Milaan

Geschiedenis van Milaan

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Milaan

De geschiedenis van Milaan gaat terug tot een Keltische nederzetting in 400 voor Christus. Het werd veroverd door de Romeinen in 222 voor Christus en werd later de hoofdstad van het West-Romeinse rijk.

Toen het rijk in de daaropvolgende eeuwen afnam, werd de stad binnengevallen door veel verschillende groepen, waaronder de Visigoten, Hunnen en Lombarden.

Tijdens de Middeleeuwen bloeide Milaan uit tot een handelscentrum. Vanaf de 13de en 15de  eeuw regeerde de machtige familie Visconti en bracht een periode van glorie en rijkdom naar de stad. Onder hen werd de prachtige Duomo-kathedraal gebouwd in 1386.

Hoewel Milaan vanaf de 15de eeuw groeide als een belangrijke renaissancestad, zou het tot de Italiaanse eenwording in 1871 het moeten doen met Franse, Spaanse en Oostenrijkse heersers.

Het koninkrijk Italië was in feite door Napoleon aan het begin van de 19de eeuw uitgeroepen, maar toen zijn bezetting in 1814 eindigde, kwam de regio Lombardije, inclusief de hoofdstad Milaan, onder Oostenrijkse controle. De Oostenrijkers trokken uiteindelijk aan het kortste eind in 1859, na talloze Milanese opstanden.

Hoewel Rome na de laatste fase van de eenwording tot hoofdstad werd benoemd, werd Milaan al snel de echte economische en culturele leider. Het ontwikkelde zich tot een cruciale industriële basis, met spoorverbindingen die zich vanuit de stad uitbreidden, en Milanese banken die financiële dominantie over het land kregen.

Het was hier dat de fascistische leider Benito Mussolini in het begin van de 20ste eeuw bekendheid kreeg. Hij en zijn volgelingen marcheerden in 1922 naar Rome en grepen de controle over het land. Als centrum van het Italiaanse fascisme werd Milaan tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd door de geallieerden. Het is een wonder dat zoveel historische schatten uit deze periode bewaard zijn gebleven, waaronder het operahuis La Scala, Castello Sforzesco en “Het Laatste Avondmaal” van Leonardo Da Vinci.

Na de oorlog nam de bevolking toe toen zuidelijke migranten werk kwamen zoeken en moderne wolkenkrabbers zoals de Velasca- en Pirelli-torens begonnen op te duiken. Tegen de jaren tachtig werden veel modehuizen, die in de stad waren gevestigd (waaronder Armani, Versace en Dolce & Gabanna), wereldwijd succesvol en werd Milaan omgevormd tot een van ’s werelds toonaangevende modehoofdsteden.

Wist je dat?

  • Het Laatste Avondmaal” van Leonardo Da Vinci een voltreffer kreeg tijdens een geallieerd bombardement, maar overleefde omdat de muur die het in de kerk van Santa Maria delle Grazie sierde, was verstevigd met zandzakken.
  • Hoewel hij de geschiedenis in is gegaan als een van ’s werelds meest beruchte fascisten, was Mussolini oorspronkelijk een prominent figuur in de Italiaanse Socialistische Partij en de redacteur van haar kranten. Hij werd afgezet vanwege zijn uitgesproken steun voor de Italiaanse militaire interventie in de Eerste Wereldoorlog.
  • Het werk aan Il Duomo misschien begonnen is in 1386, maar de bouw ging honderden jaren daarna door, met toevoegingen en ornamentele details die pas in de 19e eeuw aan de gevel werden toegevoegd.
  • Je meer over de geschiedenis van Italië kan lezen op de geschiedenispagina van Italië.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar