Berlijn

Uitgaan en shoppen in Berlijn

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Shoppen in Berlijn

Alles kan in het Boheemse Berlijn en dit ethos wordt goed weerspiegeld in de kleding van de inwoners. Je zal er allerlei opvallende kleding zien worden gedragen in de straten van deze stad, die een toevluchtsoord is voor doe-het-zelf hipsters en funky fashionista’s.

Of je nu een voorliefde hebt voor punkkleding, designerkleding of vintage kleding, als je je garderobe wilt aanvullen, heb je keuze te over met een gevarieerd aanbod aan winkels en markten voor elke smaak.

Terwijl de prijzen in de multinationale winkels in lijn zijn met de rest van Europa, zijn er tal van koopjes te vinden in onafhankelijke imperiums en markten, waar het enige dat bevredigender is dan het kopen van een outfit van € 15, het drinken is van een biertje terwijl je alles vanop een afstand bekijkt. Dat noemen we nu het leuken aan shoppen in Berlijn.

Belangrijkste shopping gebieden in Berlijn

  • De beroemde hoofdstraat van West-Berlijn is de Kurfürstendamm die door Charlottenburg en Wilmersdorf loopt, nog steeds een geweldige plek om te winkelen voor grote merken. De buurt is ook de thuisbasis van het belangrijkste warenhuis van de stad, KaDeWe (Tauentzien-Strasse 21-24). De meeste Berlijners zullen het erover eens zijn dat de beste winkels te vinden zijn in Mitte tussen Hackescher Markt en Alexanderplatz.
  • If you’re sick of looking at price tags, head to Garage (Ahornstraße 2) where you can buy clothes by the kilo. But have a close look at the quality of the clothes.

Markten in Berlijn

  • Markten in overvloed in Berlijn. De bekendste zijn Flohmarkt am Mauerpark en Flohmarkt am Arkonaplatz, beide op zondag geopend in Prenzlauer Berg. Flohmarkt am Mauerpark organiseert ook karaoke-sessies tijdens de zomermaanden.
  • Trödel-und Kunstmarkt (Adres: Str. des 17. Juni) is een van de grootste vlooienmarkten in Berlijn met een lange traditie. De markt is elke zaterdag en zondag open.
  • De antiek- en boekenmarkt op het Museumeiland is ideaal voor boeken, platen, cd’s, kunst en ambacht. Elke zaterdag en zondag geopend.
  • De SO36-avondmarkt (adres: Oranienstraße 190, Kreuzberg) is geweldig voor funky rommel en punkparafernalia. Check de website voor de laatste data.
  • De Antik & Trödelmarkt (adres: Richardstraße 105, Neukölln) is voor antiekliefhebbers. Geopend van maandag t/m vrijdag 10.00-18.00.
shoppen in Berlijn
vlooienmarkt in Berlijn

Shoppingcenters in Berlijn

  • Er zijn meer dan 50 winkelcentra om uit te kiezen in Berlijn. De grootste winkelcentra in het centrum van Berlijn zijn LP12 Mall of Berlin (Leipziger Platz 12), ALEXA (Grunerstraße 20), Potsdamer Platz Arkaden (Alte Potsdamer Str. 7) en Ring-Center Berlin (Frankfurter Allee 111).
  • Buiten het stadscentrum is het grootste winkelcentrum van Berlijn de Gropius-Passagen (Johannisthaler Chaussee 317, Berlin Neukölln) en het bekendste is KaDeWe (Tauentzienstraße 21-24, Berlin Schöneberg). Andere opties zijn Das Schloss (Schlossstraße 34-36, Steglitz) en Boulevard Berlin (Schloßstraße 10, Steglitz).

Typische souvenirs uit Berlijn

De Bergmannstraße in Kreuzberg is omzoomd met bijzondere boetiekjes en tweedehandswinkels. Hier vind je ook streekproducten in de Markthalle am Marheinekeplatz. Of ga naar de boekwinkel Hammett voor misdaadromans en ga dan met je nieuwe boek naar Café Barcomi’s voor heerlijke cheesecake. De curiositeitenwinkel boxoffberlin (bob) in Zimmerstr 11 verkoopt souvenirs van regionale kunstenaars. Markten zijn ook een geweldige plek om antiek en snuisterijen te kopen.

Er is ook een cluster van anti-souvenirwinkels verspreid over de eclectische wijk Kreuzberg, Oranienstraße is de plek voor anarchistische kleding en I Love Kreuzberg-parafernalia.

Uitgaan in Berlijn

Berlijn is een van Europa’s meest opwindende en voordeligste feeststeden, een synoniem voor alternatieve cultuur en nachtleven zonder taboe. West-Berlijn is de favoriete ontmoetingsplaats van een rijker en ouder publiek, terwijl in Oost-Berlijn en Kreuzberg de echte actie te vinden is.

Kaartjes voor culturele evenementen zijn verkrijgbaar bij Visit Berlin of rechtstreeks bij de organisatie. Je vindt de laatste kalenders op de website van Zitty, Tip en Prinz. Ook vind je meer informatie op het gratis magazine 030.

Bars in Berlijn

Club Der Visionaere

Deze fantastische bar aan het kanaal zorgt voor een van de beste zomerse drinkervaringen van Berlijn. Het drinkgedeelte, dat grotendeels buiten is, strekt zich uit tot pontons die aan de oevers van het kanaal zijn afgemeerd, wat een uitdaging kan zijn om na een paar biertjes te onderhandelen. Kijk op de website van de club voor openingsdetails,  bij slecht weer blijft het gesloten.

Hopfenreich

De eerste (en waarschijnlijk de beste) ambachtelijke bierbar in Berlijn, het heeft ongeveer twee dozijn bieren van de tap en heeft ook steeds een aantal lekkere seizoenbieren. Op de website van Hopfenreich vindt je meer informatie.

Möbel Olfe

Deze homovriendelijke Kreuzberg-favoriet is het thuis van een trendy, internationaal publiek uit de jaren ’20 en ’30 dat zich in deze oude meubelwinkel verzamelt om enkele van de beste dj’s van Berlijn te horen en goedkope cocktails op te drinken. Het ligt iets terug van het hoofdknooppunt bij Kotbusser Tor, de ingang bevindt zich eigenlijk aan de achterkant op de Dresdener-Strasse. De website van Möbel Olfe geeft je alle informatie.

shoppen in Berlijn
Pop-up bar in de zomer

Clubs in Berlijn

Berghain

Zoek niet verder voor de ultieme Berlijnse techno-ervaring, Berghain is “the placet to be”. Een voormalige Oost-Duitse elektriciteitscentrale die is omgebouwd tot een paleis om te feesten, dit is niet de plek voor een rustig avondje uit. Verwacht een lange wachttijd om binnen te komen en de toegang is selectief. Eenmaal binnen kan je genieten van de buitengewone dansvloer of de funky bovenverdieping Panorama Bar.

Salon Zur Wilden Renate

Renate is gevestigd in een oud flatgebouw en heeft meerdere zalen op verschillende verdiepingen. Het is een loshangend feesthuis met een undergroundsfeer en een muziekbeleid dat neigt naar hedonistische techno. Verlies jezelf in de wildgroei binnen, of kom in de zomer tot rust op de binnenplaats.

Watergate

Ondanks de felle concurrentie blijft Watergate een van de referentieclubs van Berlijn. De mainstream techno-vibe doet een beetje raar aan met zijn locatie in de hippe wijk Kreuzberg, maar deze plek trekt nog steeds een jong en internationaal publiek aan, evenals enkele van de populairste dj’s van Berlijn.

Live muziek in Berlijn

A Trane Jazzclub

Dit jazz-emporium in Charlottenburg wordt algemeen beschouwd als een van Berlijns beste uitgaansgelegenheden voor livemuziek. Het is elke avond geopend, presenteert jazzartiesten van over de hele wereld en heeft sinds de opening in 1992 vele beroemde namen gehost. www.a-trane.de

Madame Claude

In het boek van Roald Dahl De Griezels, zoeken vier mishandelde apen wraak door alle meubels van hun baasjes aan het plafond te plakken. En het lijkt erop dat dezelfde primaten zijn losgelaten in deze fantastische omgekeerde bar, die niet alleen rommelt met dronken geesten, maar ook regelmatig live bands host. https://madameclaude.de/

SO36

Ooit het trefpunt van iconen als Iggy Pop en David Bowie, blijft SO36 een hoeksteen in de Berlijnse livemuziekscene. Het punkethos van de club gaat door tot op de dag van vandaag. Elke derde maandag van de maand is er ook een dansles rolschaatsen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar