Helsinki

Geschiedenis van Helsinki

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Helsinki

Helsinki, liefkozend de ‘dochter van de Oostzee’ genoemd, strekt zich uit over een laaggelegen schiereiland en wordt beschut door een archipel van 315 eilanden. De stad, gesticht door Zweedse indringers in 1550, is jong voor Europese normen, maar haar macht en invloed groeide dramatisch toen Rusland in 1809 binnenviel.

Onder de Zweedse koning Gustaaf Vasa van Zweden groeide de stad langzaam, al bleef het een belangrijk militair centrum voor troepen en een winterverblijf voor de marine.

De groeiende dominantie van Rusland in de 18de eeuw en de oprichting van een nieuwe hoofdstad, St. Petersburg, niet ver van de Finse grens, hadden echter een grote invloed op Helsinki. Pest en honger veroorzaakt door twee afzonderlijke Russische bezettingen volgden, dus bouwde de stad in 1748 het Suomenlinna-zeefort (zie cover foto).

De Zweden verzwakten geleidelijk en Finland werd uiteindelijk geannexeerd door Rusland als een Autonoom Groothertogdom in 1809. Helsinki werd vervolgens uitgeroepen tot de Finse hoofdstad in 1812 en werd herbouwd om aan zijn nieuwe status te voldoen.

Industrialisatie, nieuwe spoorwegen en toenemende welvaart leidden tot nieuwe neoklassieke en art-decogebouwen. Het juweel in de art-decokroon van Helsinki was het treinstation, ontworpen door de Finse architect Eliel Saarinen.

In 1917 kwam de Finse onafhankelijkheid en een nieuwe facelift voor Helsinki, die in de jaren twintig en dertig een hoge vlucht nam. Het werd een broeinest van creatieve activiteit en verwelkomde ontwerpers zoals Alvar Aalto samen met de Moomins-cartoons, het Nokia-bedrijf en later Angry Birds. Toen de stad het wereldtoneel betrad met de voltooiing van het Olympisch Stadion in 1938, maakte de stad haar nieuwe status bekend als hoofdstad van een groots onafhankelijk nieuw land.

Relatief onaangetast door de Tweede Wereldoorlog, kwamen Helsinki en Finland uit het conflict als een belangrijke partner voor het Westen, hoewel de nabijheid van Rusland de jaren van de Koude Oorlog ongemakkelijk maakte.

Nu onderdeel van een van de rijkste landen van Europa, is Helsinki hard op weg een populaire toeristische bestemming te worden en is het net zo beroemd om zijn hypermoderne ontwerp als om zijn fascinerende oost-ontmoet-west.

Wist je dat?

  • In 1941 ontbood het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken Tor Borg naar de Duitse ambassade in Helsinki om hem te ondervragen over zijn hond Jackie die had geleerd haar poot op te heffen toen ze het woord ‘Hitler’ hoorde. Er werden geen aanklachten ingediend.
  • Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte het fort Suomenlinna (toen Viapori genaamd) deel uit van het marinefort van Peter de Grote, ontworpen om Sint-Petersburg in Rusland te beschermen.
  • Helsinki werd in 2012 uitgeroepen tot de Design Wereldhoofdstad.

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar