Rome

Geschiedenis van Rome

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Rome

Volgens de legende werd de Eeuwige Stad gesticht in de 8ste eeuw voor Christus toen Romulus en Remus (tweelingzonen van Mars, God of War) vochten over de heerschappij van de nieuwe stad, en Romulus zijn broer vermoordde.

De verifieerbare (pre)geschiedenis van Rome gaat zo’n 6.000 jaar terug, maar er is bevestigd dat er in de 8ste eeuw voor Christus een nederzetting op de Palatijn was. In de 6de eeuw voor Christus riep Rome in 509 voor Christus een Republiek uit, koos een senaat en begon snel uit te breiden.

Ondanks de plundering door een Gallische stam rond 390 voor Christus, had Rome tegen het einde van de volgende eeuw het hele Italiaanse schiereiland veroverd.

Aan het einde van de republiek stonden militaire dictators op, waaronder Sulla in 82 voor Christus en Julius Caesar in 45 voor Christus. Later werd Augustus de eerste keizer van Rome en begon 200 jaar vrede en welvaart.

Tegen het einde van de 2de eeuw strekte de macht van Rome zich uit van Groot-Brittannië tot Oost-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Bijna constante machtsstrijd volgde, totdat Diocletianus het rijk aan het einde van de 3de eeuw verdeelde.

Na de dood van Constantijn splitste Rome zich en raakte het in verval. De stad werd twee keer geplunderd in de 5de eeuw en opnieuw in de 6de eeuw. De Byzantijnse erfgenamen van het Oost-Romeinse rijk domineerden Rome tot het einde van de 8ste eeuw, toen de pausen worstelden om de controle. Eeuwen van vete tussen de kerk, edelen en buitenlandse mogendheden volgden.

Rome bloeide opnieuw op in de 15de eeuw met de Renaissance, en het pausdom nam een permanent verblijf in de stad nadat het uit Florence was verhuisd. In de loop van de volgende 200 jaar werden veel van de meest indrukwekkende gebouwen van de stad gebouwd, waaronder de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel, en mensen als Michelangelo, Raphael en Botticelli kwamen naar Rome. Rome werd later de hoofdstad van het pas verenigde Italië in 1861.

geschiedenis van Rome
Sint Pieters Basiliek

Na de Eerste Wereldoorlog leidde Benito Mussolini de Mars naar Rome en tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd fascistische heerschappij opgelegd. Na de oorlog groeide en moderniseerde de stad aanzienlijk en werd in de jaren vijftig en zestig een van ’s werelds meest trendy steden.

Wist je dat?

  • Constantijn zou zich tot het christendom hebben bekeerd nadat hij een kruis van licht in de lucht had gezien voor de slag bij de Milvische brug in 312. Dit was van groot belang voor de vroegchristelijke kerk.
  • Hoewel Rome in 1944 door de geallieerden werd opgeëist, hadden de Duitse nazi’s zich al een jaar eerder teruggetrokken, wat deels de reden is waarom het tijdens de Tweede Wereldoorlog zo weinig schade heeft geleden.
  • Toen Rome zich uiteindelijk in 1870 bij het nieuwe Italië aansloot, na de terugtrekking van Napoleon III uit de pauselijke staten, verwierp het Vaticaan het recht van de nieuwe koning om te regeren. Het geschil werd pas in 1929 opgelost.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Rome, en bij uitbreiding Italië, verwijzen wij je graag door naar geschiedenispagina van Italië.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar