Athene

Geschiedenis van Athene

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Geschiedenis van Athene

De geschiedenis van Athene gaat enkel duizenden jaren terug. Athene wordt al minstens 5000 jaar bewoond en is een van de oudste steden ter wereld. Tegen de 5de eeuw v.C. had de zich ontwikkelende Atheense staat de democratie gelanceerd, waardoor het, het culturele centrum van de westerse beschaving werd.

De stadstaat Athene, genoemd naar de godin van wijsheid, strijdstrategieën en meer, ging Griekenland domineren na het verslaan van Perzische invasies in 490 en 479 v.C. Onder Pericles vanaf 461 v.C begon de bouw van de iconen van het oude Griekenland, waaronder het Parthenon in Athene en de tempel van Poseidon in Sounion. In deze Gouden Eeuw bloeiden ook het drama en de kunsten op, en Socrates ontwierp de fundamenten van de westerse filosofie.

Ondanks de echo door de eeuwen heen, werd de relatief korte dominantie van Athene over Griekenland uitgedaagd door Sparta en de Peloponnesische oorlog volgde bijna drie decennia tot 404 v.C. In 338 v.C. veroverde het oude koninkrijk Macedonië Athene en regeerde het tot de Romeinse verovering in de 2de eeuw v.C.. De stad behield haar prestige als leercentrum onder de Romeinen.

Meer dan vijf eeuwen Romeinse heerschappij werden gevolgd door die van de Byzantijnen, onder wie het verval optrad. Later was er middeleeuwse welvaart in de 11de en 12de eeuw totdat Latijnse heersers het veroverden tijdens de Vierde Kruistocht in 1204.

Daarna volgde de Ottomaanse verovering in 1458. Hoewel het rijk de oude wonderen van Athene wilde behouden, leidde een litanie van ongelukken en aanvallen tot de vernietiging door velen.

Griekenland werd uiteindelijk onafhankelijk in 1832 en Athene werd de hoofdstad. De koning nam architecten in dienst om de stad opnieuw in te richten en indrukwekkende neoklassieke gebouwen op te richten, zoals het Koninklijk Paleis, tegenwoordig het Griekse parlement.

Athene groeide snel in de 19de eeuw, terwijl Griekse vluchtelingen uit Anatolië de stad in 1920 overspoelden na de Grieks-Turkse oorlog. Athene leed enorm tijdens de wereldoorlogen. Jarenlange strijd tussen links en rechts in het naoorlogse tijdperk leidde tot een 7-jarige militaire dictatuur die bekend staat als de Junta tot 1974.

Aan het einde van de 20ste eeuw ontwikkelde Athene zich tot een echt moderne stad en in 2004 werden hier de Olympische Spelen gehouden. Sinds de crisis in de eurozone van 2009 werd het het centrum van wijdverbreide protesten tegen de regering, wat leidde tot burgerlijke onrust.

Wist je dat?

  • Toen prins Otto van Beieren in 1832 koning van Griekenland werd, deed hij Griekse kleding aan en gebruikte hij de lokale spelling van zijn naam, waardoor hij koning Othon werd.
  • Hoewel de Romeinen de erfenis van Athene respecteerden, plunderde generaal Sulla de stad in 87 v.C., wat veel verwoesting aanrichtte. Hij beval echter dat de belangrijkste monumenten niet werden geschaad.
  • Tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting wapperden de nazi’s met de hakenkruisvlag vanaf de Akropolis. De verwijdering van deze vlag door de Griekse linkse politicus, Manolis Glezos, leidde tot de Griekse opstand.

 

Meer over de geschiedenis van Griekenland kan je lezen op de geschiedenispagina.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar