München

Bezienswaardigheden München

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in München

Onderstaande bezienswaardigheden in München zijn de highlights en de favorieten van onze lezers. Er is echter nog veel meer te doen in leuk je dan deze highlights een zekere kijkje op de bezienswaardighedenpagina van München voor meer attracties.

De München CityTourCard  (online verkrijgbaar, bij klantenservicecentra of bij kaartautomaten op trein-, S-Bahn-, tram- en U-Bahn-stations) geeft de houder recht op onbeperkt reizen met MVV-vervoer, evenals kortingen op meer dan 70 attracties in München en zijn omringt. Kaarten zijn beschikbaar voor één, drie of vier dagen, zowel voor het centrum van München als voor de wijdere omgeving. Kaarten voor gezinnen of kleine groepen (maximaal vijf volwassenen) zijn ook beschikbaar (let op: twee kinderen tussen 6 en 14 jaar tellen als één volwassene).

Is het openbaar vervoer iets te ingewikkeld voor jou kan ook je ook kiezen tussen de hop en hop off bus.

Ben je niet alleen voor München in Duitsland? Dan kan je ook eens een kijkje nemen tussen de highlights van Duitsland voor meer informatie over bezienswaardigheden in Duitsland.

Olympiapark

Sinds de Olympische Spelen van 1972 is het Olympiapark een van de herkenningspunten van München, met zijn opvallende skyline en enorme toren, de hoogste constructie van gewapend beton in Europa.

Tegenwoordig is het park een belangrijk centrum voor sport en recreatie,  een echte groene long net ten noorden van het stadscentrum, gebouwd op de Olympiaberg (Olympische heuvel), die werd opgetrokken uit oorlogspuin.

Naast de arena’s zijn picknickplaatsen, speeltuinen, een kunstmatig meer, een minitrein en de 291 m hoge Olympiaturm, die een prachtig uitzicht biedt en een klein rock-‘n-roll-museum herbergt. Er is ook een gedenkteken in de nabijgelegen Connollystrasse dat het gebouw markeert waar Israëlische atleten tijdens de Spelen van 1972 werden gegijzeld met tragische gevolgen.

Op de website van het Olympiapark kan je terecht voor alle informatie

Adres: Spiridon-Louis-Ring 21, 80809 München, Duitsland

bezienswaardigheden München
Olympiapark

Residenz

Het Residenz in München dateert uit 1385, toen het is ontstaan als een klein kasteel. Opeenvolgende leden van de Wittelsbach-dynastie hebben het oorspronkelijke 14de-eeuwse kasteel uitgebreid tot een paleizencomplex rond zeven binnenplaatsen. De grote kamers bevatten antiek, beeldhouwwerken, schilderijen en wandtapijten die tussen de 16de en 19de eeuw door de Wittelsbachs zijn verzameld.

Er zijn geen reguliere rondleidingen, maar er is wel een gratis audiogids beschikbaar in vijf talen, waaronder Engels. Andere koninklijke schatten zijn te zien in de Schatzkammer. Het hele Residenz-complex, inclusief het rococo Cuvilliés-Theater, werd herbouwd en gerestaureerd nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog tot puin was teruggebracht.

Adres: Residenzstraße 1, 80333 München, Duitsland

bezienswaardigheden München
Residenz

Die Pinakotheken

Die Pinakotheken zijn het trio van veelgeprezen kunstgalerijen in München.

  1. De Alte Pinakothek (Oude Galerij), gebouwd in de 19de eeuw, herbergt een van ’s werelds oudste en belangrijkste collecties schilderijen van Europese oude meesters, waaronder Dürer, Raphael, Rembrandt en Rubens.
  2. De Neue Pinakothek (Nieuwe Galerij), gelegenin een modern gebouw, werd ontworpen door Ludwig I, als een etalage voor hedendaagse kunst. Het museum herbergt Europese schilder- en beeldhouwkunst uit de tweede helft van de 18de eeuw tot het begin van de 20ste Duitse schilderijen uit de 19e eeuw vormen de kern van de collectie.
  3. De derde Pinakothek der Moderne (Gallery of Modern Art) wordt beschouwd als een van ’s werelds grootste collecties van 20ste – en 21ste -eeuwse kunst, met vier grote musea onder één dak, met moderne kunst, toegepaste kunst, grafische kunst en architectuur.

adres: Barer Str. 27, 80333 München, Duitsland

Jüdisches Museum (Joods Museum)

Het Joods museum, vlakbij het Stadtmuseum, is gewijd aan de lange geschiedenis van de joodse cultuur in de Beierse hoofdstad en bevindt zich op de plaats van een vooroorlogse synagoge. Het is de opvolger van een veel kleiner museum aan de Maximilianstrasse en biedt drie verdiepingen met tentoonstellingen, waaronder een speciaal gedeelte waarin de algemene Joodse geschiedenis en religieuze onderwerpen worden uitgelegd. Er zijn verschillende tijdelijke tentoonstellingen, vaak gerelateerd aan onderwerpen als ballingschap tot vervolging, en elke verdieping heeft ook een speciale studieruimte voor degenen die serieus onderzoek doen.

Adres: Sankt-Jakobs-Platz 16, 80331 München, Duitsland

BMW Museum en BMW Welt

Het BMW Museum in München biedt een fascinerende voorstelling van de transporttechnologie van het iconische Beierse bedrijf, door middel van vintage auto’s, aandenkens en historische filmbeelden. Het gratis BMW Welt-centrum maakt deel uit van hetzelfde complex als het museum, een luchtig stukje architectuur uit het ruimtetijdperk met verschillende BMW-, Mini- en Rolls Royce-modellen. Hier bevindt zich ook de BMW-fabriek in München, waar rondleidingen bezoekers de verschillende fasen van het productieproces laten zien.

Adres: Am Olympiapark 2, 80809 München, Duitsland

bezienswaardigheden München
BMW Museum

Bavaria Filmstadt

Een rondleiding door de Duitse ‘Film City’, waar jaarlijks ongeveer 150 uur aan bioscoop- en tv-films wordt geproduceerd, onthult de kneepjes van de filmindustrie, waaronder het maken van films zoals Das Boot, Cabaret, Die Unendliche Geschichte en Perfume – The Story of a Murderer (2006), met Dustin Hoffman, evenals vele Duitse tv-series.

Inbegrepen in het ticket voor de volledige prijs is toegang tot een 4D-bioscoop met bewegingssimulatie en een humoristische interactieve attractie die bekend staat als Bullyversum.

Adres: Bavariafilmpl. 7, 82031 Grünwald, Duitsland

Marienplatz

De Marienplatz ligt sinds de oprichting van de stad in 1158 in het hart van München. Eeuwenlang stond het bekend als de Schrannenmarkt (de plaats waar kooplieden goederen kwamen kopen en verkopen), maar werd in 1854 vernoemd naar de Maagd Maria.

De noordkant van het plein is volledig gedomineerd door het neogotische Neues Rathaus, gebouwd in de 19de  eeuw. Miniatuurbeelden van Beierse heersers sieren de façade van de hal, terwijl de 85 m hoge toren een klokkenspel met 43 klokken en mechanische marionetten herbergt. Bezoekers kunnen de toren met een lift beklimmen. Andere opmerkelijke gebouwen in de buurt zijn het 15de-eeuwse Altes Rathaus (oude stadhuis) en, op slechts een steenworp afstand van het plein, de Frauenkirche, waar een intrigerend merkteken dat bekend staat als de ‘duivelsvoetafdruk’ nog steeds is ingebed in de kerkvloer.

Adres: Marienplatz, 80331 München, Duitsland

bezienswaardigheden München
Marienplatz

Deutsches Museum (Duits museum)

Het enorme Duitse museum van München presenteert een uitgebreid overzicht van wetenschap en technologie, van prehistorische gereedschappen tot uitvindingen uit het ruimtetijdperk. Er worden permanente interactieve tentoonstellingen georganiseerd rond verschillende thema’s, waaronder ruimtevaart, computers, mijnbouw, technisch speelgoed en telecommunicatie.

Langs het museum herbergt het Forum am Deutsches Museum (Duits Museum Forum) een planetarium en een 3D-bioscoop. Een andere tak van het museum, Flugwerft Schleissheim (Schleissheim Aerodrome), gelegen op het oudste vliegveld van Duitsland, Effnerstrasse 18, Oberschleissheim, richt zich op luchtvaartgeschiedenis.

Adres: Museumsinsel 1, 80538 München, Duitsland

Englischer Garten (Engelse tuin)

De Engelse Tuin is een van de grootste stadsparken van Europa, en zelfs groter dan Central Park in New York, en biedt een oase in het hart van het drukke München. De lokale bevolking en toeristen komen er om te wandelen, fietsen, zonnen, picknicken en zelfs zwemmen in de rivier.

Andere bezienswaardigheden zijn het Seehaus-restaurant en de Chinesischer Turm (Chinese toren), beide met geweldige biertuinen, het Japanisches Teehaus (Japans theehuis) en de Monopteros, een tempel in Griekse stijl. Tijdens de zomermaanden kan je er varen op de I (een meer in het midden van het park) en openluchtconcerten en theater in het schilderachtige amfitheater.

bezienswaardigheden München
Englischer Garten

Münchner Stadtmuseum (Stadsmuseum)

Ga naar het Stadsmuseum om de eclectische persoonlijkheid van München echt te proeven. De diverse collecties, waaronder muziekinstrumenten, marionetten, wapens, fotografie en kermisattracties, geven een weloverwogen overzicht van de verschillende culturele en sociale aspecten van de stad.

De lokale geschiedenis is grondig gedocumenteerd, met speciale aandacht voor perioden zoals het tijdperk van het nationaal-socialisme en de jaren van de Koude Oorlog waarin München fungeerde als de “geheime hoofdstad” van West-Duitsland. Een permanente collectie met de titel ‘Typisch München!’, toont een 400-koppig assortiment items dat bezoekers door de verschillende perioden van het verhaal van de stad leidt.

Adres: Sankt-Jakobs-Platz 1, 80331 München, Duitsland

Schloss Nymphenburg (Nymphenburg paleis)

Het Nymphenburg-paleis, gelegen aan de westelijke rand van de stad, werd tussen de 17de en 19de  eeuw gebouwd om te dienen als zomerresidentie voor het Beierse koningshuis. Hoogtepunten in het hoofdpaleis zijn de laat-rococo Steinerner Saal (Hall of Stone) en de Galerij der schoonheden, een verzameling portretten van mooie vrouwen in opdracht van Ludwig I.

Het uitgestrekte terrein verbergt vier miniatuurpaleizen, waarvan één, de Amalienburg, wordt beschouwd als het meest aantrekkelijke rococopaleis van Duitsland. Het Nymphenburg-complex omvat ook het Marstallmuseum, dat koninklijke koetsen en rijuitrusting herbergt, evenals een historische collectie Nymphenburg-porselein, met tentoonstellingen van 1747 tot de jaren 1920.

Adres: Schloß Nymphenburg 1, 80638 München, Duitsland

bezienswaardigheden München
Nymphenburg

Ga naar de grootste spa van Europ

Therme Erding, is het grootste thermaalbadcomplex van Europa. De zwavelbron, waar natuurlijk, onbewerkt water afkomstig is van een diepte van 2.350 m, wordt aanbevolen om je pijntjes en stress te verlichten. Op heldere zomerdagen gaat  de glazen koepel boven het hoofdbadgedeelte open om bezoekers ter plaatse van de zonnestralen te laten genieten.

Adres: Thermenallee 1-5, 85435 Erding, Duitsland

Rond München

Dachau

Ongeveer 15 km ten noordwesten van München, en gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, is het voormalige nazi-concentratiekamp in Dachau een onmisbare, zij het emotioneel uitputtende excursie. Het gratis Konzentrationslager-Gedenkstätte is dagelijks geopend van 9 tot 17 uur en de bibliotheek en het archief zijn van dinsdag t/m zondag van 9 tot 17 uur te bezoeken.

Starnberger See

Starnberger See is het dichtstbijzijnde meer van München, 35 km ten zuidwesten van de stad, is een populaire plek voor de lokale bevolking om in het weekend de sta te ontsnappen. Veel Duitse tv-sterren en politici bezitten eigendommen rond dit pittoreske en rustige meer, waardoor het een perfecte locatie is om beroemdheden te spotten. De S-Bahn-lijn S6 stopt bij een paar steden langs het meer.

Schloss Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein is een van de drie kastelen gebouwd door de ‘gekke’ Ludwig II van Beieren, die werd geboren in 1845 en stierf in 1886. Dit sprookjesachtige kasteel ligt tussen de natuurlijke pracht van de Alpen.

De neoromaanse architectuur imiteert die van een middeleeuws kasteel en Neuschwanstein was op zijn beurt de inspiratie voor Disney’s Magic Kingdom. Gebouwd tussen 1869 en 1886, werd slechts ongeveer een derde van het kasteel voltooid, aangezien Ludwig II geestelijk ongeschikt bleek te zijn om overheidszaken te doen. Het nabijgelegen Marienbruecke (Mariabrug), dat een diepe kloof overspant, biedt een prachtig uitzicht op het kasteel.

Het kasteel is met de auto te bereiken via de A95 richting Garmisch, dan in westelijke richting over de B23 en de B17 (richting Füssen) naar Schwangau. Volg de borden naar het dorp Hohenschwangau, waar je kan parkeren en naar Neuschwanstein kan lopen (ongeveer 30 minuten) of een paardenkoets kunt nemen.

bezienswaardigheden München
Neuschwanstein
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar