Lissabon

Geschiedenis van Lissabon

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Lissabon

Romeinse overheersing, Moorse bezetting, keizerlijke aspiraties en een catastrofale aardbeving: Lissabon heeft het allemaal meegemaakt.

Lissabon is een van de oudste steden ter wereld. Tijdens de Neolithische periode bewoonden pre-Keltische stammen de regio en archeologen beweren dat Feniciërs hier een handelshaven hebben gevestigd in de beschutte monding van de Taag. De Romeinen begonnen hier in 205 voor Christus aan een 200-jarige heerschappij en Lissabon werd een van de belangrijkste steden op het Iberisch schiereiland, vooral toen Julius Caesar in 60 voor Christus gouverneur werd.

Lissabon werd later bezet door een opeenvolging van veroveraars, met name de Moren gedurende 450 jaar vanaf 711 n.Chr. Toen de stad floreerde als handelscentrum. In 1147 heroverden christelijke kruisvaarders de stad en in 1255 werd Lissabon de Portugese hoofdstad. De stad bereikte haar hoogtepunt in de 14de en 15de eeuw, toen haar ontdekkingsreizigers de oceanen van de wereld veroverden, de stad lag in het hart van een rijk dat zich uitstrekte van Brazilië tot India.

De Grote Aardbeving van 1755 verwoestte de stad, hoewel gelukkig de Marques de Pombal aanwezig was om de wederopbouw te plannen en te overzien. Hij deed het volgens moderne principes en ontwierp de stad op een noord-zuidas met een raster van straten die zich uitstrekken vanaf Baixa (benedenstad) in het hart van de stad.

De 20ste eeuw bracht politieke onrust en het Estado Novo-regime van 1926-74 bleek de langste rechtse dictatuur in Europa te zijn. De Anjerrevolutie maakte een einde aan het regime, maar in de nasleep slaagde de stad er niet in om te moderniseren, en tot aan het einde van de 20ste eeuw werd Lissabon algemeen beschouwd als vervallen en straatarm.

In de jaren negentig hielpen stadsvernieuwingsprojecten Lissabon te transformeren, werd de stad in 1994 gekroond tot Culturele Hoofdstad van Europa en werd de containerhaven de grootste aan de Atlantische kust. Hoewel het sinds de financiële crisis van 2008 economisch op wankele grond staat, heeft de transformatie van Lissabon de stad eindelijk geholpen om volwassen te worden.

Wist je dat

  • Onder Julius Caesar werd Lissabon Felicitas Julia genoemd.
  • Vertrekkend vanuit Lissabon ontdekte ontdekkingsreiziger Vasco da Gama in 1498 de zeeroute naar India.
  • De 17 km lange Vasco da Gama-brug, gebouwd in 1998, is de langste van Europa.
  • Je ook een kijkje kan nemen op de geschiedenispagina van Portugal voor meer informatie over de rijke geschiedenis van de prachtige land.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar