Parijs

Geschiedenis van Parijs

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Parijs

De geschiedenis van Parijs begint met een Keltische stam genaamd de Parisii, die er in de 3de eeuw een fort en een nederzetting stichtte. Langdurige strijd met het Romeinse Rijk culmineerde in de verovering van Gallië door Julius Caesar in 52 voor Christus.

Parijs bloeide enorm onder het Romeinse rijk, toen het bekend stond als Lutetia. Vanaf het einde van de 5de eeuw, toen de Romeinen verzwakten, werd Parijs bedreigd door Attila de Hun, Franken en Duitsers. Covis I nam uiteindelijk de macht over als koning van de Franken. De Vikingen vielen in de 9de eeuw binnen, wat leidde tot de bouw van machtige forten om het te verdedigen. Vanaf de 10de  eeuw hebben de Capetingen acht eeuwen lang vanuit Parijs geregeerd.

Toen de laatste Capetiaanse koning stierf zonder erfgenaam, leidde dit tot de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland, gevolgd door de Zwarte Dood en vervolgens verschillende gruwelijke gebeurtenissen rond de botsing tussen katholicisme en protestantisme. Tijdens de Bourbon-dynastie beïnvloedde kardinaal Richelieu het opvallende Palais du Luxembourg en de herbouw van de prestigieuze Sorbonne.

Tegen het einde van de 18e eeuw was Parijs wereldberoemd vanwege cultuur, rijkdom en filosofie, maar na tussenkomst tegen Engeland in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, was Frankrijk bijna failliet. Toen in 1788  de oogst mislukte en hongersnood over het hele land raasde, namen de spanningen toe en bestormden menigten de Bastille-gevangenis op 14 juli 1789, waarmee de Franse Revolutie begon.

Na het schrikbewind kwam Napoleon aan de macht en de veroverde een groot deel van Europa, waarmee de leerstellingen van het revolutionaire Frankrijk werden verspreid. Hij werd verslagen in 1814. Tegen de tijd dat de Eiffeltoren in 1889 gebouwd werd, genoot Parijs van de Belle Époque en was er opnieuw de afgunst van de rest van de wereld.

WOI en de Grote Depressie eisten hun tol, terwijl tijdens de Tweede Wereldoorlog de nazi’s de stad bezetten. Het naoorlogse Parijs werd triomfantelijk en veerkrachtig, gespaard van de wijdverbreide bombardementen die veel van de steden in West-Europa verwoestten. Toen de 21ste eeuw aanbrak, was het opnieuw een van de grootste steden ter wereld.

Wist je dat

  • Traditioneel begint de geschiedenis van Parijs met Kelten, maar het gebied is in feite bewoond sinds de verre Mesolithische periode zo’n 10.000 jaar geleden.
  • Met de omverwerping van de monarchie tijdens de Franse Revolutie en het schrikbewind van Robespierre werden 2500 mensen geëxecuteerd in Parijs.
  • De neef van Napoleon werd keizer tussen 1852 en 1870, maar het bewind van Napoleon III eindigde met de rampzalige Frans-Pruisische oorlog en het uitroepen van de Derde Republiek.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar