Brussel

Bezienswaardigheden Brussel

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Brussel

Onderstaande bezienswaardigheden in Brussel zijn de favoriete van onze lezers. Met de Brusselkaart heb je toegang tot tal van musea en toegang tot het openbaar vervoer.

Atomium

Leopold II schonk het landgoed van 202 hectare “Heizel” in 1909 aan de stad Brussel, maar pas op de Wereldtentoonstelling van 1958 kreeg het zijn beroemdste monument, het Atomium, een gigantisch model van een zuurstof molecule. Na een uitgebreide renovatie, inclusief vervanging van de metalen ‘huid’, geeft de hoogste bol een panoramisch uitzicht over de hele regio. Zie coverfoto.

Boulevard du Centenaire, Plein de l’Atomium, 1020 Brussel.

Grote markt

Een web van smalle geplaveide straatjes komt plotseling uit op de uitgestrekte Grote Markt. Het asymmetrische stadhuis, gebouwd in de 15de eeuw, domineert. De 96 meter hoge torenspits is bekroond met een verguld koperen beeld van Sint-Michiel.

Tegenover het stadhuis staat het Maison du Roi, in gebruik genomen in 1515 en getrouw herbouwd in de jaren 1890. Ergens pied-à-terre van de Habsburgse monarchie, herbergt het gebouw nu het Stadsmuseum van Brussel met een kleine collectie wandtapijten en altaarstukken.

De grote markt van Brussel is een Unesco werelderfgoed en is een gratis toegankelijk 24/24.

bezienswaardigheden Brussel

Manneken Pis

Deze allegorie van oneerbiedigheid en symbool van Brussels zelfspot is een bronzen beeldje van een plassende jongen. Als het jonge kind niet bezig was geweest met zijn behoefte, zou het beeld op een engel kunnen lijken, zoals diegene die de gevel van de nabijgelegen Beurs decoreren. Jérôme Duquesnoy goot Manneken-Pis in de jaren 1660, misschien als een verwijzing naar de boerenjongens van de legende, die branden geblust met hun urine.

Manneken Pis is 24 op 24 gratis te bezichtigen.

bezienswaardigheden Brussel

Grote Zavel

De Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk domineert de Grote Zavel, het mooiste plein van de stad. Begonnen als een eenvoudige kapel voor het gilde van boogschutters, de komst van een Mariabeeld uit Antwerpen in 1348, deed de populariteit enorm toenemen. Het gebouw werd later uitgebreid tot een indrukwekkende gotische kerk. Het gebied is een belangrijk centrum voor antiquairs.

Het plein is 24 op 24 uur gratis toegankelijk.

bezienswaardigheden Brussel

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Dit complex heeft meerdere musea. Het Oldmasters museum blinkt uit in zijn oude meesters, met werken van Rubens, Bouts en Memling. Het Museum voor Moderne Kunst heeft een collectie Belgische surrealistische kunst, waaronder werken van René Magritte en Paul Delvaux. Ook Picasso, Chagall, Henry Moore en Francis Bacon zijn vertegenwoordigd. Ondertussen toont het Museum Fin-de-Siècle beeldende kunstenaars zoals Constantin Meunier en James Ensor, evenals de art nouveau-architectuur.

Het museum is gelegen op Rue de la Régence 3, 1000 Brussel. Je vindt alle informatie op de website van het museum.

Stripmuseum

In het luchtige en opbeurende Grand Magasin Waucquez wordt de geschiedenis van de Belgische strip, inclusief de link met stomme films en animatie, getoond. Originele tekeningen van vroege meesters als André Franquin (die de ongevallengevoelige Gaston Lagaffe creëerde) en Hergé (die Kuifje leven inblies) worden aangevuld met hedendaagse cartoons, tijdelijke tentoonstellingen, een kinderbibliotheek en een brasserie.

Het museum is gelegen aan de Reu des Sables 20, 1000 Brussel en dagelijks geopend van 10 tot 18 uur. Je vindt alle informatie op de website van het museum.

Horta Museum

Architect Victor Horta ons wie je zo’n 110 gebouwen, eerst in neogotische stijl, beroemd in art nouveau en later in schaarse modernistische stijl. Velen (zoals het Hôtel Solvay, Avenue Louise 224 en Hôtel Van Eetvelde aan Avenue Palmerston 4) staan nog overeind. Het Musée Horta (het voormalige huis en atelier van de architect) is echter prachtig bewaard gebleven en open voor het grote publiek.

Het Hortamuseum staat op de werelderfgoed van de Unesco je vindt alle informatie over de prijzen op de website van het museum.

BELvue Museum

Dit vrolijke museum is gewijd aan de belangrijkste perioden van de Belgische geschiedenis sinds Napoleons nederlaag bij Waterloo in 1815. De permanente collectie is gethematiseerd rond het bewind van elk van de vorsten van het land. Het gebouw zelf bevindt zich op het toneel van de Belgische Revolutie van 1830, die leidde tot de oprichting van onafhankelijk België.

Het museum is gelegen aan Place de Palais 7, alle informatie over de openingsuren en incomplete vind je op de website van het BELvue museum.

Chocolademuseum

Dit prachtige museum, is een eerbetoon aan één van de beroemdste producten van België. Het volgt de geschiedenis van chocolade uit de tijd van het oude Maya-rijk en legt de productieprocessen uit die betrokken zijn bij het maken van deze moderne zoete delicatesse.

Alle informatie van het chocolademuseum vind je op de website. Het museum is gelegen aan Rue de l’Etuve 41, 1000 Brussel.

Het kerkhof van Laken

De kerkhof van Laken is een briljante exponent van de 19de -eeuwse begrafeniskunst en wordt vaak beschouwd als het kleine broertje van de beroemde begraafplaats Père Lachaise in Parijs. Overal staan koperen beelden en beeldjes van rouwenden, en informatie over een rondleiding langs de hotspots vind je bij het VVV-kantoor.

Vlooienmarkt

De Marollenvlooienmarkt op het Jeu de Balleplein is een pijler van de Brusselse gemeenschap en is 365 dagen per jaar actief. Het is doordeweeks open van 6.00 tot 14.00, in het weekend van 6.00 tot 15.00, en als je bereid bent om te graven, zul je parels zien fonkelen in de oceanen van snuisterijen. Neem voor meer informatie contact op met het VVV-kantoor.

Het Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel is een toevluchtsoord voor iedereen die geïnteresseerd is in het nieuwe en verre verleden van muziek. Met meer dan 8.000 instrumenten die te zien zijn, is alles gedekt, of je nu geïnteresseerd bent in gitaren, Afrikaanse troms of doedelzakken gemaakt van botten.

 

Voor meer bezienswaardigheden in Brussel kan je ook een kijkje nemen op de fotopagina van Brussel. België is een klein land en je kan ook eens een kijkje nemen tussen de highlights van België voor meer activiteiten in de omgeving

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar