Lissabon

Reizen in Lissabon

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Reizen in Lissabon met het openbaar vervoer

Transportes de Lisboa beheert het openbaar vervoer van de stad.

Het metrosysteem van Lissabon, de Metropolitano de Lisboa is een efficiënte manier om door de stad te reizen. Er zijn vier lijnen (A-D of blauw, geel, groen en rood) en treinen rijden dagelijks om de drie tot tien minuten.

Een aanvulling op de metro van Lissabon is het stadsnetwerk van bussen, trams en liften (kabelbanen/straatliften). De meeste bus- en tramdiensten rijden dagelijks. Er zijn ook verschillende nachtbuslijnen, die samenkomen bij de Cais do Sodré.

Losse tickets, carnets, dagpassen en herlaadbare Zpping smartcards zijn verkrijgbaar bij de loketten van metrostations, zelfbedieningsautomaten en klantenservicewinkels. Aan boord worden ook buskaartjes verkocht.

De toeristenpas Lisboa Card is 24, 48 of 72 uur geldig en biedt onbeperkt reizen met het openbaar vervoer en gratis toegang tot topmusea en attracties.

Als je de veerboot naar Lissabon wilt nemen, worden de meeste veerboten over de Taag ook beheerd door Transportes de Lisboa en komen aan in Belém, Cais do Sodré en Terreiro do Paço. CP (Portugese Spoorwegen),  verzorgt de veerverbinding van Barreiro (waar de CP-treinen eindigen) naar Praça do Comércio – het tarief is inbegrepen in de ticketprijs voor treinreizigers. Kaartjes koop je bij de veerpont.

Reizen in Lissabon met de taxi

Taxi’s kunnen gemakkelijk worden aangehouden op straat, op de rijen of telefonisch van Rádio Táxis (tel: +351 21 811 9000) en Teletáxis (tel: +351 21 811 1111). Pas op voor overladen. Taxi’s hebben een meter. Voor bagage die in de koffer of op het dak wordt vervoerd, moet een toeslag worden betaald.

 

reizen in Lissabon
Met de taxi is het eenvoudig reizen in Lissabon

Rijden in Lissabon

Je kan best autorijden in Lissabon vermijden, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Je hebt niet alleen te maken met roekeloze automobilisten, maar ook met gebrekkige verkeersborden. De buitenste ringweg A9, bekend als de CREL (Cintura Regional Exterior de Lisboa), en de binnenste ring, CRIL (Cintura Regional Interior de Lisboa), verplaatsen het verkeer efficiënt door de stad, behalve tijdens de spitsuren.

Ondanks de komst van de Vasco Da Gama-brug over de rivier de Taag, kan de Ponte 25 de Abril is er tijdens de spits en in de zomerweekenden nog steeds een uur nodig om door de stad te geraken. In de afgelopen jaren hebben de toenemende voetgangers en verkeersremmende maatregelen in het stadscentrum het trauma van het autorijden in Lissabon vergroot.

Betaald parkeren is van kracht van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 20.00 in veel delen van het centrum van Lissabon met een maximale verblijfsduur van vier uur. Parkeren kan ook bij de grotere winkelcentra. Ondergrondse parkeergarages zijn aangegeven met grote blauwe ‘P’-borden en zijn veel duurder dan betaald parkeren op straat, hoewel handig, aangezien er de hele dag en 24 uur per dag geparkeerd kan worden.

Neem ook een kijkje op onze transportpagina over Portugal voor alle benodigde documenten en verkeersregels.

Met de fiets reizen in Lissabon

Fietsen zijn te huur bij Bike Iberia. Lissabon is geen bijzonder fietsvriendelijke stad, maar Bike Iberia leidt rondleidingen langs pittoreske, veilige locaties.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar