Barcelona

Geschiedenis van Barcelona

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Barcelona

De pre-Romeinse geschiedenis van het gebied van Barcelona wordt betwist, hoewel hier duizenden jaren oude nederzettingen zijn gevonden. Er wordt verondersteld dat de Laietani, een Iberisch volk, zich hier in de 3de eeuw voor Christus vestigden. Tijdens de 2de eeuw voor Christus betwistten de Romeinen het schiereiland met Carthago, en tegen het einde van de 1ste eeuw voor Christus was de Romeinse kolonie Barcino al goed ingeburgerd.

Met de uiteindelijke val van het rijk in de 5de eeuw, werd Barcelona veroverd door het Visigotische koninkrijk. Tegen de 8ste eeuw trokken Moorse legers door het Iberisch schiereiland en namen de stad in. Het veranderde opnieuw van eigenaar in 801 toen de Franken de controle overnamen.

In de 9de eeuw bracht Guifré el Pelós de meeste Catalaanse provincies onder het Huis van Barcelona. Tegen het einde van de 12de  eeuw had het zich door een huwelijk met Aragon verenigd en gedurende de volgende twee eeuwen breidde het Catalaans-Aragonese rijk zich uit over Catalonië, Zuid-Frankrijk en zelfs Zuid-Italië.

Nadat Ferdinand van Aragon en Isabel van Castilië in 1469 trouwden, nam Spanje eindelijk de Catalaanse regio op, die in 1640 in opstand kwam tegen het koninklijk gezag en een republiek uitriep. Filips IV verpletterde de rebellen in 1652.

Na de Spaanse Successieoorlog van 1701 tot 1714 ging het slechter met de stad. De nederlaag van de Bourbons na het beleg van Barcelona leidde tot de afschaffing van de Catalaanse politieke instellingen, terwijl de Castiliaanse wet werd opgelegd in het nieuw gecentraliseerde Spanje.

De stad herstelde zich door handel en industrialisatie, en in de 19de eeuw was Catalonië de rijkste regio van Spanje. Barcelona nam in 1897 zes gemeenten op en de nieuwe wijk Eixample werd aangelegd, terwijl modernistische architectuur van onder meer Gaudí de stad vulde.

Barcelona werd in maart 1938, op het hoogtepunt van de Spaanse Burgeroorlog, drie dagen lang gebombardeerd en viel in januari 1939 in nationalistische handen. Opnieuw werd de Catalaanse identiteit onderdrukt, maar de rijkdom bleef bestaan.

Na de dood van Franco in 1975 kreeg het gebied de status van autonome gemeenschap. Desondanks is de roep om meer bevoegdheden en zelfs onafhankelijkheid de afgelopen decennia toegenomen, onder leiding van Barcelona.

Wist je dat?

  • Een mythe noemt Hercules als de stichter van de stad, een andere Hamilcar Barca, de vader van Hannibal.
  • Tijdens het driedaagse bombardement op Barcelona in de Spaanse Burgeroorlog kwamen tot 1.300 mensen om het leven en raakten 2.000 gewond. De luchtaanvallen werden gelanceerd door Mussolini, die Franco steunde.
  • De Olympische Spelen in 1992 worden gezien als een aansporing voor de ontwikkeling van Barcelona tot een moderne, mondiale stad
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar