Praag

Geschiedenis van Praag

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Praag

De geschiedenis van Praag gaat veel verder terug dan de middeleeuwse skyline, te beginnen in de verre dagen van de Keltische Boii-stam die de stad rond 500 voor Christus stichtte. In tegenstelling tot de Kelten in de rest van Europa, waren het niet de Romeinen die de stam, maar de Duitse Marcomannen.

De Marcomannen brachten de heersende Přemysliden-dynastie voort, die tot de 14de eeuw bij in Praag verbleef. Onder de Přemyslid-heersers was Wenceslas (ook bekend van het kerstlied) die werd vermoord door zijn broer Boleslav en nu begraven ligt onder de Sint-Vituskathedraal. Ondanks politieke stuiptrekkingen werd Praag in die tijd steeds belangrijker als handelscentrum.

Maar ondanks al het succes van de Přemysliden, begon de echte gouden eeuw van Praag toen Karel IV van Bohemen halverwege de 14de eeuw tot keizer van het Heilige Roomse Rijk werd gekozen. Overspoeld met geld besloot Karel de stad te vernieuwen en startte hij een ambitieus bouwprogramma, met de Sint-Vituskathedraal en de Karelsbrug als voltooide projecten.

Zijn niet zo capabele nakomelingen verspilden echter de nalatenschap van Karel en toen de laatste directe erfgenaam kinderloos stierf, werd een calvinistische koning, Frederik V van Pfalz, gekozen. Zijn religie bracht hem in conflict met de machtige Habsburgers, katholieke legers reden uit en versloegen hem in 1620, waardoor keizer Ferdinand II de leiding kreeg. Nu de politieke macht geconcentreerd was in Wenen, begon de invloed van Praag af te nemen.

Na 400 relatief rustige jaren van Habsburgse heerschappij, was de 20ste eeuw traumatisch voor Praag. Eerst werd het bezet door de nazi’s en vervolgens kwam het onder het juk van de onderdrukkende Sovjet-Unie. De Russen lieten de inwoners van Praag in angst en wanhoop achter en sloegen meedogenloos elke afwijkende mening neer, met name tijdens de Praagse Lente van 1968.

Hoewel ontmoedigd, bleef de Tsjechische geest onverminderd voortleven en toen de Berlijnse Muur in 1989 viel, maakten de mensen van de gelegenheid gebruik om zich los te maken van het communisme in wat nu bekend staat als de Fluwelen Revolutie. De verdere afscheiding volgde toen het Slowaakse deel van het oude Tsjechoslowakije zijn eigen weg ging, waardoor Praag de hoofdstad van het gloednieuwe Tsjechië werd.

Wist je dat?

  • Praag de eerste stad in het Oostblok was die een restaurant met een Michelinster kreeg, het Allegro in het Four Seasons Hotel dat nu gesloten is.
  • Het in Praag was dat in 2006 Pluto werd gedegradeerd van een planeet naar een dwergplaneet.
  • Op het graf van de harde communistische president Antonín Novotný zijn naam niet staat, het enige teken van zijn aanwezigheid is een gebeeldhouwde handtekening.

Neem ook zeker een kijkje op de geschiedenispagina van Tsjechië voor meer achtergrondinformatie informatie.

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar