Lissabon

Reisgids Lissabon

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Over Lissabon

Een van de weinige Europese hoofdsteden met een rivier en kustlijn, de maritieme ontdekkingsreizen veranderden de grootste stad van Portugal in een van ’s werelds grootste havens en het centrum van een rijk dat zich uitstrekte van Brazilië in het westen tot India in het oosten. Als gevolg hiervan is Lissabon doordrenkt van geschiedenis, maar combineert het ook traditie en cultuur met de opwinding van een moderne, kosmopolitische stad.

De Portugese hoofdstad, met een prachtige ligging, is gebouwd op zeven heuvels rond de oevers van de rivier de Taag en is op zijn best op zomeravonden, wanneer terrasjes en restaurants aan de rivier bruisen van het leven.

De op één na oudste hoofdstad van Europa (na Athene) heeft vele wendingen in haar geschiedenis overleefd, waaronder een verwoestende aardbeving die veel gebouwen in de 18de eeuw heeft verwoest.

Cultuurliefhebbers kunnen bij een city trip in Lissabon het verleden van de stad verkennen door in vintage trams te rijden of door een bezoek te brengen aan de historische bairros (wijken), zoals het labyrintische Alfama, het elegante Baixa of het culturele baken Chiado.

Een wandeling naar de waterkant, van een van ’s werelds grootste natuurlijke havens, zal je eraan herinneren waarom deze formidabele stad beschavingen heeft aangetrokken, van de Feniciërs en Kelten tot de Romeinen en Moren. En Belém biedt een kans om de beroemde ontdekkingsreizigers van het land te leren kennen en te eren die hier vertrokken tijdens de Gouden Eeuw van ontdekking.

De meest recente bedreiging voor het bestaan van Lissabon was niet fysiek, maar financieel. De wereldwijde economische crises hebben Portugal hard getroffen, waardoor het nood had aan reddingsoperaties van de ECB en het IMF. Maar de stad heeft erger meegemaakt en is weer aan het terugveren.

Naast de oudere attracties trekken nieuwere bezienswaardigheden zoals Parque das Nações, op de herontwikkelde site van de Wereldtentoonstelling van 1998, massaal bezoekers. Het is ook de thuisbasis van het Oceanarium van Lissabon, het grootste binnen aquarium van Europa en een van de grootste ter wereld.

Ondertussen openen voortdurend nieuwe high-end restaurants. Een van de culinaire helden van het land, de bekroonde chef-kok José Avillez, heeft nu acht restaurants in de stad, terwijl een verzameling aantrekkelijke clubs en bars langs de rivier allemaal tekenen zijn van nieuw optimisme.

Vriendelijk, divers en dynamisch, en met een mild klimaat het hele jaar door, is er geen slechte periode voor een city trip naar Lissabon.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar