Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Lissabon

Onderstaande bezienswaardigheden Lissabon zijn de favoriete bezienswaardigheden van onze lezers. Als je niet enkel een city trip naar Lissabon onderneemt en ook de rest van Portugal wil bezoeken, dan kan je ook eens een kijkje nemen tussen de bezienswaardigheden van Portugal voor een uitgebreider bezoek aan dit prachtige land.

Je vindt de VVV kantoren op verschillende plaatsen zoals de luchthaven, aan de Rua Augusta in Baixa en langs Mosteiro Jerónimos in Belém.

De Lisboa Card biedt onbeperkt reizen met het lokale openbaar vervoer en gratis of met korting toegang tot vele musea en attracties, plus een Lissabon-gids. Passen zijn beschikbaar voor 24-, 48- of 72-uur en kunnen worden gekocht bij alle VVV-kantoren of online.

Arco da Rua Augusta

Neem een lift naar de top van de Rua Augusta-boog voor een adembenemend uitzicht over het Praça do Comércio-plein, de Sé-kathedraal en het kasteel van São Jorge. De boog werd gebouwd om de wederopbouw van de stad na de aardbeving van 1755 te vieren en markeert het begin van het centrale Baixa-gebied, dat bruist van de winkels, cafés en marktkramen.

bezienswaardigheden Lissabon
Arco da Rua Augusta

Torre de Belém (toren van Belém)

De toren van Belém, voltooid in 1515, is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Lissabon. Gebouwd om de rivier de Taag en de haven te verdedigen, was het het laatste wat onverschrokken zeevaarders zagen toen ze wegvoeren om het Portugese rijk uit te breiden. Binnen is een vrij beperkt museum, dus ga in plaats daarvan naar het terras voor uitzicht over de stad. Zie coverfoto

Castelo de São Jorge (kasteel van St. George)

Dit kasteel, gelegen op de hoogste van de zeven heuvels van Lissabon, was tot de 15de  eeuw de koninklijke residentie. De beste bezienswaardigheden zijn het panoramische uitzicht over Lissabon vanaf de wallen en de prachtige tuinen. Bekijk Lissabon vanuit een ander perspectief door de camera obscura die een prachtig 360º realtime beeld van de stad biedt. Op de website van het kasteel vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek.

bezienswaardigheden Lissabon
Castelo de São Jorge

Museu Arte Arquitetura Tecnologia (Museum voor Kunstarchitectuur en Technologie)

Het MAAT, dat deel wil uitmaken van het nieuwe culturele centrum van Lissabon, werd in 2016 geopend. Het ligt naast de rivier de Taag en is gehuisvest in een opvallend modern gebouw dat is ontworpen door de Britse architect Amanda Levete, de bekroonde Stirlingprijs en het voormalige Tejo Power Station, een voorbeeld van 20ste-eeuwse Portugese industriële architectuur.

Parque das Nações (Park der Naties)

Dit voormalige Expo ’98-terrein, dat bereikbaar is met de kabelbaan, combineert winkelcentra, architecturale attracties, concertzalen, bars, restaurants en een wandelpad langs de rivier de Taag. Het is ook de thuisbasis van Torre Vasco da Gama, de zeilvormige toren, met een uitkijkplatform, het hoogste gebouw van Lissabon met een hoogte van 145 meter. Op de website van het park vind je alle informatie.

Mosteiro dos Jerónimos (Jerónimos-klooster)

Dit 16de-eeuwse klooster, het meest indrukwekkende symbool van de rijkdom van Portugal tijdens de ontdekkingsreis, is een van de weinige overgebleven voorbeelden van middeleeuwse Manuelijnse architectuur, gekenmerkt door maritieme motieven. Het is de rustplaats van Vasco da Gama, die in 1497 vanuit Bélem vertrok om India te ontdekken, en de beroemde Portugese dichter Luís de Camões. Op de website van het klooster vind je alle informatie.

bezienswaardigheden Lissabon
Mosteiro dos Jerónimos

Tram

Vintage trams doorkruisen de wirwar van straten en heuvels in het stadscentrum. De populaire tram 28 biedt inzicht in het lokale leven en weidse uitzichten over de Taag. Wees voorbereid om in de rij te staan en pas op voor zakkenrollers. Als de tijd kort is, is tram 12 een geweldig alternatief, die in 20 minuten door gebieden zoals Baixa en Alfama rijdt. Op de website van de openbare vervoermaatschappij vind je alle informatie.

foto's Lissabon
tram in Lissabon

Miradouros (uitkijkpunten)

Tot de beste uitkijkpunten behoren de Miradouro de São Pedro de Alcântara aan de top van de kabelbaan Elevador de Glória, die uitzicht biedt over Baixa en Castelo de São Jorge. Neem tram 28 naar Miradouro de Santa Catarina  om de haven en het herkenningspunt Ponte 25 de Abril te zien, die lijkt op de Golden Gate Bridge in San Francisco.

bezienswaardigheden Lissabon
Één van de uitzichtpunten en Lissabon

 

Museu Nacional do Azulejo (Nationaal Tegelmuseum)

Gelegen in het klooster van Madre de Deus, een prachtig versierde kapel gebouwd in 1509, catalogiseert dit museum de geschiedenis van Portugal zijn azulejos (geglazuurde tegels). De keramische tegels bedekken een groot deel van de stad en deze galerij heeft een collectie die de kunstvorm van de 15de eeuw tot heden omvat.

Museu do Dinheiro (Geldmuseum)

Dit museum, gevestigd in de voormalige kerk van St. Julian en geopend in 2016, onderzoekt de geschiedenis van geld en zijn relatie met de samenleving, zowel in Portugal als wereldwijd. Het leuke interactieve museum herbergt ook de enige bekende archeologische overblijfselen van de 13de -eeuwse muur van Lissabon, die tijdens de bouw werden blootgelegd. Bezoek de website van het museum voor openingsuren en tickets.

Poppenziekenhuis

als je op city trip naar Lissabon gaat met kinderen is het poppenziekenhuis iets voor jou.

Sintra

Sintra, gelegen in de bergen ten westen van Lissabon, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt gedomineerd door het Palácio Nacional de Sintra, een 15de-eeuws koninklijk zomerpaleis dat de belangrijkste collectie azulejos (keramieken tegels) ter wereld herbergt. Aan de rand van de stad ligt Palácio Nacional da Pena, een opmerkelijk sprookjeskasteel. Het is gebouwd in 1839 en combineert Beierse, Moorse, gotische en manuelijnse stijlen.

Estoril en Cascais

De badplaats Estoril, ongeveer 30 km ten westen van Lissabon, trekt al lang de rijken aan. Iets verder naar het westen is het nederige Cascais meer een werkende vissersplaats dan een toevluchtsoord voor de rijken. Beide hebben fantastische stranden en tal van watersportfaciliteiten. Cascais staat bekend om zijn visrestaurants, terwijl Estoril een van Europa’s grootste casino’s heeft. Treinen naar beide bestemmingen vertrekken vanaf station Cais do Sodré.

 

Meer over de bezienswaardigheden in Lissabon vind je op de fotopagina van Lissabon.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar