München

Geschiedenis van München

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van München

De naam München (‘huis van de monniken’) stamt uit een vroeg klooster gesticht in de 8ste eeuw. De plaatselijke kloosters begonnen de bierbrouwtradities waar München nog steeds bekend om staat, en bier in zijn vele vormen wordt nog steeds geconsumeerd en aanbeden door de inwoners van de huidige stad (nu in totaal meer dan een miljoen).

Nog meer dan tijdens het beruchte Oktoberfest, een feest waarbij de drank op industrieel niveau wordt geconsumeerd op wat nog steeds het grootste festival van Europa is.

Aan het begin van de 16de eeuw bestond de bloeiende bevolking van München uit veel meer dan alleen monniken en leden van religieuze ordes. De stad aan de rivier de Isar had zich eeuwenlang gevestigd als een belangrijk handelscentrum en de invloedrijke familie Wittelsbach, die de facto de heersers van de stad was geworden, had de ambities om een centrum van cultuur te creëren en te leren concurreren met Parijs.

Deze culturele verbeteringen omvatten universiteiten, bibliotheken en musea, en zouden de komende 400 jaar worden verbeterd.

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd München een conservatief bolwerk en een broedplaats voor veel extreme politieke filosofieën. Het was in deze omgeving dat Adolf Hitler voor het eerst zijn eigen vroege extremistische opvattingen over de bierhallen van de stad uiteenzette.

Zoals bijna alle grote steden van Duitsland, werd München zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar in tegenstelling tot andere Duitse steden, kozen de stedelingen van München ervoor om hun kostbare stad te herbouwen en te herstellen in plaats van het te nivelleren en opnieuw te beginnen, en vandaag is het moeilijk voor te stellen dat de stad überhaupt enige schade heeft gezien.

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog in München vormde een sjabloon voor economisch succes, waarbij onder meer BMW hun hoofdkantoor hier vestigde. Vandaag de dag blijft München een energieke en economisch welvarende stad, met het extra voordeel van glorieuze architectuur en een benijdenswaardige ligging onder de Beierse bergen, die het allemaal nog steeds een favoriete plek bij toeristen maken.

Wist je dat?

  • Veel van de hoofdwegen in de oude binnenstad van München werden in 1972 voor de Olympische Spelen autovrij gemaakt en zijn niet meer omgebouwd.
  • Tijdens zijn dagen als elektricien werkte Albert Einstein op het Oktoberfest in 1896. Hij hielp bij het opzetten van een biertent.
  • Terwijl het klokkenspel van het stadhuis twee verhalen uit de 16de eeuw naspeelt, werd de mechanische versie pas in 1908 geïnstalleerd.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar