Rome

Bezienswaardigheden Roma

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Rome

Onderstaande bezienswaardigheden in Rome zijn de favoriete van onze lezers.

Het toeristenbureau van Rome biedt de Roma Pass aan en geeft gratis toegang tot de eerste twee musea en/of archeologische vindplaatsen, en kortingen daarna, plus gratis reizen met het openbaar vervoer. Het is 48 uur of drie dagen geldig. Je kan deze pas kopen bij elk toeristisch informatiepunt, deelnemend museum of website.

De Roma City Turbopass is geldig voor 2, 3 of 6 dagen en geeft gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome, gratis reizen met het openbaar vervoer, een hop-on-hop-off bustourticket, vele kortingen en je kan de wachtrij bij de Vaticaan, Sixtijnse Kapel en het Colosseum overslaan.

De Roma Archeologia Card geeft toegang tot het Colosseum, Palatino, Terme di Caracalle, Museo Nazionale Romano (Palazzo Altemps, Palazzo Massimo alle Terme, Terme di Diocleziano, Crypta Balbi), het graf van Cecilia Metella en Villa dei Quintili. De pas is zeven dagen geldig vanaf de eerste dag van gebruik en kan worden gekocht bij een van de deelnemende monumenten of musea.

Als alternatief kan je kiezen voor de 3-daagse OMNIA Vatican en Rome Pass en krijg je gratis toegang tot de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel, gratis toegang tot nog twee andere belangrijke attracties, waaronder het Colosseum en het Forum Romanum, plus een hop-on-hop-off bustourticket, onbeperkt reizen met het openbaar vervoer en een stadsgids. Het biedt ook korting op toegang tot meer dan 30 andere bezienswaardigheden en musea.

Foro Romano en Palatino

Tegenwoordig is het Forum Romanum een enorme uitgestrektheid van vervallen, marmeren fragmenten, kolommen en vloerindelingen. Maar met een beetje fantasie (en een audiogids) kun je je het politieke, commerciële en sociale hart van het oude Rome voorstellen. Boven dit alles bevindt zich de Palatijnse heuvel waar ooit de spectaculaire paleizen van de Romeinse keizers uitkeken over het Forum. Op de website het Forum Romanum vind je alle informatie over openingstijden en tickets.

bezienswaardigheden Rome
Foro Romano

Colosseo (Colosseum)

Keizer Vespasianus startte met de bouw van dit gigantische amfitheater in 72 na Christus en zijn zoon Titus voltooide het acht jaar later. Bij de opening organiseerde Titus een reeks spelen die 100 dagen duurden en waarin 5000 dieren werden geslacht. Verken het enorme amfitheater en de skeletresten van ondergrondse kamers waar gladiatoren en dieren werden vastgehouden. Alle informatie over de openingsuren en tickets vind je op de website van het Colosseumzie coverfoto.

Pantheon

Het Pantheon is het best bewaarde oude monument van Rome. Het zou in de 2de eeuw door Hadrianus zijn gebouwd. Dit was ooit een Romeinse tempel en werd in de 7de eeuw een kerk. De straal van de koepel is exact gelijk aan de hoogte. De enorme koperen deuren behoorden tot het oorspronkelijke Romeinse gebouw. Op de website van het Pantheon vind je alle informatie over openingsuren, tickets en rondleidingen.

bezienswaardigheden Rome
Pantheon

Cappella Sistina e Musei Vaticani (Sixtijnse Kapel en Vaticaanse Musea)

Een glimp van Michelangelo’s fresco “De Creatie” is de wachtrijen waard. Gebouwd als een privékapel voor de pausen, gaf paus Julius II de vroegrijpe kunstenaar de opdracht om de plafondfresco’s te schilderen en het werk werd voltooid in oktober 1512. Hoogtepunten van het enorme museum zijn onder meer de kamers van Raphael, het Etruskisch museum en het Pio-Clementino-museum met klassieke meesterwerken Laocoön en Apollo Belvedere. Bezoek de website van het Vaticaans museum voor meer informatie over openingsuren en tickets.

Basilica di San Pietro (Sint-Pietersbasiliek)

De Sint-Pietersbasiliek ligt boven een heiligdom dat de begraafplaats van de heilige zou markeren. Binnen vind je Pietà van Michelangelo en Arnolfo da Cambio zijn bronzen beeld van St. Peter, dat beroemd is om voor de voet die door pelgrims gekust wordt. Extra’s zijn onder meer toegang tot de koepel, de Vaticaanse tuinen en de Vaticaanse grotten. Op de website van het Vaticaan vind je meer informatie.

Musei Capitolini (Capitolijnse Musea)

De Capitolijnse Musea, de oudste openbare kunstcollectie ter wereld, bestaan uit twee afzonderlijke gebouwen, het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo. Ze herbergen de belangrijkste collectie Romeinse beeldhouwkunst van het land. Er is ook een mooie reeks renaissance- en barokkunst van Titiaan, Tintoretto en Caravaggio.

Piazza di Spagna (de Spaanse Trappen)

Piazza di Spagna is weinig veranderd sinds de 18de eeuw en wordt nog steeds gedomineerd door de elegante wenteltrap die bekend staat als de Spaanse Trappen. Ontworpen in 1723-26 door Francesco de Sanctis om de Via del Babuino te verbinden met de Via Felice, leiden de trappen naar de 16de-eeuwse Trinità dei Monti. Vanaf hier zijn de spectaculaire uitzichten over de daken van Rome de steile klim meer dan waard.

bezienswaardigheden Rome
Piazza di Spagna

Tuinen van Villa Borghese

Een adempauze van de hectische stad, de Villa Borghese-tuinen omvatten een dierentuin, een arena voor paardspringen, nagebootste oude tempels en een meer. Het park herbergt ook de meest glorieuze galerij van Rome, de Galleria Borghese, een schatkamer van beeldhouwkunst en antiquiteiten, met meesterwerken van onder meer Caravaggio en Titiaan, allemaal gehuisvest in rococo-pracht. Om de Galleria te bezoeken, moet je je bezoektijd van tevoren reserveren op de website van de villa.

Giardino degli Aranci

Ook bekend als de sinaasappeltuin (de naam komt van de vele sinaasappelbomen die hier groeien), is deze kleine tuin een van de best bewaarde geheimen van Rome. Deze bevindt boven een oud fort op de Aventijn en kijkt uit over de rivier de Tiber. Het biedt een prachtig uitzicht op de Sint-Pieterskoepel en de stad. Maak je camera klaar voor verbluffende opnamen. Je vindt de tuinen op Piazza Pietro D’Illiria.

bezienswaardigheden Rome
Giardino degli Aranci

Galleria Doria Pamphilj

Deze galerij herbergt een deel van de buitengewone rijkdom van de familie Doria Pamphilj, een pijler van de pauselijke aristocratie van Rome. Denk aan goud, spiegels, rood fluweel en verguldsel, en muren bedekt met kunst, waaronder schilderijen van Correggio, Caravaggio, Titiaan, Velázquez, Brueghel en Dürer. De gratis audiogids vertelt het verhaal van Jonathan Doria Pamphilj die het paleis tot leven brengt en herinneringen oproept aan het rolschaatsen op de parketvloer van de 18de-eeuwse balzaal. Op de website van de galerij vind je alle informatie.

MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma)

Het stedelijk museum voor moderne en hedendaagse kunst van Rome is gevestigd in een omgebouwde Peroni-brouwerij. De locatie trekt zowel grote internationale namen als jonge en lokale artiesten aan. Sommige shows worden ook getoond in MACRO Futura, een tweede locatie in een voormalig Testaccio-slachthuis. Op de website van het museum vind je alle informatie over de lopende attracties.

Meer bezienswaardigheden vind je op de fotopagina van Rome.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar