Athene

Reizen in Athene

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Reizen in Athene met het openbaar vervoer

Transport for Athens exploiteert de stadsbussen, trolleybussen, trams en metro/elektrische treindiensten.

Het openbaar vervoer is goedkoop en uitgebreid maar vaak overvol. Tickets worden verkocht bij busterminals en sommige straatkiosken periptera en moet worden gevalideerd in machines aan boord van bussen of in het metrostation. Er zijn eendags-, driedaagse-, vijfdaagse- en maandpassen beschikbaar voor het hele stedelijke netwerk.

Blauw-witte bussen rijden dagelijks, met een beperkte nachtdienst op belangrijke routes. De meest bezochte delen van de stad worden ook bediend door verschillende gele trolleybusroutes.

De elektrische trein/metrolijn 1 rijdt van noord naar zuid tussen de buitenwijk Kifissia en de haven van Piraeus (door Monastiraki). Lijn 2 rijdt van Anthoupoli naar Elliniko (passeert door Syntagma) terwijl lijn 3 loopt van Aghia Marina (passeert door Syntagma) in de richting van de internationale luchthaven van Athene “Eleftherios Venizelos”. Vanaf 1 november 2018 rijden treinen op lijn 3 echter niet rechtstreeks van en naar de luchthaven. Om van en naar de luchthaven te komen, stap je uit bij station Doukissis Plakentias, steek je over naar de andere kant van het perron en vervolgt je je reis verder op lijn 3. Er zijn plannen om een vierde lijn aan het netwerk toe te voegen.

Drie tramlijnen verbinden het stadscentrum en de kust: Syntagma-Neo Faliro, Syntagma-Glyfada en Neo Faliro-Glyfada.

Reizen in Athene met de taxi

Op straat kan je officiële gele taxi’s met rood-op-witte kentekenplaten aanhouden. Bedrijven die radiocabines in Athene exploiteren, zijn onder meer Radio Taxi Ikaros.

Als er veel vraag is naar taxi’s, is het niet ongebruikelijk om de rit (maar niet het tarief) te delen met andere passagiers. Taxi’s zijn goedkoop naar Europese normen. Het geven van fooien is niet gebruikelijk.

reizen in Athene

Rijden in Athene

Om het verkeers- en vervuilingsprobleem in het centrum van Athene te verbeteren, zijn auto’s met kentekenplaten die eindigen op een oneven nummer alleen toegestaan in het centrum op oneven dagen, terwijl auto’s die eindigen op even nummers alleen op even dagen zijn toegestaan. Dit geldt tussen 7 en 20 uur op maandag tot donderdag en van 7 tot 15 uur op vrijdag. Het beperkte gebied, bekend als daktylios in het Grieks, omvat de lanen en straten: Achilleos, Alexandras, Patission tot de kruising met Alexandras Avenue, Constantinoupoleos, Frantzi, Hamosternas, Iera Odos, Ilia Iliou, Karaiskaki Square, Karolou, Marni, Mesogeion, Michalakopoulou , Pheidipidou, Pireos, Spyrou Mercouri, Syngrou, Vryaxidos, Ymittou en Zacharof. Buitenlandse auto’s zijn vrijgesteld van deze regeling.

Parkeren in het centrum van Athene is streng beperkt. Luxe hotels beschikken over eigen parkeerplaatsen. Je kan ook de centrale, maar erg drukke parkeerplaats op het Klathmonos-plein proberen. In feite is een auto in Athene meer een probleem dan een troef, hoewel je er misschien een wilt huren voor een uitstapje buiten de stad.

Alles over de verkeersregels en boorddocumenten kan je lezen op onze transportpagina van Griekenland.

Auto huren

De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Griekenland is 21 jaar met een rijbewijs dat minimaal 1 jaar geleden is uitgereikt. Bestuurders onder de 25 jaar kunnen een jonge bestuurderstoeslag krijgen. Sommige autoverhuurbedrijven hanteren een maximale leeftijd van 70 jaar.

Reizen in Athene met de fiets

Athens by bike, verhuurt fietsen en verzorgt tochten van een halve dag. Funkyride verhuurt fietsen in Koukaki.

Naar Athene reizen

Naar Athene vliegen

De snelste manier om nadelen te geraken is uiteraard een vliegtuig afhankelijk van je plaats van vertrek en periode vlieg je al dan niet rechtstreeks. De duurste vluchten zijn in juli en augustus wanneer het hoogseizoen is in Athene en Griekenland.

Met de auto naar Athene

bereid je voor op een behoorlijk lange reis. Je leest er alles over op onze transportpagina van Griekenland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar