Berlijn

Reizen in Berlijn

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Reizen in Berlijn met het openbaar vervoer

Het stereotype gaat dat Duitse treinen zo efficiënt zijn dat je er je horloge op kunt instellen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, maar over het algemeen zal het uitgebreide vervoersnetwerk van Berlijn dit stereotype eerder versterken dan tegenspreken.

De Duitse hoofdstad is enorm maar zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer, wat waarschijnlijk de reden is waarom Berlijn een van de laagste aantallen auto’s per hoofd van de bevolking in Europa heeft. Natuurlijk zijn er nog steeds de gebruikelijke problemen voor automobilisten, zoals files en parkeren, maar het wegennet van de stad en het relatieve gebrek aan voertuigen maken het veel gemakkelijker om rond te rijden dan in sommige andere Europese hoofdsteden.

Berlijn heeft een sterk geïntegreerd vervoerssysteem dat bestaat uit U-Bahn (metro), S-Bahn (forenzenspoor), bus- en tramdiensten, met gemakkelijke verbindingen met regionale en hoofdspoordiensten. Informatie over tarieven, routes en dienstregelingen is verkrijgbaar bij Berlin Transport Services (BVG).

In december 2020 is een verlenging van de metrolijn U5 in gebruik genomen. De lijn loopt van Berlin Hauptbahnhof in het stadscentrum naar Hönow net buiten Berlijn en stopt onderweg bij belangrijke bezienswaardigheden zoals de Brandenburger Tor, het Museumeiland en de TV-toren, waardoor het een praktisch en betaalbaar vervoermiddel is voor bezoekers.

Tickets zijn geprijsd voor twee of drie zones – bijna alle bezoekers zullen het AB-tarief gebruiken (houd er echter rekening mee dat Schönefeld Airport in zone C ligt). De CityTourCard combineert vervoer in de zones A en B of A, B en C en een voordeelkaart waarmee je korting krijgt op toeristische attracties, restaurants en cafés.

De Berlin Welcome Card biedt gratis openbaar vervoer in Berlijn en kortingen tot 50% bij 200 attracties. Als alternatief kunnen bezoekers ook kiezen voor Berlin Welcome Card All Inclusive, met gratis toegang tot 30 attracties. Je kunt ze kopen bij elke ticketbalie of automaat of ze online kopen en uitprinten voordat je naar Berlijn reist.

Op U-Bahn- en S-Bahn-stations zijn geen poortjes, waardoor het verleidelijk is om niet te betalen voor je reis. Inspecteurs in burger hebben echter de gewoonte om plots te verschijnen en boetes op te leggen aan mensen zonder kaartjes. Als transport zo redelijk geprijsd is, is het dwaas om het risico te nemen.

reizen in Berlijn

Reizen in Berlijn met de taxi

Taxi’s in Berlijn zijn er in overvloed, goedkoop en uiterst eerlijk. Het is gebruikelijk om de prijs gewoon naar boven af te ronden op de dichtstbijzijnde euro. Je kan taxi’s boeken bij Taxi-Funk Berlin (tel: +49 30 443 322) en Würfelfunk (tel: +49 30 210 101).

Met de auto rijden in Berlijn

Berlijn heeft een uitstekend openbaar vervoersysteem, dus het zou niet nodig moeten zijn om in de stad te rijden. Als je echter van plan bent met de auto de stad in te  rijden, moet je er rekening mee houden dat het stadscentrum een ‘lage emissie’-zone is en dat bestuurders een speciaal goedgekeurde sticker in hun auto moeten tonen, anders riskeer je een boete. Het ticket is verkrijgbaar bij Umwelt Plakette.

In een groot deel van het stadscentrum moet je betalen voor parkeren. Waar parkeren gratis is, is het notoir moeilijk om een plekje te vinden. Als je een auto hebt, zijn er tal van parkeergarages in heel Berlijn, evenals Park and Ride-gebieden naast veel S-Bahn- en U-Bahn-stations.

Alles over rijden in Duitsland en de verkeersregels vind je ook de transportpagina van Duitsland.

Auto huren in Berlijn

De meest gekende autoverhuurbedrijven zijn actief in de lijn en hebben verschillende kantoren op verschillende plaatsen. Bestuurders moeten ouder zijn dan 21 jaar en beschikken over een geldig nationaal rijbewijs. Sommige autoverhuurbedrijven hanteren een minimumleeftijd van 18 jaar, maar rekenen een speciaal tarief voor jonge bestuurders.

reizen in Berlijn
Berlijn is perfect om met de fiets te verkennen.

Met de fiets reizen in Berlijn

Fietsen is een extreem populaire manier om je door Berlijn te verplaatsen en het is ook vrij gemakkelijk, dankzij het vlakke terrein van de stad en het uitgebreide netwerk van fietspaden. Fietsen kan huren bij is verkrijgbaar bij fahrradstation of Fat Tire Bike Rentals. Er zijn ook fietsdeelprogramma’s van nextbike  en Deutsche Bahn/LIDL-Bike.

 

Als je wil weten hoe je het gemakkelijkste in Berlijn geraakt neem dan zeker een kijkje op de transportpagina van Duitsland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar