Londen

Geschiedenis van Londen

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Londen

Verscholen in een bocht van de Theems, begon Londen zijn leven als Londinium, een klein Romeins havendorp dat het grondgebied van de Trinovantes-stam verbond met dat van de Catuvellauni in het noorden. Maar belang had een prijs en in 61 na Christus werd de nederzetting met de grond gelijk gemaakt door de legers van Iceni koningin Boudicca.

Vervolgens bezetten de Saksen Londen, die de controle overnamen nadat de Romeinen zich hadden teruggetrokken, en verschillende aanvallen van de Vikingen doorstonden voordat ze in 1066 door de Noormannen werden verdreven. De Saksen lieten Westminster Abbey achter. De Noormannen bouwden in plaats daarvan kastelen, met de Tower of London begonnen onder Willem de Veroveraar. In de daaropvolgende jaren werd de stad de dominante metropool van Engeland, met Whitehall Palace in het centrum van Londen dat zich bij de Tower voegde als de machtszetel van Engeland.

Maar terwijl de koningen en koninginnen van Engeland, en soms ook de boeren, veranderingen in de architectuur van de stad bleven aanbrengen, ontwikkelde de stad pas tijdens het bewind van Elizabeth I een reputatie op het gebied van cultuur, niet in de laatste plaats dankzij Shakespeare en de beroemde School van de Nacht.

Hoewel het buskruitcomplot van 1605 werd verijdeld, zou de volgende eeuw worden gekenmerkt door onrust, met in Londen een burgeroorlog, pest, brand en de enige executie van een Engelse monarch in de geschiedenis. Met de komst van de Georgische periode kwamen stabiliteit en een een nieuw koninkrijk, en Londen werd rijk. Dit ging door tijdens de Victoriaanse periode, waarbij Londen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende Grote Depressie welvarend bleef.

De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het feest, met de angstaanjagende Blitz die op de Britse hoofdstad werd losgelaten en een groot deel van East End in puin lag. Een trage economie in de jaren zestig en zeventig verergerde de malaise, net als de IRA-bomaanslagen in de jaren zeventig en tachtig. Dankzij allerlei inspanningen heeft Londen zich hersteld, stoom verzameld in de jaren negentig en gastheer van de Olympische Spelen in 2012. Tegenwoordig is het een van de rijkste en meest kosmopolitische steden ter wereld.

Wist je dat?

  • Het Communistisch manifest van Marx en Engels voor het eerst werd gepubliceerd in Liverpool Street in 1848.
  • Cock Lane in Holborn zijn naam dankt aan het feit dat het in de middeleeuwen de enige straat was met een vergunning voor prostitutie.
  • Er meer dan 1.000 lichamen zijn begraven onder Aldgate Station in een pestput uit 1665.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar