Praag

Bezienswaardigheden Praag

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Praag

Onderstaande bezienswaardigheden die je kan vinden in Praag zijn de favorieten van onze lezers.

Malá Strana (kleine stad)

Op de westelijke oever van de Moldau ligt misschien wel de meest romantische en sfeervolle wijk van Praag, langs de heuvel van Hradčany onder de kastelen. Deze wijk, een ambachtswijk tijdens de middeleeuwen, vol paleizen, ambassades en fantastisch versierde kerken, is perfect voor nachtelijke uitstapjes door de met lantaarns verlichte straten. Het was ook historisch gezien de favoriete wijk van Praagse dichters, artiesten en muzikanten, en zelfs vandaag de dag hoor je nog het geluid van instrumenten terwijl je steile, geplaveide steegjes verkent met rokerige cafés, bars en verborgen jazzkelders.

bezienswaardigheden Praag
Malá Strana

Karlúv Most (Karelsbrug)

De bouw van de beroemdste en meest gefotografeerde locatie van Praag begon in 1357, als onderdeel van het monumentale bouwprogramma van Karel IV. De brug verving de eerdere Judita-brug, waarvan een overblijfsel is een van de twee torens aan de Malá Strana-poort. De brug zelf is nogal saai, en het zijn de latere beelden (toevoegingen van de jezuïeten tijdens de contrareformatie), die de oversteek flankeren, die het zo visueel verbluffend hebben gemaakt. Deze brug is volledig autovrij en is een toeristisch middelpunt, en een wandeling bij zonsondergang over de glooiende Moldau is een van de typische ervaringen van Praag.

bezienswaardigheden Praag
Karlúv Most

Pražský Hrad (Praagse burcht)

De Praagse Burcht, gelegen op de bergkam van de Hradčany, domineert de skyline van Praag. Deze bezienswaardigheid in Praag  is bijna zo groot als een kleine stad met drie binnenplaatsen, vestingwerken en tuinen. Gezien de rijkdom aan architectuur, staatsappartementen, kerken, galerijen en terreinen, is het onmogelijk om alles in één dag te zien. Individuele attracties binnen het complex zijn onder meer de kathedraal van St. Vitus (de grootste en belangrijkste kerk in Praag), het oude koninklijke paleis (voormalige residentie van Boheemse koningen), het Strahov-klooster, de koninklijke tuin en Golden Lane. Boek je tickets op voorhand en vermijd een lange wachtrij.

bezienswaardigheden Praag
Pražský Hrad – kasteel

Staroměstské Náměstí (Oude Stadsplein)

Het 12de-eeuwse Oude Stadsplein is een belangrijk en prachtig middelpunt voor je city trip in Praag. In de zomer stromen de tafels uit de restaurants, terwijl in december de grootste kerstmarkt van de stad op het plein wordt gehouden. Alle paleizen, kerken en huizen rond het plein zijn van groot historisch belang, zoals het gotische Staroměstská Radnice (oude stadhuis) en het Kinský-paleis (de zetel van de Nationale Galerie). De toren heeft de wereldberoemde astronomische klok, die elk uur over de veelkleurige architecturale gevels tolt. Net buiten het plein, in het oosten, ligt de prachtige gotische Týnem Chrám (Týn-kerk), waar het graf van de astronoom Tycho Brahe ligt.

bezienswaardigheden Praag
Staroměstské Náměstí

Židovské Museum (Joods museum)

Tot het einde van de 19de eeuw vormde het gebied ten noorden van het Oude Stadsplein de Joodse wijk. Het Joods Museum bestaat eigenlijk uit zes verschillende historische locaties in de buurt, toegankelijk met één ticket. Het geeft toegang tot de Klausen-synagoge, de Maisel-synagoge, de Pinkas-synagoge, de buitengewoon mooie Spaanse synagoge (tijdelijk gesloten tot eind 2020), de ceremoniële hal en de oude joodse begraafplaats. Samen geven ze een aangrijpend inzicht in dit aspect van de Praagse geschiedenis. Op de website van het Joods museum vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek. Boek op voorhand je tickets en vermijd lange wachtrijen.

Obecní Dům (gemeentehuis)

Obecní Dùm, het toppunt van art nouveau-architectuur in Praag, is volledig gerestaureerd in de glorie van zijn oorspronkelijke vorm. Antonin Balsánek en Osvald Polívka waren de belangrijkste ontwerpers, hoewel een groot aantal grote Tsjechische kunstenaars tijdens de bouw een bijdrage hebben geleverd. De meest spectaculaire van de openbare ruimtes is de Rezidence primátora, met muurschilderingen van Alphonse Mucha. Het restaurant, café en de Amerikanský bar waren ook het werk van Polívka. Het middelpunt van het gebouw is de Smetana-zaal, de thuisbasis van het Praags Symfonie Orkest en een van de belangrijkste locaties voor concerten tijdens het Praagse Lentefestival. Rondleidingen zijn essentieel voor bezoekers die op zoek zijn naar een goed overzicht. De website van het gemeentehuis geeft je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek.

Muzeum Komunismu (Museum van het communisme)

De oude geschiedenis van Praag loopt door de straten, met gotische torenspitsen, barokke huizen en middeleeuwse straten in overvloed. Toch zijn de meest actuele hoofdstukken niet minder fascinerend of turbulent. Het recentere Museum van het Communisme markeert en verklaart gebeurtenissen die hier plaatsvonden onder het totalitaire regime dat duurde van de februari-coup in 1948 tot de ineenstorting ervan in november 1989. Het thema van het museum is “Communisme – de droom, de realiteit en de nachtmerrie “, en bezoekers worden getrakteerd op een volledig meeslepende ervaring die zelfs een verhoorkamer omvat. Het museum biedt gegarandeerd een fris en tot nadenken stemmend perspectief op Praag.

Národní Muzeum (Nationaal Museum)

Národní Muzeum (Nationaal Museum) staat bovenaan het Wenceslasplein. Opgericht in 1818, herbergt het de oudste en grootste collectie antiquiteiten van het land. Het hoofdgebouw van het museum is in 2018 heropend en herbergt voorwerpen variërend van natuurlijke historie tot kunst en muziek. Het staat als een opvallende viering van de geschiedenis van het voormalige Tsjechoslowakije. Diverse andere deelonderdelen van het museum zijn toegankelijk voor bezoekers. Deze omvatten een muziekmuseum, een natuurhistorisch museum en een museum van Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse culturen, gelegen in verschillende delen van de stad. Boek je tickets online en vermijd lange wachtrijen.

Václavské Náměstí (Wenceslasplein)

Ondanks zijn naam is het Wenceslasplein een lange boulevard. In 1989 werd het het middelpunt van de opmerkelijke demonstraties die leidden tot de Fluwelen Revolutie. Tegenwoordig is het plein een bruisende verkeersader met het beste en slechtste van het post-communistische Praag – van modieuze winkels tot een nogal louche nachtleven. Er is niets meer over van de oudste gebouwen van het plein, hoewel er voorbeelden van architecturale stijlen van de afgelopen 150 jaar langs de voorgevel staan. Het onderste gedeelte is autovrij en bevat veel van de grootste winkels van Praag. Er zijn tal van prachtige art-deco-arcades met kronkelende passages (ontwikkeld in de jaren 1920).

bezienswaardigheden Praag
Václavské Náměstí

Mucha Muzeum

Dit intieme museum is exclusief gewijd aan het werk van de beroemde art nouveau-kunstenaar Alphonse Mucha. Het Tsjechische antwoord op Toulouse Lautrec, Mucha is het meest bekend om de posters die hij ontwierp voor theaterproducties, met in de hoofdrol de grote fin-de-siècle-actrice Sarah Bernhardt.

Het is een relatief klein museum, maar de collectie omvat fenomenale schilderijen, posters, schetsen, standbeelden en foto’s van de kunstenaar, en bevat ook de minder bekende werken van Mucha ter ere van het panslavisme, evenals een replica van zijn atelier in Parijs. Rondleidingen zijn beschikbaar. Alle informatie vind je op de website van het Mucha Muzeum. Het is aan je tickets op voorhand te boeken zodat je lange wachtrijen vermijdt.

Toeristische dienst

Het Praagse VVV-kantoor kan informatie verstrekken over evenementen, bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer. Ze kunnen ook sport- en concerttickets, sightseeingtours en accommodatie boeken. Ga er ook langs voor een gratis stadsplattegrond.

Voordeelkaarten

De Prague Card geeft houders gratis toegang tot 60 attracties, waaronder de Praagse Burcht, het Nationaal Museum en het Joods Museum, plus aanzienlijke kortingen voor andere bezienswaardigheden in Praag. Het omvat ook gratis rondleidingen per bus en riviercruises. De Prague Card is verkrijgbaar voor twee, drie of vier dagen. Houd er rekening mee dat sinds 2019 het openbaar vervoer niet langer is inbegrepen in de Prague Card en tickets apart moeten worden gekocht.

Voor meer bezienswaardigheden in Praag kan je ook eens kijken op de fotopagina.

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar