Tallinn

Geschiedenis van Tallinn

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Tallinn

Hoewel er aanwijzingen zijn dat het gebied rond Tallinn ongeveer 5000 jaar geleden voor het eerst werd bewoond, was de stad nooit echt opmerkelijk totdat in 1050 een houten fort op de Toompea-heuvel werd gebouwd. Het fort diende als verdediging tegen koning Valdemar II van Denemarken, die de leiding had over de Noordelijke kruistochten naar Tallinn in 1219. Ondanks de beste inspanningen van de lokale bevolking, werd de stad verslagen en nam Denemarken de controle over.

Het hield Tallinn echter niet lang vast. In 1285 was de stad (toen bekend als Reval) het meest noordelijke punt van de Hanze geworden en werd in 1346 door de Denen verkocht aan de Teutoonse Ridders. De greep van de Duitse Orde verslapte rond 1561 en Estland plaatste zich onder Zweeds heersen, in de hoop op bescherming van Polen en Rusland.

Toen de Grote Noordelijke Oorlog in 1700 uitbrak, nam het Tsaardom Rusland de controle over de stad over en een groot deel van de stadsbevolking vluchtte naar Finland. Eeuwen van Russische heerschappij volgden, waarbij Tallinn in 1920 voor het eerst van de onafhankelijkheid proefde.

Helaas duurde de vrijheid niet lang. Na de Tweede Wereldoorlog werd Estland in 1940 afgestaan aan de Sovjet-Unie. Een jaar later kwam en bezette nazi-Duitsland van 1941 tot 1944, waarbij veel joden stierven in de Holocaust. Na het vertrek van de nazi’s arriveerde het Rode Leger van de Sovjet-Unie, wat het toneel vormde voor de tweede periode van Russische bezetting in de geschiedenis van Tallinn, dit keer met de stad die de hoofdstad werd van de Estse SSR.

Onder communistische heerschappij werden cultuur en kunst onderdrukt, terwijl gewone Esten hun leven nauwlettend in de gaten werd gehouden door de staat. Er waren echter lichtere momenten, met de Olympische Spelen van 1980 die gedeeltelijk in de stad plaatsvonden.

De echte heropleving van Tallinn kwam toen Estland in 1990 de onafhankelijkheid uitriep, waardoor de stad de hoofdstad werd. Tegenwoordig is Tallinn teruggekeerd naar zijn handelswortels en is het een van de knooppunten voor de Europese handel en bovendien een populaire toeristische bestemming.

Wist je dat

  • Het openbaar vervoersysteem van Tallinn een van de oudste in Europa is en dateert uit 1888.
  • Tijdens de Sovjetperiode de KGB de metalen torenspits van de Sint-Olavskathedraal als radiozendmast gebruikte.
  • Tallinn beweert in 1441 de eerste kerstboom ter wereld te hebben neergezet.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar