Berlijn

Geschiedenis van Berlijn

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Berlijn

Weinig steden in de wereld hebben zo’n radicale transformatie ondergaan als Berlijn in de afgelopen 100 jaar. Het lot van de stad werd bezegeld in 1871 toen het de hoofdstad van het Duitse Rijk werd. Het was een statusboost die een eerder bescheiden stad verhief tot het politieke, industriële en economische hart van het rijk. De volgende decennia waren getuige van een snelle ontwikkeling en in 1877 was de stad een bloeiende metropool.

De Duitse hoofdstad trok al snel de wenkbrauwen op in het buitenland – en dat om de juiste redenen. Het werd niet alleen een van Europa’s culturele hotspots, maar de ijverige inwoners gingen met sprongen vooruit, met de uitvinding van ’s werelds eerste elektrische spoorlijn in 1879 als een van de grotere prestaties van de stad.

Tegen 1903 was Berlijn de grootste stad met huurhuizen ter wereld geworden en had het ook een metro, een bloeiende culturele scene en gigantische warenhuizen. Maar deze hectische dagen zouden niet duren. WOI barstte abrupt uit de zeepbel en leidde tot hongersnood, oorlogsmoeheid en stakingen. In 1918 deed de omstreden keizer Wilhelm II afstand van de troon, werd de wapenstilstand getekend en werd de Duitse regering overgedragen aan de sociaal-democraten.

De naoorlogse jaren in Berlijn werden gekenmerkt door politieke instabiliteit en economische onrust, die allemaal hielpen Adolf Hitler aan de macht te komen. Hitler begon Berlijn te renoveren, maar zijn invasie van Polen drie jaar later leidde tot de Tweede Wereldoorlog, waarin grote delen van Berlijn tot puin werden gereduceerd. De verwoeste stad werd na de oorlog verdeeld in vier sectoren, elk gezamenlijk beheerd door de bezettende machten van het VK, Frankrijk, de VS en de Sovjet-Unie.

Het was geen gelukkig huwelijk en in 1961 werd de beruchte Berlijnse Muur gebouwd om te voorkomen dat de inwoners van het door de Sovjet-Unie gecontroleerde Oost-Berlijn naar het westen zouden vluchten. De hoofdstad van Duitsland was het epicentrum van de Koude Oorlog geworden.

Toen de muur in 1989 viel, heerste er optimisme en werd Berlijn de grootste bouwplaats van Europa toen het versnipperde Oost-Berlijn en West-Berlijn weer samensmolten. Vandaag de dag zijn de littekens nog steeds zichtbaar, maar Berlijn is hersteld.

Wist je dat?

  • De laatste persoon die stierf toen hij de Berlijnse Muur probeerde over te steken, was een Oost-Duitser die in maart 1989 in een heteluchtballon probeerde over de muur te vliegen.
  • Napoleon nam de Brandenburger Tor quadriga mee naar Parijs na de slag bij Jena-Auerstedt in 1806.
  • De Großer Tiergarten (park – zie highlights) is oorspronkelijk begonnen als jachtgebied voor vorsten.
  • Je voor meer geschiedenis van Berlijn kan kijken op onze geschiedenispagina over Duitsland.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar