Berlijn

Bezienswaardigheden Berlijn

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Berlijn

Onderstaande bezienswaardigheden zijn de favoriete bezienswaardigheden in Berlijn van onze lezers.

Er zijn maar liefst vijf VVV-kantoren in de stad, waaronder één op het centraal station en één op Tegel Airport. Een andere gunstige locatie is bij de Brandenburger Tor. Ze bieden allemaal hulp bij informatie, hotelboekingen en toeristenpassen.

Neem ook een kijkje op de pagina voor meer bezienswaardigheden in Duitsland als je langer van plan bent in het land te blijven.

Schloss Charlottenburg

Het paleis Charlottenburg werd in 1699 gebouwd als zomerresidentie voor Sophie Charlotte, de vrouw van koning Frederik III. Prijzen en openingstijden variëren voor het oude paleis, de nieuwe vleugel en andere delen van het complex. Fotografen moeten ook een fotovergunning aanschaffen waarmee bezoekers alleen foto’s mogen maken voor privégebruik (niet voor publicatie). Flits en statief zijn ook niet toegestaan. De musea en galerijen die zich in en rond het paleis bevinden, zijn onder meer het Museum Berggruen dat meer dan 120 kunstwerken van Picasso bevat, evenals een representatieve verzameling van zijn tijdgenoten. Op de website van het museum vind je alle informatie over tickets openingsuren.

bezienswaardigheden Berlijn
Schloss Charlottenburg

Checkpoint Charlie Museum

Checkpoint Charlie was de controletoren die werd gebruikt om het gebied rond de Berlijnse Muur te controleren dat de stad verdeelde tijdens de Koude Oorlog. Het werd kort na de revolutie van 1989 gesloopt, maar het Mauermuseum (Museum Haus am Checkpoint Charlie) dat op zijn plaats staat, is zeker een bezoek waard om de historische betekenis van deze ogenschijnlijk onopvallende site te ontdekken. Een bioscoop toont films over het Derde Rijk en het tijdperk van de Koude Oorlog, en het museum beschrijft ook de geschiedenis van de Berlijnse Muur, waarvan een stuk nog steeds op korte afstand van het museum staat, compleet met versieringen aan de westkant.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas (Gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa)

Deze buitengewone site is een onvergetelijke weergave van de holocaust in beeldhouwkunst die altijd indruk maakt op bezoekers. Als je het enorme veld van stèles betreedt, daal je zachtjes af naar onzichtbare diepten door de geordende rijen van de gigantische betonnen platen, wat een desoriënterende en verontrustende ervaring kan zijn. Er is een bezoekerscentrum onder het monument waar individuele getuigenissen van overlevenden van de Holocaust te zien zijn, evenals een kamer waar de naam van elk bekend holocaustslachtoffer wordt voorgelezen in een lus van zes jaar. Op de website van het gedenkteken vind je alle informatie die je nodig hebt voor bezoek.

bezienswaardigheden Berlijn
Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Reichstag

De Britse architect Norman Foster transformeerde de Reichstag in Berlijn na jaren van onbruik en in 1999 werd het opnieuw de ontmoetingsplaats van het Duitse parlement. De grote glazen koepel aan de bovenkant van de Reichstag is bedoeld om de transparantie van de democratische regering te symboliseren en bezoekers kunnen tussen de lagen door gaan om getuige te zijn van de “besluitvormingskamer” van de regering (vooraf online registratie is vereist). De wandeling door de koepel zelf is adembenemend, met als hoogtepunt een weids uitzicht over de stad. Het restaurant op het dak biedt een manier om de wachtrijen te verslaan. Op de website van de Reichstag vind je alle informatie die je nodig hebt.

bezienswaardigheden Berlijn
Reichstag

Brandenburger Tor

Gebouwd in 1791 als een triomfboog, is de Brandenburger Tor de enige overgebleven stadspoort in het land en een blijvend symbool van Berlijn. Unter den Linden (‘onder de lindebomen’), ooit de hoofdstraat van Berlijn en nog steeds een van de best bewaarde historische gebieden, is een brede, met lindebomen omzoomde boulevard die loopt van de Brandenburger Tor naar de Alexanderplatz, het centrum van Oost-Berlijn. Onderweg vind je in de straat veel van de echte schatten van Berlijn, waaronder de Deutsche Staatsoper (Duitse Staatsopera), de Neue Wache (Nieuwe Wachthuis), dat nu een gedenkteken is voor de slachtoffers van fascisme en tirannie, en het Zeughaus (Arsenal ), waarin het Deutsches Historisches Museum (Duits Historisch Museum) is gevestigd.

bezienswaardigheden Berlijn
Brandenburger Tor

Berlijnse muur

Er zijn nog maar een paar delen van deze beroemdste overblijfselen uit de Koude Oorlog. De East Side Gallery, langs de Mühlen-Strasse (S-Bahn Ostbahnhof), ontstond in de jaren na de muur als een aangrijpend symbool van nieuwe hoop, omdat het bedekt was met inspirerende kunstwerken. Maar de beste plek om de muur te zien zoals hij was, is bij de Gedenkstätte Berliner Mauer, een klein graffitivrij stuk van de muur dat door de autoriteiten is bewaard. Een bezoekerscentrum heeft informatie over de jaren van de Muur, terwijl een kapel is gewijd aan de ongeveer 80 slachtoffers die stierven toen ze probeerden de muur over te steken.

bezienswaardigheden Berlijn
Berlijnse muur

Berliner Dom (Berlijnse kathedraal)

Een van de grootste attracties van de stad, de kathedraal van Berlijn, is een prachtig koepelvormig gebouw in het charmante gebied van het Spree-eiland. Het geesteskind van koning Frederik Willem IV, de kathedraal werd geopend in 1905, maar liep tijdens de Tweede Wereldoorlog zware schade op. Uitgebreide restauratiewerkzaamheden werden uiteindelijk voltooid in 1993 en tegenwoordig is de kathedraal een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Je kan de architecturale pracht bewonderen vanuit het park aan de overkant of een kaartje kopen en ronddwalen door het museum, de kapellen en de crypte van Hohenzollern. Bezoekers kunnen ook naar de top van de koepel gaan voor een prachtig uitzicht over Berlijn. Neem een kijkje op de website van de Berliner Dom voor tickets en openingsuren.

bezienswaardigheden Berlijn
Berliner Dom

Jüdisches Museum (Joods Museum)

Het opvallende ontwerp van dit, door Daniel Libeskind ontworpen, gedenkteken voor het Joodse leven in Berlijn is gebaseerd op een verbrijzelde Davidster. Zelfs vóór de installatie van de permanente tentoonstellingen (die het leven en de geschiedenis van Duitse joden door de eeuwen heen herinneren), kwamen bezoekers de suggestieve ruimtes binnen deze ongelooflijke structuur ervaren. Een van de meest ontroerende delen van het museum is de Holocaust-toren waarin bezoekers een koude, betonnen leegte betreden waar de enige bron van licht, lucht en geluid afkomstig is van kleine schachten aan de bovenkant die het isolement en de angst voor de nazi-vernietigingskampen vertegenwoordigen. Op de website van het Joods museum vind je alle informatie.

Tiergarten

Er zijn maar weinig steden in de wereld waar men ’s middags naakt midden in de stad kan liggen en niet gearresteerd kan worden, en Berlijn is daar een van. Naast heerlijke wandelingen in de schaduw van bomen, grachten en bloementuinen, heeft het Tiergarten-park van de stad ook een paar open velden aan weerszijden van Hofjägerallee, waar de lokale bevolking au naturel zonnebaadt.

DDR museum

Er was meer in het leven in het voormalige Oost-Duitsland (ook bekend als Deutsche Demokratische Republik) odan staatstoezicht, waardeloze auto’s en sobere flatgebouwen. Hoe zit het met de nudistenvakanties, de eclectische keuken en socialistische mode? Welnu, dit fantastische museum vergeet de politiek om een voorproefje te geven van het dagelijks leven in de voormalige DDR. Bezoekers van dit hands-on museum kunnen in communistische auto’s zitten, staatstelevisie kijken in een socialistische woonkamer en talloze interactieve games spelen.

Wat kan je doen in Berlijn?

Base flying

Voor degenen die er nog nooit van hebben gehoord, base flying laat dappere deelnemers van een 125 meter hoog  gebouw vallen zonder een gruwelijke dood. De gecontroleerde val (met behulp van een lier-rappel) is een veilige, maag-in-je-keel-ervaring die niet voor angsthazen is.

De kleinste discotheek ter wereld

De kleinste discotheek die op munten werkt, is een omgebouwde telefooncel, compleet met discobal, rookmachine en stroboscooplampen. Het bevindt zich op het RAW-terrein (Revalerstr 99) tegenover de klimhal.

’s Werelds grootste nachtclub

Berghain is gelegen op een stoffig industrieel terrein tussen Kreuzberg en Friedrichshain en heeft de onbetwiste positie als ’s werelds grootste leverancier van technomuziek. De openingstijden zijn niet voor de slaperige want de feesten op zaterdagavond eindigen vaak op maandagochtend en het heeft een legendarisch selectief deurbeleid, met honderden mensen die elk weekend worden weggestuurd. Onze tip voor in de wachtrij, gedraag je niet dronken en gedraag je.

Ga ondergronds

Een van de meest fascinerende tours die beschikbaar zijn in Berlijn wordt gerund door Berliner Unterwelten E.V. en wil de architectuur van de stad van onderaf laten zien. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in een schuilkelder in het Gesundbrunnen-station en vanaf hier kun je inzicht krijgen in het psychologisch testende leven onder de grond voor Berlijners tijdens WO II.

Bezienswaardigheden net buiten Berlijn

Spreewald

Ten zuidoosten van Berlijn ligt het UNESCO-biosfeerreservaat Spreewald (Spreewoud), een uitgestrekt en etnisch uniek bebost land afgewisseld met een labyrint van waterwegen. Geliefd bij Berlijners vanwege zijn schilderachtige tradities en beroemde augurken, dit is een plek om de natuur in te gaan, te wandelen en te fietsen of een boottocht te maken. De beste plek om een rondvaart te beginnen is vanuit de grote haven in Lübbenau of een van de kleinere in Lübben of Burg. Spreewald is te bereiken met regionale treinen vanaf de Berlijnse Bahnhof Zoo (reistijd – 1 uur en 30 minuten) en Ostbahnhof (reistijd – 1 uur).

Potsdam

Potsdam is vooral een bezoek waard vanwege de prachtige paleizen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan en het prachtige park van Schloss Sanssouci, de zomerresidentie van Frederik de Grote. De stad zelf, met zijn gezellige hoofdwinkelstraat en Dutch Quarter, evenals de nabijgelegen Babelsberg Film Studios, maken het zeker een dagexcursie waard. Het is ongeveer 20 km  van het centrum van Berlijn.

bezienswaardigheden Berlijn
Potsdam

Voor meer bezienswaardigheden in Berlijn kan je terecht op onze fotopagina.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar