Krakau

Geschiedenis van Krakau

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Krakau

De stad, gesticht door prins Krak in de 7de eeuw, ontstond ogenschijnlijk nadat de prins de lokale draak heldhaftig had verslagen, hoewel historici de gunstige ligging van de stad langs de rivier de Vistula als een meer plausibele verklaring voor vestiging beschouwen. Wat de waarheid ook moge zijn, de stad werd al snel een handelscentrum en bleef bloeien tot ver in de 13de eeuw.

In 1241 hield de stad echter bijna op te bestaan na een zware inval van de Tataren, die haar tot de grond toe afbrandden. Onverschrokken was er binnen 20 jaar een nieuw stadscentrum gebouwd, waaronder het prachtige Rynek Glowny-plein. In het zuiden werd het imposante Wawel-kasteel gebouwd, deels om herhaling te voorkomen.

Economische welvaart en een culturele bloei leidden in de 15de en 16de eeuw tot een gouden eeuw, waarin de welvarende naties Polen en Litouwen samensmolten tot één staat. Hier kwam echter abrupt een einde aan toen Rusland, Pruisen en Oostenrijk Polen in 1795 opdeelde in drie delen, waardoor het effectief van de kaart werd gewist.

In de 18de en 19de eeuw was Polen getuige van een nationalistische opleving en tegen de 20ste eeuw waren de grote Oost-Europese rijken ontbonden. Tot grote vreugde van de Polen verklaarde het Verdrag van Versailles dat Polen opnieuw een soevereine staat was, hoewel de hervonden vrijheid van het land van korte duur zou zijn dankzij de nazi-invasie van 1939.

Onder de Duitse bezetting werd de nabijgelegen stad Oswiecim gekozen als locatie voor het grootste vernietigingskamp in het Derde Rijk, Auschwitz. In Krakau zelf werd een getto gebouwd ten zuiden van de rivier in Podgorze, dat het tijdelijke woonplaats werd voor de Joodse inwoners van de stad, van wie velen later werden vermoord in het nabijgelegen kamp Plaszow of in Auschwitz.

Nadat Duitsland was verslagen, viel het naoorlogse Polen onder de heerschappij van de USSR en doorstond het vier decennia van het communisme. Sinds de val van de Sovjet-Unie heeft Krakau veel van zijn vergane glorie herwonnen. Hoewel het niet langer de hoofdstad van Polen is, heeft de ontluikende kunstscène ertoe geleid dat het de ‘creatieve hoofdstad’ van het land wordt genoemd,  een titel die het vandaag nog steeds heeft.

Wist je dat?

  • Krakau de langst dienende hoofdstad van Polen was en dat werk 500 jaar gedaan heeft tussen 1038 en 1596.
  • Astronoom Nicolaus Copernicus, die de zon in het centrum van het universum plaatste in plaats van de aarde, studeerde aan de Jagiellonian Universiteit in de stad.
  • Slechts één op de vier gebouwen in Krakau overleefde na de Zweedse invasie van 1655, bekend als de ‘Vloed’.
  • Je meer over de geschiedenis van Krakau kan lezen op de geschiedenispagina van Polen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar