Tallinn

Bezienswaardigheden Tallinn

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Tallinn

Onderstaande bezienswaardigheden van Tallinn zijn de favoriete bezienswaardigheden van onze lezers.

Het VVV-kantoor is dagelijks geopend.

De Tallinn Card, is verkrijgbaar in 24-, 48- en 74-uursvarianten, geeft gratis toegang tot 40 musea en bezienswaardigheden, en omvat rondleidingen en openbaar vervoer, evenals kortingen in winkels en restaurants.

Raekoda (stadhuis)

Alle kronkelende geplaveide straatjes in Tallinn leiden naar de Raekoja Plats (Stadhuisplein), die wordt gedomineerd door de imposante gevel van het Raekoda (Stadhuis). Het gebouw werd gebouwd in de 14de en 15de eeuw en is het enige overgebleven laatgotische stadhuis in Noord-Europa. Op de torenhoge toren staat een 16de-eeuwse windwijzer die ‘Oude Thomas’ uitbeeldt, de bewaker van de stad. In de zomer worden hier openluchtconcerten gehouden en dankzij de vele cafés en eetgelegenheden is het een bruisende ontmoetingsplaats voor zowel toeristen als Tallinners. Voor een bezoek aan het stadhuis kan je tekening op de website.

bezienswaardigheden Tallinn

Tallinna Linnamuuseum (Stadsmuseum van Tallinn)

Het Tallinn City Museum is gevestigd in een schilderachtig oud gebouw in de oude stad en neemt je op een fluitje van een cent mee door de lange en fascinerende geschiedenis van de stad. Beginnend met de vroegste dagen van de stad, leidt het bezoekers snel naar de Duitse en vervolgens Sovjet-bezettingen en bevat het tientallen artefacten en foto’s gerangschikt in gemakkelijk te begrijpen clusters. Maar het gaat niet alleen om de oude geschiedenis, de recente jaren na de onafhankelijkheid van Estland komen ook aan bod en zijn briljant voor iedereen die niet veel over het land weet.

Oude binnenstad van Tallinn

De oude wijk van Tallinn, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een van de aantrekkelijkste van Europa en het is gemakkelijk in te zien waarom het een ‘mini-Praag’ wordt genoemd. Met mooie geplaveide straten, een paar musea en tal van rustige pleinen, is het gemakkelijk om uren rond te dwalen. Gebouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog zwaar beschadigd zijn geraakt, zijn liefdevol gerenoveerd en de oude stad heeft nu cafés, restaurants, hotels en toeristische winkels.

bezienswaardigheden Tallinn

Vabamu Museum van bezettingen

De geschiedenis van Tallinn omvat golf na golf van bezetting, met soevereiniteit die heen en weer pingpongt tussen Duitsland en Rusland. Noch de tsaren, noch de kruisvaarders bleken echter zo dodelijk voor de lokale bevolking als de nazi’s en de Sovjets die volgden. Hierdoor hebben de donkere dagen van beide bezetters een eigen museum gekregen, waardoor die jaren ijzingwekkend weer tot leven komen. Oude uniformen, foto’s en audiovisuele displays belichten de kronkelige decennia van onderdrukking en ontbering die Estland heeft doorstaan voordat het land er uiteindelijk in slaagde onafhankelijk te worden van de Sovjet-Unie in 1991. Bestel je tickets voordelig op voorhand en vermijd lange wachtrijen.

Alexander Nevski-kathedraal

Deze opvallende orthodoxe kathedraal domineert de Toompea-heuvel en wordt bekroond door direct gedenkwaardige zwarte uienkoepels. Ondanks dat het eruitziet alsof het al eeuwen in situ staat, werd de kathedraal eigenlijk in opdracht van tsaar Alexander III gebouwd, en opende voor het eerst haar deuren in 1900. Binnenin is het een uitgebreid labyrint van verguld goud en weelderige fresco’s en herbergt ook een indrukwekkende collectie iconen schilderijen.

bezienswaardigheden Tallinn
Alexander Nevski-kathedraal

Metsakalmistu (bosbegraafplaats)

Tallinn’s antwoord op Pere Lachaise in Parijs of de Assistens Kirkegård in Kopenhagen, de prachtige Metsakalmistu is gemakkelijk de beroemdste begraafplaats van Estland. Bezaaid met torenhoge dennenbomen, herbergt het de aardse overblijfselen van enkele van de beroemdste namen van het land, waaronder schrijver Eduard Vilde en de eerste president van Estland, Konstantin Pats. Opgericht in 1933, heeft het toch een licht gotisch gevoel dankzij de vreemde vervallen grafsteen en de overkoepelende sparren. Andere grote namen die de moeite waard zijn om naar uit te kijken terwijl je over de schaduwrijke paden dwaalt, zijn dichter Lydia Koidula, schrijver Anton-Hansen Tammsaare en schaakkampioen Paul Keres. Op de website van Metsakalmistu vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek.

Kerk van Onze Lieve Vrouw van Kazan

Deze opvallende Russisch-orthodoxe kerk, gebouwd in 1712, is het oudste houten bouwwerk in Tallinn en verkeert nog steeds in een verrassend goede staat. Gebouwd in de nasleep van de Grote Noordelijke Oorlog, waarbij Estland voor de zoveelste keer in Russische handen kwam, werd de kerk ontworpen om tegemoet te komen aan het toenemende aantal Russische emigranten die toen hun huis in de stad vestigden. Vandaag vervult het die functie nog steeds en hoewel de Sovjet-Unie is verdwenen, behoren de gelovigen nog steeds tot het patriarchaat van Moskou. Voor meer informatie over de kerk kan je terecht op de website.

Kumu Kunstmuseum

Kumu, ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori, is het opvallende hoofdgebouw van het kunstmuseum van Estland en staat bekend om de inhoud. Het is een indrukwekkend hightech faciliteit en dient zowel als een nationale galerij als een museum voor hedendaagse kunst. Hoewel je hier niet veel van de Grote Meesters zal vinden, zijn er tal van Estse klassiekers, evenals een zorgvuldig samengestelde reeks hedendaagse stukken. Het Kumu ligt naast Kadriorg Park en in de buurt van Kadriorg Palace.

Paks Margareta

De weinig vleiende naam Paks Margareeta (dikke Margaret) lijkt misschien op een zittende, volslanke dame, maar het echte doel van deze toren was aanzienlijk minder goedaardig dan de naam doet vermoeden. Paks Margareeta maakt deel uit van een netwerk van verdedigingswerken die uitkijken over de zee richting Finland.

Het werd gebouwd in het begin van de 16de eeuw en kreeg zijn naam, afhankelijk van naar wie je luistert, van een groot kanon of een mollige kok die daar werkte. Tegenwoordig herbergt het het Estonian Maritime Museum dat de geschiedenis van het lange zeevarende verleden van Estland in kaart brengt. Niet dat het allemaal marinekanonnen en uitgebreide scheepsbogen zijn – een van de meest ontroerende tentoonstellingen is een set neolithische vistuigen.

bezienswaardigheden Tallinn
Paks Margareta

Kiek in de Kok Museum

Ondanks de naam, die zich vertaalt als ‘Kijk in de keuken’, is er tijdens een bezoek aan Kiek de Kok niet veel culinair te zien. In plaats daarvan staat de voormalige verdedigingstoren, die zijn bijnaam kreeg vanwege zijn verhevenheid (waardoor de soldaten die er wonen in de keukens van de oude stadshuizen beneden kunnen kijken), vol staat met militaire voorwerpen, evenals een café op de bovenste verdieping en een kunst galerij. Daaronder is een netwerk van verdedigingstunnels die zich uitstrekken tot in de Toompea-heuvel beneden. Sinds de bouw in de jaren 1470 is de toren bij talloze gelegenheden in actie gekomen, niet in het minst tijdens de aanval van Ivan de Verschrikkelijke aan het eind van de jaren 1500.

Relaxen op het strand

Gezien de lange handelsgeschiedenis blijft het een mysterie waarom de ligging aan de kust van Tallinn voor velen nog steeds een verrassing is. In ieder geval betekent de Baltische ligging stranden; Pirita, Stroomi, Harku en Kakumäe zijn de belangrijkste openbare en hebben allemaal uitgestrekte uitgestrekte gastvrije gouden zandstroken.

bezienswaardigheden Tallinn
Je kan ook naar het strand

Geniet van de lokale peperkoek

Hoewel de Finnen het misschien betwisten, claimt Estland de bron te zijn van menig kersttraditie, waaronder peperkoek. Als gevolg hiervan worden de plakkerige bruine koekjes zo serieus genomen dat ze een kunstvorm zijn. Elk jaar in december organiseert de Design and Architecture Gallery een jaarlijks een Perperkoek kunsttentoonstelling waar alles is gemaakt van peperkoek.

Sauna

De saunacultuur van Estland dateert uit de  13de eeuw en er is geen gebrek aan plekken om te ontspannen in Tallinn. Rooksauna’s (verwarmd met scherpe dennenblokken) zijn de beste, maar modernere varianten zoals die in Kalma Sauna zijn even goed. Wees gewaarschuwd: ‘zwaaien’, of jezelf slaan met berkentakjes, wordt verwacht.

Excursies vanuit Tallinn

Kadriorgpaleis

In opdracht van de Russische tsaar Peter de Grote ter ere van zijn vrouw, Catherine, is dit elegante barokke paleis het hoogtepunt van bezienswaardigheden buiten de oude stad. Het gebouw, ontworpen door de Italiaanse architect Niccolo Michetti, is geïnspireerd op Italiaanse villa’s en is een van de mooiste voorbeelden van barokke architectuur in Noord-Europa. Naast Italiaanse en Russische kunstenaars werden de beste lokale ambachtslieden uit Stockholm, Riga en Tallinn ingeschakeld om dit weelderige paleis te creëren. Het is ook de thuisbasis van het Kadriorg Art Museum en een uitgestrektheid van prachtig aangelegde tuinen.

Paldiski

Ongeveer 80 km buiten Tallinn ligt Paldiski, een eens zo machtige Sovjet-marinebasis (de laatste Sovjet-troepen vertrokken in 1994). Tegenwoordig biedt een zwerftocht van ruïnes en overblijfselen de kans om achter het oude IJzeren Gordijn te gluren. Het is aan te raden om een fiets of auto te nemen, aangezien de verschillende bezienswaardigheden, zoals Peter’s Fortress, de Pakri-vuurtoren, het marinekerkhof en de oude trainingsbasis voor onderzeeërs, vrij verspreid liggen.

Neen een kijkje op de fotopagina van Tallinn voor meer informatie over bezienswaardigheden in Tallinn. Als je voor langere tijd in Estland bent kan je ook een kijkje nemen tussen de bezienswaardigheden van Estland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar