Helsinki

Highlights Helsinki

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De highlights van Helsinki

Onderstaande bezienswaardigheden van Helsinki zijn volgens onze lezers de highlights van Helsinki.

De Helsinki-kaart geeft bezoekers recht op gratis toegang tot musea en highlights in Helsinki, een gratis rondleiding door de stad, gratis reizen met bussen, trams, treinen en metro, en speciale kortingen bij winkels, restaurants, theaters, concerten en de opera. De pas is één, twee of drie dagen geldig en kan online worden gekocht, of bij het toeristenbureau van de stad Helsinki, het treinstation Hotel Booking Centre, of bij reisbureaus, kiosken in het stadscentrum en hotels.

Voor losse tickets in Helsinki kan je best kijken op de ticketwebsite voor voordelige tickets.

Suomenlinna (zeefort)

Ongeveer 1,5 km van de kust van de haven van Eteläsatama, was het zeefort van Suomenlinna ooit het bastion van het Zweedse rijk, met een grotere bevolking dan Helsinki zelf. Opgericht in 1748 om de kust te beschermen tegen Russische aanvallen, werd het forteiland uiteindelijk in 1808 aan Rusland overgegeven.

Dit prachtige fort was een van de belangrijkste redenen waarom de Russen de hoofdstad in 1812 van Turku naar Helsinki verplaatsten. Nu een UNESCO-werelderfgoed , bevatten de fortgebouwen het Suomenlinna Museum, het Ehrensvärd Museum, de multimedia Suomenlinna Experience, het Suomenlinna Toy Museum, de Manege van het Militair Museum, het Douanemuseum en de onderzeeër Vesikko uit de Eerste Wereldoorlog, naast andere attracties, restaurants en bars.

Ondanks het dreigende aanblik van de kanonnen, is de rest van het eiland een vredig, groen toevluchtsoord, en de lokale bevolking komt hier samen voor een zomerse picknick. Tijdens de zomermaanden zijn er dagelijks rondleidingen rond Suomenlinna in het Engels, Zweeds en Fins. In de winter zijn er in het weekend rondleidingen in het Engels. Helsinki City Transport verzorgt regelmatig veerboten naar Suomenlinna vanuit Kauppatori (gratis met een Helsinki Card, reistijd – 15 minuten). JT-Lines verzorgt van mei tot half september een waterbusdienst op dezelfde route.

Highlights Helsinki
Suomenlinna

Nationaal Museum van Finland

Dit museum, gelegen tegenover Finlandia Hall, op ongeveer 10 minuten lopen van het stadscentrum van Helsinki, bevat rijke archeologische en etnografische collecties die het Finse leven van de vroegste tijden tot heden weergeven. De secties over het prehistorische Finland en de cultuur van de Sami-bevolking van Lapland zijn bijzonder interessant, en het museumgebouw, gebouwd in 1916, is een mijlpaal in Helsinki. Rondleidingen zijn mogelijk.

Op de website van het museum vind je alle informatie.

Adres: Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki, Finland

Highlights Helsinki
Nationaal museum

Finlandia-Talo (Finlandia Hall)

Finlandia Hall, gebouwd in 1971, is een van de meest iconische werken van Alvar Aalto. Statig, hoekig en onmiskenbaar modernistisch, dient dit opvallende gebouw als de belangrijkste conferentie- en concertlocatie van Helsinki, en is het huidige huis van het Helsinki Philharmonic Orchestra, opgericht door Robert Kajanus in 1882. Als je niet in de gelegenheid bent om een optreden te bezoeken, zijn rondleidingen mogelijk aangeboden op vaste data (zie de website voor details).

Adres: Mannerheimintie 13e, 00100 Helsinki, Finland

Highlights Helsinki
Finlandia-Talo

Senaatintori (Senaatsplein)

Het Senaatsplein is het neoklassieke hart van Helsinki dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw en werd gebouwd door de Duitse architect Carl Ludvig Engel, die ook de officiële architect was van Tallinn   in Estland. Engel werd sterk beïnvloed door de architectuur van Sint-Petersburg, en de Senaatintori is gebruikt als stand-in voor Sint-Petersburg in tal van spionagefilms uit de Koude Oorlog, waaronder Gorky Park. De Tuomiokirkko met witte koepel, tegenover een standbeeld van tsaar Alexander II, wordt geflankeerd door de grote neoklassieke gevels van het regeringspaleis, de universiteit van Helsinki, de kathedraal van Helsinki en de nationale bibliotheek van Finland.

Kiasma (museum voor hedendaagse kunst)

Dit eersteklas Helsinki-museum is gebouwd door de bekroonde architect Steven Holl en is een sculptuur op zich. In deze geometrische golf bevinden zich voorbeelden van Finse kunst en design van de jaren zestig tot heden, met op elk moment ongeveer 4.000 stukken te zien. Het museum heeft een uitstekende boekhandel en het design-savvy café is een populaire ontmoetingsplaats voor kunstzinnige inwoners. De website van Kiasma geef je alle informatie over openingsuren.

Adres: Mannerheiminaukio 2, 00100 Helsinki, Finland

Sibelius Monumentti (Sibelius-monument)

Honderden stalen buizen gevormd door beeldhouwer Eila Hiltunen vormen het indrukwekkende monument voor de beroemde Finse componist Jean Sibelius (1865-1957). Sibelius, een rebel onder onderdrukkende Russische heerschappij, schreef deuntjes die synoniem zijn geworden met Fins patriottisme. ‘Finlandia’ werd het symbool van de Finse onafhankelijkheidsstrijd. Een reis naar dit monument is voor de meeste Finnen een pelgrimstocht.

Adres: Sibeliuksen puisto, Mechelininkatu, 00250 Helsinki, Finland 

Highlights Helsinki
Sibelius Monumentti

Temppeliaukion Kirkko (Temppeliaukio-kerk)

De ‘tempel in de rots’, ingewijd in 1969, is een van de meest iconische gebouwen van Helsinki. Ontworpen door Timo en Tuomo Suomalainen, werd de kerk gebouwd in het gesteente onder Helsinki en afgewerkt met steen die op de site werd gewonnen. De binnenmuren zijn van ruwe, onafgewerkte rots en het dak is een futuristische koepel van koperen platen. Ga tijdens een van de reguliere concerten de indrukwekkende akoestiek horen.

Alle informatie over een bezoek vind je op de ticketwebsite.

Highlights Helsinki
Temppeliaukion Kirkko

Tuomiokirkko (Kathedraal van Helsinki)

De imposante, ijswitte kathedraal van Helsinki, aan de noordkant van de Senaatintori, werd tussen 1830 en 1852 gebouwd door Carl Ludvig Engel. Hoewel het werd gebouwd voor de lutherse eredienst, heeft de kathedraal een uitgesproken Russisch-orthodoxe smaak dankzij latere aanpassingen door Ernst Lohrmann, die inspiratie putte uit de Izaäkkathedraal in Sint-Petersburg. De stenen trappen die naar de Tuomiokirkko leiden, zijn een geweldige plek om het komen en gaan van het leven in de hoofdstad te bekijken. Op de website van de kathedraal vind je alle informatie nodig voor een bezoek.

Adres: Unioninkatu 29, 00170 Helsinki, Finland

Highlights Helsinki
Tuomiokirkko

Ateneum (Nationale Galerij)

Met alle opwinding over hedendaags Fins design, is het gemakkelijk om te vergeten dat Finland een rijke geschiedenis van beeldende kunst heeft, tentoongesteld in deze uitstekende galerie nabij het treinstation. Binnen zie je werken van Finse iconen als Albert Edelfelt, de gebroeders Von Wright en Akseli Gallen-Kallela, wiens beroemde drieluik met scènes uit de Kalevala (het Finse nationale epos) is de topattractie. Op de website van het Ateneum vind je alle informatie nodig voor een bezoek.

Mannerheim Museo

Dit fascinerende museum was de thuisbasis van baron Carl Gustaf Emil Mannerheim, de officier van het keizerlijke Russische leger die Finland naar onafhankelijkheid leidde in een bloedige burgeroorlog waarbij 30.000 Finnen in 108 dagen werden gedood. Mannerheim, een bijzondere held voor Zweedstalige Finnen, diende later als opperbevelhebber, regent van Finland en de zesde president van Finland. Zijn voormalige huis is nog steeds hetzelfde als de grote man het heeft achtergelaten, en binnen kunnen bezoekers erfstukken zien als de oorlogsmedailles en jachttrofeeën in het Mannerheim museum. Rondleidingen zijn beschikbaar in zeven talen.

Adres: Kalliolinnantie 14, 00140 Helsinki, Finland

Taideteolisuusmuseo (Designmuseum)

Fins design is wereldberoemd en dit interessante museum in Helsinki volgt de geschiedenis van de Finse designbeweging, van de stoffen van Marimekko tot het Arabia keramiek van Kaj Franck, het glaswerk van Timo Sarpaneva en de meubels en gebouwen van Alvar en Aino Aalto. Er zijn regelmatig speciale tentoonstellingen en het museumcafé heeft stoelen van de beroemde ontwerper Yrjö Kukkapuro. Op de website van het museum vind je alle informatie.

Adres: Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki, Finland

Sederholm Talo (Sederholm-huis)

Vlak bij het Senaatsplein is dit stenen gebouw het oudste in Helsinki (1757) een van de highlights van Helsinki. Sederholm Talo, gebouwd in 18e-eeuwse rococo-stijl, is omgebouwd tot een museum dat het leven documenteert van Johan Sederholm, een raadgever van koophandel die in het begin van de 18de eeuw leefde, compleet met alle geschikte armaturen en fittingen.

Adres: Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki, Finland

Kaapelitehdas (kabelfabriek)

Oorspronkelijk eigendom van Nokia, werd de ter ziele gegane Finse kabelfabriek in de wijk Ruoholahti in de jaren tachtig verhuurd aan kunstenaars, waardoor een van Finlands meest succesvolle kunstenaarskolonies ontstond. Tegenwoordig herbergt het gebouw 12 galerieën, ontwerpstudio’s, opnamestudio’s en kantoren van dansgezelschappen, theatergezelschappen, tv- en radiostations en drie kunstmusea. Het complex is dagelijks geopend en u kunt lunchen bij het passende kunstzinnige Ravintola Hima & Sali. Op de website van Kaapelitehdas vind je alle benodigde informatie.

Adres: Tallberginkatu 1 C 15, 00180 Helsinki, Finland 

Seurasaari

Ongeveer 4 km ten westen van het stadscentrum van Helsinki ligt het vredige eiland Seurasaari, een openluchtmuseum van het traditionele Finse leven. Het eiland is bezaaid met 18de– en 19de-eeuwse huizen en houten boerderijgebouwen, verplaatst naar Seurasaari vanuit het hele land, naast de houten Karuna-kerk, gebouwd in 1686. Gidsen in klederdracht tonen traditionele ambachten en volksdansen, maar het museum heeft al meer dan een eeuw open en de ervaring is informatief en eigenlijk best charmant. Een brug verbindt het eiland met het vasteland, en bus 24 en tram 4 rijden hier vanuit Erottaja.

Op de ticketwebsite vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek

Highlights Helsinki
Seurasaari

Sauna’s

Er is weinig zo Fins als je  uitkleden en zweten in een sauna.

Highlights Rondom Helsinki

Vihti

Stel je een golvend landschap voor bezaaid met heuvels, valleien, meren, rustige dorpjes en landhuizen. Op minder dan een uur rijden van Helsinki biedt Vihti een verfrissende onderbreking van de stad op het platteland en voor wie op zoek is naar rustieke accommodatie, is er een overvloed aan schuren, houthakkershutten en aangebouwde schuilplaatsen om in te verblijven. Ondertussen zijn er tal van activiteiten: paardrijden, golfen, zweefvliegen, sneeuwscooteren, kanoën, fietsen, wandelen en langlaufen.

Hamina

Hamina is unieke cirkelvormige stad, een zegen voor bezoekers want het is onmogelijk om te verdwalen. In het centrum ligt het Stadhuis, zichtbaar vanaf elke straathoek. Centraal staat echter een geweldig stervormig 18de -eeuws fort met zes bastions vernoemd naar andere Finse steden. Delen van de structuur van vandaag worden nog steeds gebruikt door het leger, terwijl het ook gastheer is van de Hamina Tattoo, een militair muziekevenement dat tweejaarlijks in de stad wordt gehouden. Andere bezienswaardigheden zijn houten huizen, kerken en musea en vissersdorpjes.

Porvoo

De unieke oude binnenstad van Porvoo is rijk aan geschiedenis en ligt op minder dan een uur met de bus van Helsinki. Omlijst door charmante houten huizen, tuinen, boetieks en geplaveide straten, is het het hele jaar door betoverend. Geniet in de zomer van cruises in de archipel, begeleide wandelingen en plunderende marktjes en boetiekjes. Goede restaurants en sfeervolle cafés zorgen ervoor dat er genoeg plekken zijn om je voeten uit te rusten. In de winter komt de stad tot leven met kerstmarkten en concerten.

Als je langer in Finland wil blijven dan moet je zeker onze reisgids van Finland eens lezen.   

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar