Brussel

Geschiedenis van Brussel

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Brussel

Brussel heeft veel aanspraken op roem, maar één van de minst bekende is dat het werd gesticht door een heilige. In 695 na Christus bouwde Saint Gery een kapel aan de oevers van de rivier de Zenne op een punt dat nu Place Saint Gery wordt genoemd. Maar de stad Brussel werd pas officieel een stad in 979 toen Karel, Hertog van Laag-Lotharingen, de eerste stadsrechten van Brussel vastlegde.

Dankzij de ligging aan de rivier werd het al snel een handelscentrum en kreeg het bijna net zo snel zijn stadsmuren. Jaren later zouden ze deze goed van pas komen.

Maar in de 12de eeuw was alles vredig en werd Brussel de hoofdstad en hertogelijke zetel van het hertogdom Brabant. Tijdens deze periode exporteerde Brussel luxeartikelen zoals stoffen en wandtapijten naar Parijs en Venetië om de paleizen van koningshuizen en aristocraten te versieren.

Na tijdelijk uit de gratie te zijn geraakt in de 15de eeuw, werd het in ere hersteld in 1519 toen Karel V keizer van het Heilige Roomse Rijk werd. Maar met toenemend belang kwam er een toenemende strijd en in 1695 liet de aanval van Brussel, door koning Lodewijk XIV van Frankrijk, de Grote Markt in puin achter en een derde van de gebouwen van de stad in puin.

Tussen 1746 en 1748 namen Franse troepen Brussel opnieuw over. De “Brabantse Opstand” volgde in 1788 voordat Brussel tijdens de Napoleontische tijd werd overspoeld.

Brussel, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, kreeg uiteindelijk in 1830 samen met de rest van België zijn onafhankelijkheid.

Onder koning Leopold I kreeg Brussel een nieuwe vorm, waarbij de oude muren werden verwoest en vervangen door brede boulevards. Met meer ruimte explodeerde de bevolking en tegen de eeuwwisseling telde de stad meer dan 200.000 inwoners.

Maar nogmaals, Brussel stond in rep en roer toen de Duitsers in een periode van 20 jaar twee keer binnenvielen tijdens de eerste en de tweede wereld oorlog. Desalniettemin zouden de moeilijke tijden zijn lot voor altijd veranderen en in de naoorlogse wereld is Brussel centraal komen te staan in een nieuw project, de grote Europese eenheidsdroom.

Wist je dat?

  • Brussel is de thuisbasis van de oudste winkelgalerij in Europa, Galerie St Hubert, die dateert uit 1847.
  • De oudste gebouwen in Brussel dateren uit 679 na Christus.
  • Hoewel de Spiegelzaal in het Koninklijk Paleis van Brussel voor het eerst werd geïnstalleerd onder Leopold II van België (1865-1909), werden de schilden van ongeveer een miljoen juweelkevers die het plafond sieren pas in 2002 toegevoegd.

Meer geschiedenis van Brussel

Je kan op de geschiedenispagina over België nog meer leren over de geschiedenis van België waar ook Brussel van deel uitmaakt.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar