Boedapest

Bezienswaardigheden Boedapest

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Boedapest

Onderstaande bezienswaardigheden van Boedapest zijn de favorieten onder onze lezers.

Várnegyed (Buda-kasteel en het kasteeldistrict)

De Burchtheuvel van Buda en Várnegyed (kasteeldistrict) zijn gevuld met indrukwekkende middeleeuwse en barokke architectuur. Populair bij toeristen, die zich een weg banen door de kronkelende, geplaveide straatjes, er zijn rijpe beloningen voor degenen die de top bereiken. De thuisbasis van het Koninklijk Paleis, de Matthiaskerk, het Historisch Museum van Boedapest, de Hongaarse Nationale Galerie en het Boedakasteellabyrint, velen completeren deze sightseeing-uitbreiding met een ritje met de kabelbaan die bezoekers van en naar Széchenyi Lánchíd (Kettingbrug) vervoert. Deze bezienswaardigheid in Boedapest staat nummer één op elk lijstje.

bezienswaardigheden Boedapest
kasteel district

Országház (Parlement)

Toen de steden Buda, Pest en Óbuda verenigd waren, gaf de regering opdracht voor een nieuw parlementsgebouw om de soevereiniteit van de natie tot uitdrukking te brengen. Geïnspireerd door de Londense Houses of Parliament, werd het ontwerp van de lokale architect Imre Steindl ingehuldigd op de 1000ste verjaardag van de Hongaarse natie.

Met zijn elegante neorenaissancistische koepel, bekroond door een puntige neogotische torenspits, strekt het gebouw zich uit over 250 meter) langs de rivier de Donau. Het was hier dat de menigte zich verzamelde op 23 oktober 1989, toen Mátyás Szurös Hongarije een Republiek uitriep vanaf het balkon op Kossuth Lajos tér. Er zijn rondleidingen in het Engels. Op de ticketwebsite vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek.

bezienswaardigheden Boedapest
Országház (Parlement)

Budavári Palota (Koninklijk Paleis)

Het Koninklijk Paleis op de kasteelheuvel dateert uit de 13de eeuw en heeft vele oorlogen overleefd. Binnen de gedeeltelijk gereconstrueerde muren van het paleis bevinden zich verschillende musea en galerijen, waaronder het Historisch Museum van Boedapest (ook bekend als het Kasteelmuseum) en de Hongaarse Nationale Galerie. Het Kasteelmuseum volgt de geschiedenis van de stad vanaf de bevrijding van Boeda van de Turken in 1686 tot de jaren zeventig. De Hongaarse Nationale Galerie bevindt zich in het hart van het paleis en de encyclopedische collectie Hongaarse kunst, van de 10de  eeuw tot heden, geeft een waardevol inzicht in de Hongaarse nationale identiteit.

Museum voor Schone Kunsten (Szepmuveszeti)

Het Museum voor Schone Kunsten biedt een mooie collectie internationaal werk van oude meesters tot hedendaagse kunstenaars, gehuisvest in een neoklassiek gebouw nabij het Heldenplein. De rijkdom aan werk hier is zo enorm omdat het Hongaarse parlement een wet heeft aangenomen om alle kunstcollecties in de hoofdstad te verenigen.

Het museum heeft ook een Egyptische collectie en veel schilderijen uit de klassieke periode. De Europese kunst is goed vertegenwoordigd met werken van Delacroix, Monet, Cézanne, Gauguin, Kokoschka en Chagall. Het hele jaar door is er een programma met tijdelijke tentoonstellingen.

Szent István Bazilika (Sint-Stefanusbasiliek)

De Sint-Stefanusbasiliek, de grootste kerk van Boedapest, werd ontworpen door József Hild en begon in 1851. Het werd echter pas in 1905 ingewijd, omdat een groot deel van de basiliek moest worden herbouwd na stormschade. Binnenin symboliseert Gyula Benczúr’s schilderij van Szent István die de Hongaarse kroon aan de Maagd Maria aanbiedt, de alliantie tussen Hongarije en West-Europa. De kerk is vernoemd naar St. Stephen, de eerste koning van Hongarije, en zijn heilige rechterhand kan worden bekeken in de kapel. De koepel op de top van de basiliektoren biedt een prachtig uitzicht over de stad. Je kan terecht op de ticketwebsite voor meer informatie.

bezienswaardigheden Boedapest
Szent István Bazilika (Sint-Stefanusbasiliek)

Mátyás Templom (Matthiaskerk)

De tegels die het dak van de Matthiaskerk bedekken zijn zo kleurrijk en rijk gedecoreerd als slangenleer, terwijl de architectuur in een bloemrijke, laatgotische stijl is. Binnen is een mengelmoes van stijlen uit de 13de tot de 19de eeuw. Er staat al sinds 1015 een kerk op de plek, maar toen de Turken het kasteeldistrict in 1541 bezetten, werd het omgevormd tot een moskee en werden de muren beschilderd met uittreksels uit de Koran. In de 20ste eeuw werd het door de Duitse troepen gebruikt als keuken en later als stallen door de Russen. Op de ticketwebsite vind je alle informatie die je nodig hebt voor een bezoek.

bezienswaardigheden Boedapest
Mátyás Templom (Matthiaskerk)

Hotel Gellért en thermale baden

Velen beschouwen de thermale baden van Hotel Gellért als de mooiste van de stad. Sinds de 16de eeuw staat er een badhuis op de plek, toen het water voor het eerst door de Turken werd gewaardeerd om hun geneeskrachtige eigenschappen. Het huidige gebouw is een jugendstil meesterwerk. Baden in het rustgevende water, omringd door bloemmotieven, zuilen en delicate muurontwerpen, is een van de hoogtepunten tussen de bezienswaardigheden van Boedapest, maar zelfs als je geen zin hebt in een duik, kom dan langs voor een drankje in de glorieuze foyer. Er wordt een enorm scala aan behandelingen en massages aangeboden, dus lees aandachtig het displaybord voordat je het chagrijnige personeel benadert. Zwemmers mogen het zwembad niet betreden zonder zwemmuts. Neem een kijkje op de ticket website voor meer informatie.

Hősök Tere (Heldenplein) en Millenniumi Emlékmű (Millenniummonument)

Aan het einde van Andrássy Avenue, een van de mooiste straten van Boedapest, ligt het Heldenplein. Dit culturele plein, de thuisbasis van het Millenniummonument, wordt begrensd door het stadspark en wordt omringd door gebouwen zoals het Museum voor Schone Kunsten en de Hall of Art. Het Millenniummonument kreeg zijn naam nadat het in 1900 was voltooid en het heeft beelden van de zeven stammen die Hongarije hebben gesticht, plus andere historische figuren. Het plein is ook rijk aan politieke connotaties. Tijdens de Sovjettijd werden de standbeelden omvergeworpen en door de jaren heen zijn er veel demonstraties en politieke bijeenkomsten geweest.

Dohány Zsinagóga (Centrale Synagoge)

De grootste synagoge van Europa (en een van de grootste ter wereld) werd ontworpen door Lajos Föster, in Byzantijns-Moorse stijl, en voltooid in 1859. Het ingewikkeld gedecoreerde interieur, met prachtige fresco’s, een decoratieve oostelijke muur en kroonluchters, werd afgewerkt door Frigyes Feszl. Ontheiligd door Duitse en Hongaarse nazi’s, glimmen de twee koepels nu weer na een restauratieproject van 10 jaar. Ongeveer 724.000 Hongaarse Joden werden vermoord tijdens de Holocaust en hun leven wordt herdacht in het Joods Historisch Museum, dat bij de synagoge is geannexeerd, en bij het monument van Imre Varga aan de zijkant van de synagoge.

Széchenyi thermale baden

Met 21 binnen- en buitenzwembaden is de thermale baden van Széchenyi het grootste thermale bad van het land. Het water wordt geleverd door twee bronnen en het bevat calcium, magnesium, hydrocarbonaat, dat ook natrium en sulfaat bevat, waarvan wordt gezegd dat het goed is voor degeneratieve gewrichtsaandoeningen en chronische artritis. Op de ticketwebsite vind je alle informatie en kan je op voordat je tickets boeken zodat je zeker bent van je toegang.

bezienswaardigheden Boedapest
Széchenyi thermale baden

Széchenyi Lánchíd (Kettingbrug)

Negen bruggen verbinden Buda met Pest, maar de Kettingbrug is de eerste en meest bekende, met zijn stevige bogen en leeuwenstandbeelden. Toen het oorspronkelijk werd gebouwd, was het een van de grootste hangbruggen ter wereld, en het dankt zijn naam aan de ijzeren kettingen die de enorme, klassieke rivierpieren verbinden. De brug, voltooid in 1848, werd een jaar later ingehuldigd, waardoor Buda, Pest en Óbuda in 1873 konden worden geïntegreerd. Na aanzienlijke schade te hebben geleden door de nazi’s, werd de brug gerepareerd en opnieuw ingehuldigd in 1949.

Vissersbastion

Achter het heiligdom van de Matthiaskerk biedt het Vissersbastion een prachtig uitzicht op de Donau en Pest. Aan het einde van de 19de eeuw ontwierp Frigyes Schulek een sierlijk trappenstelsel dat van de Donau naar de heuveltop liep, en de huidige structuur, die is verfraaid met torentjes, arcades, gebogen trappen en standbeelden, was bedoeld als eindpunt . Schulek stelde zich het bastiongedeelte voor dat verdedigd werd door het vissersgilde, vandaar de naam. Gelegen aan de, Szentháromság tér.

Margitsziget (Margaretha-eiland)

Het 2 km lange Margaretha-eiland, ingeklemd in een lus van de rivier de Donau en verbonden door Árpád híd en Margit híd met Buda en Pest, is een van de rustigste en groenste plekken in Boedapest. Er zijn geen auto’s toegestaan of nodig want bezoekers kunnen in slechts 20 minuten van begin tot eind lopen. Het eiland is vernoemd naar de vrome dochter van koning Béla IV, die hier in de 13de eeuw in een Dominicanenklooster woonde. In de zomer bruist het op het Margaretha-eiland van mensen die gaan zwemmen in het Hajós Alfréd-zwembad of het Palatinus-zwembad.

bezienswaardigheden Boedapest
Margaretha-eiland

Voor meer bezienswaardigheden in Boedapest kan je ook een kijkje nemen op de fotopagina van Boedapest.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar