Nice

Geschiedenis van Nice

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Nice

Men vermoed dat het gebied van Nice de thuisbasis is van een van de vroegste menselijke nederzettingen in Europa, gezien het bewijs van de prehistorische mens die is gevonden op de nabijgelegen archeologische vindplaats Terra Amata.

De eigenlijke stad heeft zijn wortels in een Griekse stad genaamd Nikaia in de 4de eeuw voor Christus, voordat de Romeinen een rivaliserende aangrenzende stad bouwden genaamd Cemenelum.

In de eeuwen daarna was Nice onderworpen aan veel verschillende indringers, waaronder Barbaren, Liguriërs en Saracenen, die allemaal de strategische positie van de stad aan de Middellandse Zee begeerden. Op zoek naar stabiliteit, plaatsten de Nicoise zich in 1388 onder de bescherming van het Huis van Savoye, dat het grootste deel van het Italiaanse schiereiland ging beheersen. Maar in plaats van stabiliteit ging Nice de daaropvolgende eeuwen over tussen Franse en Italiaanse handen.

In 1860 kwam de stad eindelijk onder Franse controle, ondanks dat het de geboorteplaats was van de legendarische Italiaanse bevrijder, Giuseppe Garibaldi. In de jaren die volgden, werd Nice een trendy bestemming voor de bourgeois, vooral rijke Engelse bezoekers die grote huizen bouwden en de belangrijkste esplanade aan de kust ontwikkelden, vandaar dat het de Promenade des Anglais wordt genoemd.

Na eeuwen van onrust werd Nice in de 19de eeuw de ultieme toeristische bestemming. Het Regina Hotel in Cimiez is speciaal gebouwd voor Hare Majesteit Koningin Victoria, een regelmatige bezoeker. Dit waren de glorieuze dagen van de Belle Epoque.

De stad kwam relatief ongeschonden uit beide wereldoorlogen in de 20ste eeuw, maar de pracht van de Belle Epoque was vervaagd. Nice was niet langer exclusief voor royalty’s en edelen. De schrijver Somerset Maugham beschreef de nieuwe bezoekers van de Cote d’Azure nogal onterecht als ‘schaduwmensen’.

Sindsdien is Nice blijven groeien, zowel in omvang als in populariteit. Tegenwoordig is het de op vier na grootste stad van Frankrijk en blijft het een van de grootste trekpleisters voor buitenlandse toeristen die het land bezoeken.

Wist je dat

  • De vroege menselijke voorouders van Nice hier zo’n 400.000 jaar geleden aankwamen.
  • Er wordt in de volksmond gezegd dat de grote leider van de Italiaanse eenwording, Garibaldi, zo van streek was toen Nice in 1860 onder Franse controle kwam, dat zijn standbeeld op het Place Garibaldi in de stad naar Italië wijst. Het wijst eigenlijk naar het noorden, zowel naar Italië als naar Frankrijk.
  • The city’s name comes from the Greek Nike, wat overwinning betekent, en werd zo genoemd om de overwinning van de Grieken op de Liguriërs te vieren.
  • Je meer kan lezen over de geschiedenis van Frankrijk op de geschiedenispagina van Frankrijk.

 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar