Wenen

Geschiedenis van Wenen

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Wenen

Tegen de 20ste eeuw was Wenen de grootste Duitstalige stad ter wereld en de hoofdstad van het machtige Oostenrijks-Hongaarse rijk. Maar zijn wortels liggen in een ander rijk, dat van de Romeinen, bij wie Wenen bekend stond als de door de strijd gehavende grensstad Vindobona.

Toen de Romeinen zich uiteindelijk terugtrokken, werd de stad een belangrijk centrum van het Keltische christendom, maar in 976 werd Leopold I van Babeenberg graaf van het omliggende district dat uiteindelijk uitgroeide tot het hertogdom Oostenrijk. Het echte ontstaan van Wenen was nog 200 jaar verwijderd toen de stad eindelijk voet aan de grond kreeg onder hertog Hendrik II Jasomirgott, die in 1145 de hoofdstad van Babenberg naar Wenen verplaatste.

Sindsdien bleef de stad groeien en uitbreiden, en in 1483 was ze de feitelijke hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk onder de Habsburgers geworden. De stad werd tussen 1485 en 1490 door Hongarije bezet en het werd ook opnieuw een frontliniestad, dit keer in de aanhoudende oorlogen tussen de Habsburgers en het Ottomaanse rijk, waarbij Turkse legers tweemaal tot stilstand werden gehouden vlak voor de stadspoorten.

Tegen 1804 en de Napoleontische oorlogen was Wenen veilig en was het de hoofdstad van het Oostenrijkse keizerrijk van de Habsburgers geworden. In 1867, met de ondertekening van het Oostenrijks-Hongaarse Compromis, werd het de leidende stad van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en kreeg het de bouwhausse die daarbij hoorde.

Maar aan de dominantie van Wenen kwam een einde toen aartshertog Franz Ferdinand in 1914 in Sarajevo werd vermoord. Oostenrijk ging ten strijde en werd verslagen. De Habsburgers waren niet meer. Gedemoraliseerd werd Wenen een broeinest van socialistische politiek en gewelddadige uitbraken. Dit alles eindigde met Anschluss (vereniging) met Duitsland in 1938. Maar opnieuw werd tijdens de daaropvolgende oorlog Oostenrijk en Wenen zwaar beschadigd.

Lees ook ons artikel over de geschiedenis van Oostenrijk voor meer informatie.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar