Brussel

Reisgids Brussel

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Over Brussel

Als hoofdstad van het land dat de praline, de patat en de wafel heeft uitgevonden, is Brussel de plek waar je moet zijn als je goed wilt eten.

De stroperige geur van langzaam smeulende suiker komt uit zowat elke hoek, terwijl je overal in Brussel uitnodigende restaurants vindt die de klassieke, mosselen en friet gekookt op zowat elke denkbare manier, bereiden.

Hoewel bijna alles verleidelijk is, is er meer in Brussel dan chocolade en Kuifje (hoewel er een museum is dat aan beide is gewijd). Het compacte stadscentrum is een samenraapsel van geplaveide straatjes en chocolatiers afgewisseld met bars die die andere Belgische specialiteit verkopen: bier.

De bewoners zijn een kosmopolitische bende die sneller kan schakelen van het Frans naar het Vlaams en dan naar het Engels dan je “Brussel” kan zeggen. De lokale bevolking is aanvankelijk gereserveerd, maar komen snel uit hun schulp eenmaal ze je kennen en heeft geen van de ijzige minachting die vaak wordt getoond door hun Parijse tegenhangers.

Brusselaars houden ook van een goed feest, nog meer als het volgt op een maaltijd, en als gevolg daarvan zijn de vele bars en clubs van de stad een levendig geheel en worden ze in het weekend overspoeld met feestvierders.

Er is ook overdag geen gebrek aan dingen om te doen in Brussel, of het nu gaat om dichtbij en persoonlijk kennismaken met Manneken Pis of je vergapen aan de losbandige kleur van de werken die te zien zijn in het surrealistische Magritte Museum.

Dit alles maakt de gevestigde reputatie van Brussel in het buitenland tot een anomalie en de schuld kan volledig bij de voeten van één enkele instelling worden gelegd, namelijk het Europees Parlement dat zijn hoofdkantoor in de stad heeft. Gehuisvest in een opvallend lelijk postmodern blok, bruist het van bureaucraten uit alle hoeken van het continent en het is niet ongewoon om een autocolonne voorbij te zien razen als een premier van het ene of het andere land arriveert.

Interessanter zijn de Koninklijke en Zavelwijken, die wemelen van kunstgalerijen. Slenteren door een van de talloze zijstraten, terwijl je vlooienmarkten en boetiekjes ontdekt, is een plezier dat je niet zult vinden in de Brusselse reisgidsen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar