Valencia

Geschiedenis van Valencia

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Valencia

Valencia, gesticht als een Romeinse militaire kolonie genaamd Valentia Edetanorum in 138 voor Christus, is een van de oudste steden in Spanje. De oorspronkelijke heerser was de Romeinse consul Decimus Junius Brutus Galaico. Het werd in 75 voor Christus door Pompeius met de grond gelijk gemaakt om het te straffen voor het steunen van Sertorius in plaats van hem. Het werd 50 jaar later herbouwd en werd al snel een van de belangrijkste steden in de Romeinse provincie Tarraconesis.

Na het einde van de Romeinse periode werd Valencia bezet door de Moren, Visigoten, Catalanen en Aragonezen. Toen de islamitische cultuur zich hier in de vroege jaren van de 10de eeuw vestigde, bloeide Valencia dankzij een bloeiende handel in papier, zijde, leer, keramiek, glas en zilverwerk. De Sint-Vincentiuskathedraal werd omgevormd tot een moskee en de Moren hebben hun sporen achtergelaten in de architectuur van Valencia.

In 1238 werd Valencia belegerd door de koning James I van Aragon die de 54.000 Moren verdreef en het nieuwe koninkrijk herbevolkte met Catalanen en Aragonezen. De christenen hebben veel gebouwen omgebouwd tot kerken, waaronder de kathedraal. Ondanks de beste inspanningen van aanvallers en de harde straffen die het koningshuis en de kerk uitdeelden, had Valencia zich in de 15de  eeuw ontwikkeld tot een van de grootste steden in de Middellandse Zee.

Dit was de gouden eeuw van Valencia, een periode waarin de stad zo rijk werd ze koningin Isabella I het geld kon lenen om de inaugurele reis van Christoffel Columbus naar Amerika te financieren. Maar ondanks zijn inspanningen was Valencia een van de steden die verboden was om handel te drijven met het jonge Spaanse rijk en het raakte gestaag in verval. Toen, tijdens de Spaanse Successieoorlog, werd het veroverd door de Britten en 16 maanden Brits bezit.

Uiteindelijk teruggekeerd naar Spanje, werd een groot deel van de 19de eeuw gedomineerd door meer oorlog, de Onafhankelijkheidsoorlog en een opeenvolging van burgerconflicten. De 20ste eeuw bracht weliswaar een nieuwe oorlog met zich mee, maar bracht ook enige verlichting toen de stad industrialiseerde en weer begon te groeien. Tegenwoordig is het een knooppunt voor de technische industrie en een populaire plek voor toeristen.

Wist je dat?

  • De controversiële paus Alexander VI (Rodrigo Borgia) in 1431 in Valencia geboren werd? Hij verbrak zijn celibaatsgelofte en kreeg meerdere kinderen.
  • De Torres de Serranos, torens gebouwd om het middeleeuwse Valencia te verdedigen, tussen 1586 en 1887 gebruikt werden als gevangenis voor aristocraten.
  • De Kathedraal van Valencia beweert de Heilige Graal te huisvesten.
  • Je ook meer kan lezen over de geschiedenis van Spanje in onze reisgids over Spanje
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar