Milaan

Reizen in Milaan

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Reizen in Milaan met het openbaar vervoer

Milaan heeft een uitgebreid transportnetwerk gerund door Azienda Trasporti Milanesi – ATM .

De metro heeft vier lijnen (rode M1, groene M2, gele M3 en paarse M5) die samenkomen bij Duomo, Centrale FS, Loreto, Garibaldi FS, Lotto en Cadorna. Tickets moeten worden gevalideerd door ze in de SITAM-machines aan boord van bussen of op metrostations te ponsen. Tickets zijn verkrijgbaar bij krantenwinkels, tabakswinkels, automaten bij grote metro- en bushaltes, en bij enkele cafés.

Passen, geldig voor één of twee dagen, zijn verkrijgbaar bij ATM-spoorwegkantoren in Cadorna, Centrale FS, Duomo, Loreto en Romolo. Er is ook een carnet van 10 tickets beschikbaar. Je kan tarieven en passen op RicaricaMi-smartcards laden.

Je kan ook makkelijk reizen in Milaan tussen de highlights met de Hop-on Hop-off bus. Je pas is geldig voor 24, 48 of 72 uur vanaf het eerste gebruik. Gratis WiFi aan boord en een audiogids in meerdere talen is inbegrepen.

Reizen in Milaan per taxi

Je kan taxi’s (meestal wit of geel) nemen bij standplaatsen buiten treinstations of ze telefonisch reserveren. De belangrijkste bedrijven zijn Radiotaxi (tel: +39 02 6969) en Autoradio (tel: +39 02 8585). Er wordt geen fooi verwacht. Reken op een extra euro voor elk stuk bagage.

Met de auto rijden in Milaan

Vermijd indien mogelijk autorijden in Milaan. De straten zijn dag en nacht overvol en parkeren is erg moeilijk.

Parkeren langs de weg in het historische centrum is beperkt tot maximaal twee uur binnen de blauwe lijnen gemarkeerd met sostaapagamento (betaald parkeren) borden. Tol in de stad is verplicht op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 07.30 tot 19.30. Op donderdag is de tol verplicht van 07.30 tot 18.00. De beste optie is om naar een van de park-and-ride-regelingen van ATM te rijden en vandaag verder te reizen met het openbaar vervoer.

Als je vastbesloten bent om de stad in te rijden, probeer dan de Autosilo Borgospesso 24-uurs parkeerplaats, Via Borgospesso 18, voor een plek om je auto te parkeren.

Je kan ook op de transportpagina van Italië meer lezen over de verkeersregels en boorddocumenten die je nodig hebt als je met je eigen wagen naar Italië reist.

Reizen in Milaan met de fiets

Milanezen zijn enthousiaste fietsers en een fietsdeelsysteem genaamd BikeMi exploiteert bijna 5.000 fietsen in meer dan 200 stations. Je kan een abonnement voor een dag of een week nemen, waarna de eerste 30 minuten van elke reis gratis zijn.

reizen in Milaan
Milaan heeft ook een handig fietsdeelsysteem

Naar Milaan reizen

Met het vliegtuig naar Milaan

Vanaf verschillende luchthavens uit Nederland of België kan je rechtstreeks naar Milaan vliegen. Tickets voor de shuttlebus vanaf de Luchthaven Orio al Serio en de Luchthaven Malpensa kan je op voorhand reserveren. De shuttlebus is veel goedkoper dan een taxi, sneller dan het huren van een auto en eenvoudiger dan als je met het openbaar vervoer moet reizen.

Met de auto naar Milaan

Ondanks dat we bovenaan al afraden om met de auto Milaan in te reizen, kan het toch zijn dat je met je eigen auto naar Italië wil reizen. Alle informatie over het reizen naar Italië, en in Italië, met de auto, kan je lezen op de transportpagina van Italië.

Milaan is een belangrijk verkeersknooppunt. De centrale verkeersader van Italië, de A1 (Autostrada del Sole), loopt recht in zuidelijke richting van Milaan naar Reggio Calabria via Bologna, Florence, Rome en Napels.

De A4 (Turijn-Milaan-Bergamo-Brescia-Verona-Venetië-Triëst) vormt de ringweg langs het noorden van de stad. Genoemd Autostrada Serenissima, naar de bijnaam van Venetië, is dit de probleemplek waar noord-zuid en oost-west verkeer elkaar ontmoeten en automobilisten zich vaak allesbehalve sereen voelen.

Ook het verkeer uit Varese en het Lago Maggiore op de A8 en uit Zwitserland en Como op de A9 kan hier vast komen te zitten. Genua, ten zuidwesten van Milaan, is bereikbaar via de rustigere A7.

Met de bus naar Milaan

Milaan heeft geen busstation. Bussen voor de luchthavens rijden vanaf de Air Terminal in het Stazione Centrale, terwijl de belangrijkste intercity- en internationale bussen vertrekken vanaf Piazza Castello , naast Castello Sforzesco. Er is verbinding met diensten naar de meeste Europese steden.

Het touringcarbedrijf Autostradale geeft informatie over verbindingen met de rest van Italië.

Met de trein naar Milaan

Treinen in Milaan zijn betrouwbaar en redelijk geprijsd, hoewel er forse toeslagen kunnen worden toegevoegd, afhankelijk van het type trein (Diretto, Inter-Regionale, InterCity of Eurostar). Alle regionale tickets moeten worden gevalideerd door ze te stempelen in de gele machines op het perron voordat je aan boord gaat, hoewel e-tickets ook worden geaccepteerd.

Het centraal station in Milaan is het Stazione Centrale, Piazza Duca d’Aosta, dat hogesnelheidsverbindingen heeft met andere grote steden in Italië, waaronder Bologna, Venetië, Genua, Turijn, Florence en Rome. De enorme neo-Babylonische gevel dateert uit de jaren dertig en overschaduwt de loketten beneden waar roltrappen naar de perrons en winkels oprijzen.

Milaan heeft 10 andere stations die voornamelijk woon-werk routes aandoen. Porta Garibaldi heeft handige diensten naar Varese, Bergamo en Cremona, en hier komen treinen uit Parijs aan.

Voor meer informatie over reizen met de trein in Italië kan je kijkje nemen op de transportpagina van Italië.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar