Parijs

Reizen in Parijs

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Reizen in Parijs

Deze pagina behandelt enkel hoe je moet reizen in Parijs. Je kan ook op de transportpagina van Frankrijk terecht om te kijken hoe je in Parijs geraakt.

Met het openbaar vervoer reizen in Parijs

Openbaar vervoer in Parijs is overvloedig aanwezig, relatief gemakkelijk te begrijpen en (vergeleken met andere hoofdsteden) budgetvriendelijk. De metro van Parijs voldoet aan de behoeften van de meeste toeristen. Haltes voor de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties zijn duidelijk aangegeven. Gratis plannetjes van het openbaar vervoer zijn verkrijgbaar bij metrostations, busstations en VVV-kantoren in Parijs en zijn meestal verkrijgbaar als folders bij de meeste hotels.

Om het allemaal met elkaar te verbinden, is er de Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP)  een geïntegreerd vijfzonesysteem van bus, metro en treinen dat zowel goedkoop als efficiënt is (behalve tijdens stakingen, die een soort nationale hobby zijn). ‘Paris Visites’ bieden bezoekerspassen voor één, twee, drie en vijf dagen voor Parijs en de directe voorsteden (zones 1-3), inclusief vervoer naar de luchthavens, Versailles en Disneyland Parijs (zones 1-5) .

Voor de metro van Parijs dekt één kaartje één reis, of je nu reist voor één halte, 20 haltes, overstapt of in slaap valt en wakker wordt aan het einde van de lijn. Het enige grote minpunt is echter het relatieve gebrek aan liften of roltrappen en de smalle slagbomen. Proberen om rond te reizen met kinderwagens, koffers, krukken of rolstoelen is een uitdaging die je misschien liever overslaat.

Als je van plan bent om meerdere reizen met de metro te maken, dan kan je geld besparen door een kabinet  (een batch van 10 kaartjes) te kopen in plaats van elk kaartje één voor één te betalen.

Met de taxi reizen in Parijs

Taxi’s in Parijs kunnen op straat worden aangeroepen of bij taxistandplaatsen worden genomen. Fooien zijn niet verplicht, maar chauffeurs verwachten ongeveer 10%. Taxibedrijven zijn onder meer Taxis Bleus (tel: 3609, alleen in Frankrijk) en Taxis G7 (tel: 3607, alleen in Frankrijk).

reizen in Parijs
Reizen met de auto in Parijs kan frustrerend zijn

Met de auto reizen Parijs

Als je ervoor kiest om met de auto naar Frankrijk en bij uitbreiding  naar Parijs te rijden dan moet je met enkele zaken rekening houden.

Zoals met de meeste grote steden, kost autorijden in het centrum van Parijs meestal meer moeite dan het waard is. De meeste hotels hebben geen garages, parkeren is moeilijk (illegaal geparkeerde auto’s worden weggesleept) en files zijn frequent. Parkeerprijzen variëren in de stad, maar zijn hoog en beperkt in tijd. Bovendien hoef je met de combinatie van taxi’s en openbaar vervoer eigenlijk weinig zelf op de weg de strijd aan te gaan met andere chauffeurs.

Parijs heeft een milieuzone binnen de stedelijke ringweg (Boulevard périphérique). Het is voor alle automobilisten (ook uit het buitenland) verplicht om bij het rijden binnen de milieuzone een emissiesticker (Vignet Crit’Air) op het voertuig te hebben.

reizen in Parijs
Met de fiets is het eenvoudig reizen in Parijs

Met de fiets reizen in Parijs

Velib is de stads overkoepelende fietsverhuurservice van Parijs. Het eerste half uur is gratis, daarna worden er lage kosten aangerekend. Dankzij de 1.800 stopplaatsen ben je nooit meer dan 300 meter verwijderd van het ophalen van één van de bijna 24.000 fietsen. En bovendien, is er iets romantischer dan Parijs per fiets te bezoeken?

 

Neem een kijkje op de transportpagina van Frankrijk, te zien hoe je het gemakkelijkste in Parijs geraakt

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar