Parijs

De 12 mooiste bezienswaardigheden van Parijs volgens onze lezers.

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Parijs

Onder een opsomming van allerlei bezienswaardigheden in Parijs die de favoriete bezienswaardigheden zijn van onze lezers.

Als je meer informatie wil kan je ook terecht bij de VVV kantoren, je vindt alle informatie op hun website.

De museum pas geeft gratis onbeperkte toegang tot meer dan 60 musea en monumenten in de regio Parijs, waaronder de Arc de Triomphe, Musée National du Louvre, Musée d’Orsay en Musée Rodin. De twee-, vier- of zesdaagse pas is verkrijgbaar bij VVV-kantoren, deelnemende musea en monumenten, de belangrijkste metrostations en FNAC-winkels. Het stelt bezoekers in staat wachtrijen te omzeilen, maar biedt geen gratis toegang tot speciale of tijdelijke tentoonstellingen.

Als alternatief kan je ook de Paris City Pass overwegen. Deze pas omvat de Paris Museum Pass, de Paris Visite-reiskaart (gratis onbeperkt reizen met de metro, bussen en RER binnen het centrum van Parijs voor zones 1-3), de Paris Bus Tour, Bateaux River Cruise, een wijnproeverij bij O Chateau en een rondleiding door het operagebouw van Parijs, plus andere attracties.

De Eiffeltoren

de bekendste bezienswaardigheid van Parijs is waarschijnlijk de Eiffeltoren, deze torent uit boven de Champ de Mars in het 7de  arrondissement en de derde verdieping biedt een weids panorama over Parijs. Direct eronder is een fascinerend uitzicht op het delicate ijzerwerk gebouwd door Gustave Eiffel, die de opdracht kreeg om de toren te bouwen voor de wereldtentoonstelling in 1889. Het is een lange weg de trap op, maar het kost minder tijd dan in de rij staan voor de liften.

Basilique du Sacré-Coeur (Heilig-Hartbasiliek)

Een reeks trappen leidt naar de Basilique du Sacré-Coeur met witte koepel, die Montmartre domineert. Deze kerk werd tussen 1875 en 1914 gebouwd om een gelofte te vervullen die tijdens de Frans-Pruisische oorlog was afgelegd. Het interieur is prachtig met neo-Byzantijnse mozaïeken en de koepelvormige toren biedt een spectaculair uitzicht over Parijs. De crypte bevat een interessante verzameling religieuze relikwieën en een diavoorstelling over de bouw van de basiliek. zie coverfoto

Het Louvre

Gebouwd als een fort in de Middeleeuwen en herbouwd in de 16de eeuw als een koninklijk paleis, duurde het tot 1793 voordat het Louvre een museum werd. Tegenwoordig is het de thuisbasis van enkele van ’s werelds beroemdste kunstwerken, waaronder de Mona Lisa en de Venus van Milo. De vaste collectie omvat ook Griekse, Etruskische, Romeinse, Egyptische en oosterse oudheden, maar ook sculpturen, kunstvoorwerpen, prenten en tekeningen.

bezienswaardigheden Parijs
Louvre

Het Picasso museum

Deze collectie van het werk van Pablo Picasso is gehuisvest in een prachtig 17de -eeuws herenhuis in de Marais. Alle fasen van zijn kunst zijn vertegenwoordigd, met voorbereidende schetsen en schilderijen over de blauwe periode, roze periode, kubisme, classicisme en surrealisme, en sculpturen variërend van een enorme gipsen kop tot een kleine kat. Memorabele werken zijn onder meer het zelfportret Paolo as Harlequin , maar ook andere bekende werken. Het is aangeraden om op voorhand te reserveren om het Picasso museum te bezoeken.

Arc de Triomphe

In opdracht van Napoleon in 1806 ter herdenking van een Franse overwinning bij Austerlitz, is de Arc de Triomphe sinds de voltooiing in 1836 een bepalend symbool van Parijs geweest. Op de boog zijn talloze overwinningen gegraveerd, terwijl eronder het graf van de onbekende soldaat is. De top biedt een prachtig uitzicht over Parijs en het museum brengt de geschiedenis en constructie van de boog in kaart, inclusief huiveringwekkende foto’s van de nazi-bezetting.

bezienswaardigheden Parijs
Arc de Triomphe

Het museum van Rodin

Auguste Rodin woonde en werkte in dit 18de -eeuwse herenhuis en zijn sculpturen zijn tegenwoordig de inwoners. Er zijn ook werken te zien van de minnares en leerling van Rodin, Camille Claudel, en schilderijen van Van Gogh, Monet en Renoir. Buiten vind je de goddelijke lichaamsbouw van De Denker. https://www.musee-rodin.fr/

Centre Pompidou

Het Centre Pompidou, dat in 1977 als schandalig werd beschouwd, is ontworpen door Piano en Rogers en maakt nu deel uit van het gevestigde Parijse landschap. Ontworpen om eruit te zien als een gebouw dat binnenstebuiten is gekeerd, rennen buizen, pijpen, trappen en fittingen rond de buitenkant van het gebouw in een onbeschaamde weergave van primaire kleuren. De kunst aan de binnenkant zorgt ervoor dat de buitenkant er tam uitziet. Het centrum werd uitgebreid om het grote aantal bezoekers aan de groeiende collectie hedendaagse kunst en multimediabibliotheek aan te kunnen.

Musée d’Orsay (Museum van Orsay)

Het Musée d’Orsay is een prachtig gerestaureerd treinstation dat de nationale kunstcollectie van Frankrijk herbergt van 1848 tot 1914. Sinds de opening in 1986 heeft het museum pelgrims van heinde en verre aangetrokken om Déjeuner sur l’Herbe (lunch op het gras) van Manet, vijf Monet-doeken van de kathedraal van Rouen, balletscènes van Dégas en werken van Cézanne, Van Gogh, Renoir en Toulouse-Lautrec te aanschouwen.

Cimetière du Père Lachaise

Er is iets griezeligs aan het bezoeken van de begraafplaats van beroemdheden als Molière, Edith Piaf, Oscar Wilde, Chopin en Pissarro. Het graf van Jim Morrison leeft ook voort in de Cimetière du Père Lachaise, een kerkhof dat 45 hectare beslaat aan de oostelijke rand van Parijs en zijn naam ontleent aan de jezuïet Père François de la Chaise, biechtvader van Lodewijk XIV. https://pere-lachaise.com/

bezienswaardigheden Parijs
Cimetière du Père Lachaise

Wandelen in Parijs

Parijs is zo’n prachtige stad om doorheen te wandelen, en reizen in zo’n rustig tempo geeft je echt de kans om na te denken over wat je ziet. Neem contact met het VVV kantoor voor alle wandelingen. Ga zeker kuieren langs de Seine.

Kasteel van Versailles

Zodra Lodewijk XIV het kasteel van zijn minister van Financiën in Vaux-le-Victomte had gezien, had hij besloten een groter en beter kasteel te bouwen. Het resultaat is één van de grootste paleizen in Frankrijk, waar menigten bijeenkwamen om gerechtigheid te eisen van Marie Antoinette op het hoogtepunt van de Franse Revolutie. Versailles, een UNESCO werelderfgoed, ligt 23 km ten westen van Parijs en is gemakkelijk bereikbaar met de RER-lijn C5 naar Versailles-Rive Gauche.

bezienswaardigheden Parijs
Versailles kasteel

Giverny

De bekende Parijse schilder Monet woonde van 1883 tot aan zijn dood in 1926 in het landelijke Giverny. Gelegen op 80 km ten noordwesten van Parijs, is het huis waarin hij zijn laatste, enorme waterleliedoek schilderde, open voor het publiek als Musée Claude Monet.

Rij op de A13 van Parijs naar Bonnières en vervolgens op de D2+33 1 naar Giverny. De trein vanaf station Gare St-Lazare gaat naar Vernon, vanwaar bezoekers een taxi of bus moeten nemen. https://fondation-monet.com/

 

Meer bezienswaardigheden van Parijs kan je ook vinden op onze fotopagina over Parijs.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar