Wenen

Bezienswaardigheden Wenen

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Wenen

Onderstaande bezienswaardigheden in Wenen zijn de populairste van onze lezers.

De Vienna City Card biedt kortingen bij meer dan 210 attracties, theaters, winkels, cafés en restaurants, evenals onbeperkt reizen met de U-Bahn, bus- en tramnetwerken (inclusief nachtbussen) gedurende 24, 48 of 72 uur. Bij elke Vienna City Card-houder reist één kind tot 15 jaar gratis. Passen zijn verkrijgbaar bij het VVV-kantoor op de Albertinaplatz, hotels en de verkoop- en informatiebalies van Wiener Linien.

Je kan je Vienna City Card ook omzetten in de Vienna City Card TRANSFER of Vienna City Card TOUR.

  • Vienna City Card TRANSFER: Vienna City Card met als extra bonus transfer op alle vervoerswijzen van en naar de luchthaven van Wenen.
  • Vienna City Card TOUR: Vienna City Card met een optie voor een 24-uurs hop-on-hop-off met Big Bus Tours Wenen en een begeleide stadswandeling.

Belvedere

Het Oberes Belvedere (Hoger Belvedere-paleis), gebouwd van 1721-1723 voor Prins Eugene van Savoye, biedt een fantastisch uitzicht over de tuinen naar het Unteres Belvedere (Lager Belvedere) en de stad daarbuiten. In het Unteres Belvedere zijn kunstwerken uit de middeleeuwen en de barok te zien. Het Oberes Belvedere herbergt kunst uit de 19de-eeuwse klassieke, romantische en biedermeierperiode op de tweede verdieping, en moderne kunst van na 1918 op het gelijkvloers. Hoogtepunten zijn onder meer schilderijen van Gustav Klimt (inclusief de iconische De Kus), Egon Schiele, Oskar Kokoschka en andere kunstenaars uit het fin-de-siècle. Alle informatie over openingsuren en tickets vind je op de website van BelvedereZie coverfoto

Hofburg

De Hofburg was het keizerlijk paleis tot 1918. Vandaag de dag herbergt de Hofburg het kantoor van de Oostenrijkse president, een internationaal conferentiecentrum, verschillende musea, de kapel waar het Weense jongenskoor zingt en de zaal waarin de Lipizzaner-hengsten optreden.

Bezoekers kunnen de Kaiserappartements (keizerlijke appartementen) bezichtigen, inclusief de privékamers van Franz Joseph en Sisi (keizerin Elisabeth), de grote audiëntiezaal, eetzalen en gastenkamers. De Schatzkammer (schatkamer), in Schweizerhof, bevat prachtige tentoonstellingen die de macht en rijkdom van een van Europa’s belangrijkste rijken illustreren. Het Sisi-museum toont veel persoonlijke voorwerpen en enkele van de beroemdste portretten van de prachtige keizerin. Ook binnen de centrale kern is de Prunksaal  van de Nationalbibliothek (Oostenrijkse Nationale Bibliotheek) een juweel van barokke architectuur en een van de mooiste historische bibliotheken ter wereld. Je vindt alle informatie over de Hofburg op de website.

bezienswaardigheden Wenen
Hofburg

Schloss Schönbrunn (Schönbrunn paleis)

Paleis Schönbrunn is het antwoord van Wenen op Versailles en werd van de 18de eeuw tot 1918 gebruikt als zomerresidentie van de Habsburgers. Van de 1.441 kamers in het paleis en de aangrenzende gebouwen zijn 45 kamers open voor het publiek. Het goudgele paleis ligt in de al even prachtige tuinen, aangelegd in barokstijl, met een fantastisch uitzicht.

Het paleis en de tuinen zijn opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. De Gloriette is een triomfboog die op de heuveltop achter het paleis staat en een prachtig uitzicht biedt over het terrein en de stad daarachter. Het Palmenhaus (Palmhuis) is een uitstekend voorbeeld van laat 19de-eeuwse architectuur, met gietijzeren zuilen die de glazen wanden en het dak delicaat ondersteunen. In het park is ook de oudste dierentuin ter wereld (uit 1752) te vinden. Alle informatie over openingsuren en tickets van het paleis vind je op de website

bezienswaardigheden Wenen
Schloss Schönbrunn

St. Stephansdom

De imposante Stephansdom markeert het oostelijke uiteinde van Graben en staat bekend om zijn felgekleurde dakpannen. Binnen is het echter een waar meesterwerk van barokdesign met prachtige altaren en enorme plafonds. De bouw van de kathedraal begon in de 12de eeuw en werd voltooid in 1433. Grote restauratie- en verbouwingswerkzaamheden waren nodig nadat de kathedraal aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in brand vloog. Het plein buiten de kathedraal is ook een populaire ontmoetingsplaats, en het is er vaak vol mensen. Voor alle informatie geven recht op de website van de Stephandkirche.

Prater

Het Prater is een gigantisch bosrijk park in het 2de district van Wenen, het meest bekend om zijn kermis en omdat het de locatie is van een van de meest karakteristieke bezienswaardigheden van Wenen, het eeuwenoude Riesenrad (reuzenrad). Beroemd geworden in de film The Third Man uit 1949, het reuzenrad werd gebouwd in 1897, in een tijd dat andere dergelijke attracties al in steden als Londen, Parijs en Blackpool stonden. Dit reuzenrad is echter een van de weinigs uit dat tijdperk dat er nog staat. Je vindt alle informatie over de attracties op de website van Prater.

bezienswaardigheden Wenen
Prater park

Kunsthistorisches Museum Wien (Museum voor Schone Kunsten)

Dit prachtige gebouw werd gebouwd om alle keizerlijke Habsburgse collecties op één plek te huisvesten, hoewel deze ook de Hofburg en het Schönbrunn-paleis in beslag namen. De grote trap biedt doorgang naar de galerijen, die de Griekse en Romeinse oudheden, Egyptisch-Oosterse en muntencollecties bevatten. De Kunstkammer herbergt beeldhouwkunst en decoratieve kunst. De Gemäldegalerie (schilderijen galerij) heeft werken van oude meesters, waaronder Dürer, Raphael, Rembrandt, Rubens en Titiaan, evenals de meest uitgebreide collectie van Bruegel ter wereld. Het tweelinggebouw, direct tegenover dit museum, bevat het ouderwetse, maar prachtige Museum van Natuurgeschiedenis. Op de website van het museum voor schone kunsten vind je alle informatie over openingsuren en tickets.

Museums Quartier

Op de plek van de voormalige keizerlijke stallen is dit grote culturele complex een van de grootste in zijn soort ter wereld. Mis het uitstekende Leopold Museum niet, een must voor iedereen die geïnteresseerd is in Oostenrijkse kunst, en MUMOK, het Museum voor Moderne Kunst. Het Museums Quartier (MQ) is een zeer aangename plek om een paar uur rond te hangen, vooral op een zomeravond, wanneer de plaats vol zit met studenten en mensen van alle leeftijden die buiten ontspannen op de grote bankachtige constructies of eten en drinken in een van de vele buitencafés. Alle informatie vind je op de website van Museums Quartier.

Spaanse Hofreitschule (Spaanse Rijschool)

Al meer dan 400 jaar voeren de paarden van de Spaanse Rijschool hun elegante manoeuvres uit in de keizerlijke stallen. De gemakkelijkste manier voor bezoekers om de paarden in actie te zien, is tijdens hun ochtendtrainingen, die van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12. 00 plaatsvinden. Tickets voor de trainingen, waarbij klassieke dressuuroefeningen op muziek plaatsvinden, zijn alleen op de dag zelf verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum. Tijdens het hoogseizoen zijn deze ook te vinden aan de kassa op Josefsplatz.

Tickets voor de eigenlijke voorstellingen zijn zeer gewild en dienen ruim van tevoren geboekt te worden. Het seizoen loopt over het algemeen van maart tot juni en van september tot december. Galavoorstellingen variëren van maand tot maand, meestal op zaterdag- of zondagochtend en soms op vrijdagavond. De laatste generale repetities, voordat het seizoen begint, zijn goedkoper en tickets zijn beschikbaar op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt.

Alle informatie over de Spaanse rijschool vind je op hun website.

bezienswaardigheden Wenen
Spanischen Hofreitschule

Kunst Haus Wien (Kunsthuis Wenen)

KunstHausWien, ook wel bekend als Museum Hundertwasser, is de onmiskenbare architectonische uitdrukking van de unieke visie van Friedensreich Hundertwasser. Het gebouw ziet eruit als een Klimt-schilderij gezien door een caleidoscoop en bevat een tentoonstelling van Hundertwasser zijn kunstwerken, evenals een café met een chique cliënteel in een ontspannende tuin. Kunst is een centraal motief van het Weense leven, en dit is de plek waar je moet zijn als je wil ontdekken waarom kunst en Wenen zo onverklaarbaar met elkaar verbonden zijn. Het nabijgelegen Hundertwasserhaus is een appartementenproject, dat alleen vanaf de straat te bezichtigen is. Op de website van het museum vind je alle informatie over openingsuren, tickets en de tentoonstellingen.

Albertina

Albertina, het grootste Habsburgse woonpaleis, domineert het zuidpunt van het keizerlijk paleis op een van de laatst overgebleven vestingmuren in Oostenrijk. Het beschikt over de toonaangevende en meest waardevolle grafische collecties ter wereld, met werken zoals Dürer zijn Hare en Klimt zijn Studies van Vrouwen. In de nieuwe tentoonstellingscollectie van Albertina zijn permanent de meest opwindende kunststromingen van de afgelopen 130 jaar te zien, het Franse impressionisme, het Duitse expressionisme en de Russische avant-garde vormen enkele van de meest indrukwekkende oeuvre. Picasso en Monet maken ook hun opwachting, met Monet zijn Waterlelies, Degas zijn Dansers en het Meisje van Renoir zijn er verschillende topstukken te vinden samen met schilderijen van Macke, Cézanne, Chagall, Rothko, Rainer en Katz. Op de website van Albertina vind je alle informatie van openingsuren en tickets.

bezienswaardigheden Wenen
Albertina

De verborgen crypte van de Vergiliuskapel

Waarom er een kerkkamer onder de straten van Wenen is, blijft een mysterie, maar de ongelooflijk goed bewaard gebleven, ondergrondse crypte van  de Vergiliuskapel mag niet worden gemist. De kapel dateert van rond 1250 en werd pas ontdekt toen aannemers in 1973 aan de metro aan het graven waren. Met gotische interieurs en een interessante tentoonstelling die de geschiedenis van het middeleeuwse Wenen documenteert, zullen velen verdwalen in het fascinerende verleden van de stad. Bezoek de museumwebsite voor meer informatie.

Secessie Galerij

De Secessie Galerij in de buurt van Karlsplatz is zeker een van ’s werelds mooiste kunstruimtes. Ontworpen door Joseph Maria Olbrich in 1897/98, is het een mooi voorbeeld van art nouveau-architectuur, met witte muren en gouden versieringen die tot op de dag van vandaag stijlvol zijn gebleven. Hoogtepunten zijn onder meer Klimt zijn Beethoven Frieze en wisselende tentoonstellingen gedurende het hele jaar.

Haus de Meeres

Er is iets vreemds aan het Weense Haus des Meeres, en het zijn niet de duizenden verschillende soorten zeeleven die te zien zijn. In een openbaar park was dit aquarium een voormalige luchtafweertoren uit de Tweede Wereldoorlog die werd gebruikt om RAF-bommenwerpers neer te halen.

Verenigde Naties

het complex van de Verenigde Naties in Wenen oefent extraterritorialiteit uit, wat betekent dat het internationaal territorium is. Verschillende VN-agentschappen bieden fascinerende rondleidingen van een uur door hun kantoren en geven bezoekers de kans om tentoonstellingen over het werk van de VN te zien, te genieten van kunstwerken in het bezoekerscentrum van Wenen, een echte maansteen te zien en de architectuur uit de jaren 70 te ervaren.

De Kerk van Georgenberg

In glooiend bos buiten Wenen ligt de kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid een plaats van aanbidding die eruitziet als een gigantische stapel Jenga-blokken. De zogenaamde Wotruba-kerk, geopend in 1976, is een brutalistisch meesterwerk ontworpen door de kunstenaar Fritz Wotruba.

Uitstappen vanuit Wenen

Melk

Opgericht in 831 en gelegen aan de noordelijke oever van de rivier de Donau, ongeveer halverwege tussen Wenen en Linz, ligt Melk, een aantrekkelijke stad met een prachtige barokke abdij. Het is niet alleen een van de oudste nederzettingen in Oostenrijk, maar biedt ook een verbluffende verscheidenheid aan architecturale stijlen, variërend van gotische gevels tot art nouveau.

De Benedictijnse Abdij van Melk ligt bovenop een helling en domineert een groot deel van de riviervallei. Het is een fysiek bewijs van de macht en het gezag van zowel de Babenbergs, die het meer dan 1.000 jaar geleden hebben gebouwd, als de benedictijnse monniken, die het sinds 1089 hebben bezet. Het bevat een museum, een restaurant en een park- en tuinpaviljoen. Zelfs degenen die geen tijd hebben om de abdij te bezoeken, kunnen deze niet missen als ze Wenen per spoor of over de weg vanuit het westen naderen.

Wachau-vallei

Tussen Krems an der Donau en Melk slingert de rivier de Donau door een van de mooiste gebieden van Oostenrijk. Een verscheidenheid aan buitenactiviteiten is beschikbaar op dit stuk, zoals watersporten, wandelen, fietsen, boottochten en wijnproeverijen. Het Donau-fietspad volgt de rivier aan beide oevers. Er zijn fietsverhuurpunten in de meeste dorpen langs de vallei, waaronder Spitz, waar fietsen direct vanaf het treinstation kunnen worden gehuurd. Treinen naar Melk, Pöcham en Ybbs vertrekken vanaf Westbahnhof, terwijl treinen naar Krems en Spitz vertrekken vanaf Franz Josef Bahnhof. Meer informatie over de Wachau valei vind je op de website.

bezienswaardigheden Wenen
Wachau

Krems an der Donau

Langs de rivier de Donau, ten westen van Wenen, ligt Krems, een mooie, 1000 jaar oude stad omringd door wijngaarden. Mis de oude gebouwen aan de Landstraße niet, waaronder het 16de-eeuwse stadhuis. Boven de Landstrasse tonen smalle straatjes en pleintjes de structuur van de oorspronkelijke stad. Zowel de Piaristenkirche als het Museum Krems vieren het werk van de middeleeuwse kunstenaar Johann Martin Schmidt. De 15de-eeuwse Steiner Tor-poort markeert het einde van Stein. Aan de andere kant van de Landstraße ligt de stad Kunst Halle Krems, een belangrijke kunstlocatie. Treinen vertrekken elk uur van Wenen Franz Josef Bahnhof naar Krems (reistijd – 1 uur en 15 minuten). Alle informatie over krems vind je op de website.

 

Meer bezienswaardigheden van Wenen vind je op onze fotopagina over Wenen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar