Krakau

Highlights Polen

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De highlights van Krakau

De onderstaande lijst zijn highlights van Krakau volgens de lezers van onze website. Meer bezienswaardigheden van Krakau en attracties vind je op de bezienswaardighedenpagina.

Er zijn verschillende VVV-kantoren in Krakau, waaronder een in de stadhuistoren op het Grote Marktplein en een op ulica Józefa 7  die de wijk Kazimierz bestrijkt .

De Krakau Tourist Card is beschikbaar voor twee of drie dagen en geeft recht op gratis reizen met het openbaar vervoer (inclusief bus 192 naar de luchthaven en van en naar de Wieliczka-zoutmijn), gratis toegang tot 40 musea (exclusief die op de Wawel-heuvel) en kortingen op georganiseerde rondleidingen en bij bepaalde restaurants.

Als je Polen bent en ook de rest van het land wil verkennen kan je ook eens een kijkje nemen tussen de highlights van Polen.

Fabryka Schindlera (de fabriek van Schindler)

De fabriek van Schindler is in 2010 geopend en is sindsdien enorm populair bij bezoekers. Het ultramoderne museum vertelt het verhaal van Oskar Schindler (wiens kantoren ooit op het terrein stonden) en zijn medewerkers tijdens de nazi-bezetting van de Tweede Wereldoorlog. Het vertelt het verhaal van het leven onder de nazi’s, van het lot van de joden en het ondergrondse verzet tegen de bezetting. Een van de highlights van Krakau en het is zeker een bezoek waard.

Op de ticketwebsite van de fabriek vind je alle informatie over openingsuren en prijzen.

Adres: Lipowa 4, 30-702 Kraków, Polen

highlights Krakau
Het Bureau van Oskar Schindler

Kościół Mariacki (Basiliek van de Hemelvaart van Onze-Lieve-Vrouw)

Kościół Mariacki is misschien wel de belangrijkste kerk van Krakau. Het meest opvallende detail in dit opvallende, gotische bouwwerk is het prachtige houten altaarstuk van Wit Stwosz, het grootste van Europa. De gotische altaarstukken dateren uit 1489 en worden elke dag ’s middags geopend om de ingewikkelde, prachtig gebeeldhouwde scènes binnenin te onthullen, gecentreerd rond de Dormition of the Virgin.

Boven de orgelzolder heeft de kerk ook uitstekend 14e-eeuws glas-in-lood en art nouveau-glas van Stanislaw Wyspianski en Jozef Mehoffer. Buiten was de hoogste van de twee torens ooit de uitkijktoren van de stad en elk uur speelt een trompettist de traditionele Hejnał Mariacki  uit een van de bovenste vensters, waarbij altijd de laatste noot wordt afgebroken. Deze traditie zou een trompettist herdenken die werd gedood door een Turkse pijl terwijl Krakau werd belegerd.

Adres: plac Mariacki 5, 31-042 Kraków, Polen

highlights Krakau
Kościół Mariacki

Rynek Glowny (Grote Markt)

Dit in 1257 aangelegde plein is een van de grootste en mooiste marktpleinen van middeleeuws Europa en een van de mooiste highlights in Krakau.

In het midden van het plein staat de 15de -eeuwse Sukiennice (Lakenhal), de gewelfde gangen op de begane grond die nu gevuld zijn met souvenirstalletjes. Langs de zijkanten van het gebouw trekken terrasjes zowel de lokale bevolking als toeristen. Boven is een galerij met 19de -eeuwse Poolse kunst, vol weelderige, melodramatische schilderijen die eigenlijk best leuk zijn.

Het plein wordt omzoomd door grote oude huizen en is gevuld met de kerk van St. Wojciech (de oudste van Krakau) en de eenzame 15de-eeuwse stadhuistoren. Het zijn de torenhoge dubbele torenspitsen van de gotische Mariacki-kerk, die opdoemt in een hoek, die het plein echt domineren en in het oog springen.

highlights Krakau
Grote Markt

Katedra Wawelska (kathedraal op de Wawel)

Deze kathedraal, onderdeel van het Wawel-kasteelcomplex, was de kroningsplaats en begraafplaats van bijna alle Poolse vorsten en heersers. Het werd in het begin van de 11de  eeuw gebouwd door koning Boleslaw de Dappere nadat Krakau een bisdom was geworden, en sindsdien aanzienlijk uitgebreid. De relikwieën van St. Stanislaw, de patroonheilige van Polen, worden hier bewaard, evenals de lichamen van vele koningen, koninginnen en nationale dichters in vele uitgebreide kapellen die in de muren zijn gebouwd.

Controversieel is dat de overleden president van Polen, Lech Kaczynski, die in 2010 omkwam bij een vliegtuigongeluk, hier werd begraven op wat van oudsher een koninklijke begraafplaats was geweest. Na de architectuur te hebben bewonderd, kunnen bezoekers de toren beklimmen om de Sigismund-klok van 9.979 kg te zien en te genieten van een prachtig uitzicht over de andere highlights van Krakau.

Adres: Wawel 3, 31-001 Kraków, Polen 

Stara Synagoga (Oude Synagoge)

Oude synagogen zijn uiterst zeldzaam in Europa, en de oudste van Krakau is een van de mooiste van het continent. Gebouwd in de late 15de eeuw, werd de oude synagoge gereconstrueerd in renaissancestijl door de Florentijnse architect Matteo Gucci, na een brand in 1557. Ze werd gebouwd in Kazimierz, de stad die eeuwenlang een bloeiende Joodse gemeenschap huisvestte nadat Krakau ze weigerde. De twee fuseerden in de 18de eeuw.

Naast de indrukwekkende architectuur heeft de Oude Synagoge ook een fototentoonstelling over het Joodse leven in de stad en de ondergang ervan na de holocaust. Er zijn nu slechts twee functionerende synagogen in Krakau en beide bevinden zich in de buurt, de Remuh-synagoga op ulica Szeroka 40 (met een spookachtige begraafplaats op het domein) en de Isaak-synagoga, ulica Kupa 18. Beide bevinden zich in de buurt.

Adres: Szeroka 24, 31-053 Kraków, Polen

highlights Krakau
Stara Synagoga

Muzeum Sztuki Wspolczesnej w Krakowie (Museum voor Hedendaagse Kunst)

Naast de fabriek van Schindlre bevindt zich het Museum of Contemporary Art (MOCAK), een van de nieuwere attracties van Krakau en een ander highlight in Krakau.

Het moderne, imposante museum, dat in 2011 werd onthuld, is een wonder op zich, en als bezoekers eenmaal de esthetiek buiten hebben bewonderd, zullen ze een groot aantal tentoonstellingen vinden die alles laten zien, van aspirant-jonge Poolse kunstenaars tot internationale namen.

Op de website van het MOCAK vind je alle informatie nodig voor een bezoek

Zydowskie Muzeum Galicja (Joods museum van Galicië)

Het Galicia Joods Museum is een herdenking van de Joodse cultuur in Galicië, de voormalige provincie van het Oostenrijks-Hongaarse rijk waarin Krakau ligt. Het museum herdenkt de slachtoffers van de Holocaust en af en toe nodigen curatoren overlevenden van concentratiekampen uit om over hun ervaringen te praten. De fototentoonstelling die de eens zo bloeiende Joodse gemeenschap van Polen vastlegde, is bijzonder indrukwekkend.

Op de ticketwebsite vind je alle nodige informatie voor een bezoek.

Manggha (centrum van Japanse kunst en technologie)

Deze moderne structuur is opvallend anders dan de vele historische gebouwen van Krakau, en Manggha blijft van binnen net zo onverwacht. Het museum heeft een van mooiste collecties oude Japanse kunst, keramiek, wapens, stoffen, boekrollen en houtsneden in Europa. Het bevat zo’n 7.000 stukken verzameld door Feliks Jasienski (1861-1929), die het pseudoniem “Manggha” aannam nadat hij Japanse kunst ontdekte tijdens zijn studie in Parijs in de jaren 1880. Het pseudoniem is een transliteratie van de Japanse “manga”, de titel van Hokusai’s beroemde serie schetsen.

Adres: Marii Konopnickiej 26, 30-302 Kraków, Polen

Muzeum Narodowe w Krakowie (Nationaal Museum)

De bekendheid van de Poolse beeldende kunstenaars is misschien niet al te ver internationaal verspreid, maar in dit Nationaal Museum, gebouwd tussen de oorlogen, ontdek je een tempel van vindingrijkheid en humor.

Zoek tussen een verzameling Poolse kunst vanaf het einde van de 19de  eeuw naar hallucinogene art nouveau-werken van Stanisław Wyspiański. Opvallend zijn ook de geestige, kubistisch beïnvloede schilderijen en portretten van Witkacy. Als je de voorkeur geeft aan militaire geschiedenis boven kunst, herbergt het gebouw ook een grote collectie harnassen en wapens, daterend van de 12de  tot de 20ste eeuw. Op de website van het museum vind je alle informatie.

Auschwitz

Het concentratiekamp Auschwitz bevindt zich in Oswiecim, 60 km ten westen van Krakau, en is een essentiële dagtocht, omdat het misschien meer dan waar ook ter wereld de gruwelen van de nazi-heerschappij en de Holocaust naar huis brengt. Auschwitz bestond eigenlijk uit drie kampen (Auschwitz I, Auschwitz II in Birkenau en Auschwitz III in Monowitz) met 40 subkampen. Tegenwoordig worden in de bewaarde gebouwen van het eerste kamphuis foto’s en persoonlijke artikelen tentoongesteld (van haar tot schoenen, koffers, potten en pannen).

Veel bezoekers doen nooit de moeite om naar het tweede kamp Birkenau (Auschwitz II) te gaan, maar dit is het vernietigingskamp waar 1,6 miljoen mensen van 27 nationaliteiten, waaronder 1,1 miljoen joden, 150.000 Polen en 23.000 Roma, door de nazi’s en hun handlangers werden vermoord, velen werden rechtstreeks vanuit hun goederentreinen naar de gaskamers geleid. Het is in Birkenau dat de omvang van de tragedie het duidelijkst is, hoewel het weinig bezoekersfaciliteiten van Auschwitz zelf heeft.

Het Panstwowe Muzeum Auschwitz-Birkenau is ook dagelijks geopend.

Je kan een kijkje nemen op de ticketwebsite voor een rondleiding inclusief transport vanuit Krakau.

highlights Krakau
Auschwitz

Wieliczka

De ultradiepe zoutmijn (Kopalnia Soli) in Wieliczka is een highlight uit het centrum van Krakau, 14 km ten zuidoosten van de stad, is een unieke ondergrondse stad die dateert uit het einde van de 13de eeuw en nu een UNESCO-werelderfgoed is. Onder de kamers bevindt zich de kapel van St. Antony, waar de eerste mis werd gehouden voordat de mijnwerkers in 1698 begonnen te werken, en de kapel van St. Kinga uit 1896, die eigenlijk een behoorlijk grote kerk is en beschikt over sculpturen en kroonluchters die uit het zout zijn gesneden.

Er zijn dagelijks rondleidingen inclusief transport en gids van en naar Krakau.

highlights Krakau
Wieliczka zoutmijn
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar