Wenen

Reizen in Wenen

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Reizen in Wenen met het openbaar vervoer

De Weense transportorganisatie, Wiener Linien, exploiteert de U-Bahn (metro), S-Bahn (forenzenspoor), Strassenbahn (tram) en het busnetwerk. Na middernacht rijden er om het half uur nachtbussen vanaf Schwedenplatz, Schottentor en de Staatsopera.

Wenen heeft een van de grootste tramnetwerken ter wereld. De trams worden liefkozend ‘Bims’ genoemd – een verwijzing naar de ‘bim-bim’-signaalbel. Tickets zijn verkrijgbaar bij de loketten van Wiener Linien, online winkels en servicecentra, automaten en tabaks-/kiosken.

Met de Vienna City Card kan je 24,48 of 72 uren reizen in Wenen met het openbaar vervoer, maar je krijgt ook kortingen op diverse attracties en bezienswaardigheden.

Reizen met de taxi in Wenen

Taxi’s zijn uitgerust met meters. Er is ook een klein beltarief voor taxi’s met een vergunning zoals Taxi 31300, taxi 40100 en taxi 60160. De meeste taxi’s aanvaarden creditcards en betaalpassen. Een fooi van 10% of naar boven afronden op de dichtstbijzijnde euro is gebruikelijk.

Met de auto rijden in Wenen

Terwijl voetgangers de wirwar van kleine straatjes in de Innere Stadt kunnen waarderen, zullen automobilisten het een nachtmerrie vinden. Het gebied kan het beste worden vermeden, en zelfs ’s nachts is het bijna onmogelijk zijn om een parkeerplaats op straat te vinden. Parkeergarages bevinden zich vaak onder pleinen en parkeren is duur. Kort parkeren op straat is mogelijk op weekdagen van ma-vr (9.00-22.00) in de districten 1 t/m 9 en 20 van de 23 districten van Wenen. ‘Park and Ride’ is een andere optie en voorzieningen zijn te vinden naast metrostations.

Een verzekering is verplicht in Oostenrijk. Je bent verplicht om te allen tijde een gevarendriehoek, reflecterende jas en EHBO-doos bij zich te hebben in uw huurauto. Snelheidslimieten zijn normaal gesproken vastgesteld op 50 km/u in de bebouwde kom, 100 km/u op gewestwegen en 130 km/u  op snelwegen. Meer informatie over met je eigen auto rijden in Oostenrijk vind je op de transportpagina van Oostenrijk.

Auto huren in Wenen

Een nationaal rijbewijs is voldoende voor onderdanen van EU-landen, andere nationaliteiten moeten een internationaal rijbewijs hebben. De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 18-19 jaar, hoewel veel bedrijven een toeslag hebben tot 25 jaar. De meest gekende verhuurbedrijven zijn actief in Oostenrijk.

reizen in Wenen
De fiets is het ideale vervoermiddel om Wenen te verkennen

Reizen met de fiets in Wenen

Er is een netwerk van goed gemarkeerde fietspaden in Wenen, maar fietsers moeten voorzichtig zijn in de Innere Stadt en langs belangrijke routes. Het fietsdeelprogramma van de stad, Citybike Wien, heeft meer dan 120 fietsenstallingen verspreid over de stad. Registreer je voor gebruik online of bij de Citybike Terminal. Je kan betalen met een creditcard of een Citybike Tourist Card, verkrijgbaar bij het centraal station van Wenen, Hauptbahnhof. Het eerste uur is gratis.

Particuliere verhuurbedrijven zijn voornamelijk gevestigd in de buurt van de oevers van de rivier de Donau. Zoals onder andere Pedal Power, op Bösendorferstraße 5, die fietsen leveren en afhalen op je verblijfsplaats.

 

Deze pagina behandelt alle informatie over reizen in Wenen. Wil je meer informatie hoe je in Oostenrijk geraakt en reist in Oostenrijk dan kan je best eens kijken op de transportpagina van Oostenrijk.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar