Live muziek in Boedapest

A38

A38 is een Oekraïens steentransportschip dat is gereïncarneerd als een drijvende club, kunstgalerie, restaurant, bar en plek voor livemuziek. Het is een van de meest trendy locaties van Boedapest en biedt het hele jaar door een programma met tentoonstellingen, evenementen en concerten. Een recente opknapbeurt heeft het een extra glans gegeven en met een overvloed aan live-acts die aan boord zijn gestapt, heeft het ook een reputatie opgebouwd als een van Europa’s coolste muziekruimtes.

Hungarian Heritage House

Voor iets meer traditioneels ga je naar het Hungarian Heritage House in Buda, de thuisbasis van het Hongaarse Staatsvolksensemble. Vijf decennia geleden opgericht met als doel het verzamelen, bewaren en uitvoeren van volksmuziek naast de gebruikelijke Hongaarse dans en kostuums, zijn ze sindsdien uitgegroeid tot een van ’s werelds beste toergroepen. Het Hungarian Heritage House organiseert hun regelmatige optredens, waaronder volksspelen, muziek en dans.

Klassieke muziek in Boedapest

Bartók Memorial House

Bartók Memorial House is de voormalige residentie van de grote componist en nu een museum ter ere van hem. In het begin van de 20e eeuw doorzochten Béla Bartók (1881-1945) en Zoltán Kodály (1882-1967) het land om de verdwijnende volksliederen vast te leggen. Hun inspanningen hebben de levendige Hongaarse muziekscene van vandaag verrijkt. In het huis worden regelmatig evenementen zoals concerten, filmpresentaties en lezingen gehouden en in de zomer wordt de tuin gebruikt voor openluchtconcerten.

Franz Liszt Academy of Music

De Franz Liszt Muziekacademie, opgericht door het muzikale genie zelf in 1875, is een van de meest prestigieuze muziekscholen in Hongarije. De recente toevoeging van een onafhankelijke volksmuziekfaculteit heeft haar reputatie verder versterkt. Concerten worden gehouden in zowel de Grand Hall als de Chamber Hall van dit art nouveau-gebouw, dat tot doel heeft ’s werelds toonaangevende muzikanten en artiesten aan te trekken. Het eclectische programma van concerten omvat alles van klassiek, jazz en volksmuziek tot opera.

Theater in Boedapest

Nemzeti Szinhaz (Nationaal Theater)

Het Nemzeti Szinhaz (Nationaal Theater), gelegen aan de oevers van de Donau, is het grootste centrum voor theaterproducties van de stad. Het toont voornamelijk Hongaarse acteurs, schrijvers en regisseurs. Naast klassieke voorstellingen staan er vaak hedendaagse toneelstukken en bewerkingen van Hongaarse literatuur op het programma. De producties zijn in het Hongaars, maar voor bezoekers die de taal niet spreken, zijn de tuin en het beeldenpark ook een bezoek waard.

Mupa

Het Paleis voor de Kunsten, geopend in 2005, is het nieuwste culturele centrum van Boedapest, met twee concertzalen en het Ludwig Museum. De adembenemende Béla Bartók National Concert Hall, die een interieur heeft dat doet denken aan een gotische kathedraal, biedt plaats aan orkesten en kamermuziekshows, terwijl het kleinere Festival Theatre wordt gebruikt voor dans-, theater- en muziekproducties. Het Ludwig Museum toont een collectie hedendaagse kunst, zowel Hongaars als internationaal.

Muziek en dans in Boedapest

Hongaars Staatsoperahuis

Dit adembenemende neo-renaissancistische gebouw heeft een weelderig ingericht interieur en een aantal van de beste akoestiek in Europa. Het operaseizoen duurt van september tot eind juni en op de meeste dagen zijn er verschillende uitvoeringen. Naast de opera is dit de thuisbasis van het Hongaarse Nationale Ballet, met aanvullende orkestconcerten die ook gemeengoed zijn. Rondleidingen zijn beschikbaar in het Engels.

Trafó

Trafó, een multidisciplinair centrum voor hedendaagse kunst, gehuisvest in een voormalig elektriciteitstransformatorstation, biedt een gevarieerd programma van dans, muziek en theater (alleen in het Hongaars). Met optredens die toonaangevend zijn in de kunstscene van Boedapest, evenals vele internationale producties, is het programma vaak gevarieerd met alles van experimentele tentoonstellingen tot culturele concerten.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar