Boedapest

Geschiedenis van Boedapest

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Boedapest

De moderne toeristische aantrekkingskracht van thermale spa’s en gastronomische schittering is wat ook de eerste kolonisten van Boedapest aantrok.

Bewijzen van de vroege jager-verzamelaars van Hongarije laten zien dat ze leefden langs de helling van wat later de Gellért-heuvel zou worden, en langs beide zijden van de machtige rivier de Donau. Met een rijkdom aan dieren om te eten en opwarmende natuurlijke bronnen, groeiden deze nederzettingen al snel in omvang onder de expansie van de Kelten in de derde eeuw voor Christus.

Het duurde echter niet lang of dit werd een door de Romeinen gedomineerd gebied. Ze zagen de topografische voordelen van het land en bouwden de oude stad Aquincum op, die de hoofdstad van Pannonia Inferior werd. Je kan de overblijfselen ervan vandaag in Óbuda zien.

De Romeinen moesten de stad ontvluchten toen de Hunnen in de tweede eeuw na Christus binnenvielen. Verdere aanvallen en oorlogen belemmerden elke significante ontwikkeling in termen van Boedapest zelf, toen de Avaren- en Karel de Grote-stammen er doorheen trokken en nederzettingen verpletterden.

De Magyaren arriveerden rond 896 en na de overwinning van het Bulgaarse leger op het Heilige Roomse Rijk werden twee militaire forten gebouwd, een in Buda en een tweede in Pest.

De eerste Gouden Eeuw van Boedapest viel samen met het bewind van renaissancekoning Matyás (1458-1490), voordat een tweede werd gesymboliseerd door de millenniumviering van 1896 in het stadspark.

De Zilvertijd van de stad kwam er in de loop van de 20ste eeuw, toen mensen als Evelyn Waugh en de Prins van Wales de kuuroorden en casino’s van Boedapest bezochten.

Afgewogen tegen de goede tijden zijn er echter tal van slechte periodes. De nederlaag van de Hongaren tegen de Turken in 1526 prikte, en de Habsburgse heerschappij beroofde Hongarije van zijn autonomie tot 1867.

Verwoesting in de Tweede Wereldoorlog werd gevolgd door Sovjet-controle, die toezicht hield op de brute onderdrukking van de Hongaarse opstand in 1956, en werd pas in 1989 opgeheven.

Na een chaotische periode van postcommunistische aanpassing trad Hongarije in 2004 toe tot de EU en ontpopte Boedapest zich tot een bruisende 21ste -eeuwse metropool.

Wist je dat?

  • De synagoge aan de Dohány-straat, voltooid in 1859, de grootste synagoge van Europa is?
  • Het moderne Boedapest officieel werd geboren in 1873, toen Buda, Óbuda en Pest werden samengevoegd?
  • Het metrosysteem van Boedapest in 1896 werd geopend en het op één na oudste ter wereld is?

 

Meer over de geschiedenis van Boedapest en Hongarije kan je lezen op de geschiedenispagina van Hongarije.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar