Barcelona

Bezienswaardigheden Barcelona

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden van Barcelona

Onderstaande bezienswaardigheden zijn de favorieten van onze lezers. Je komt oren en ogen tekort als je alle bezienswaardigheden in Barcelona wil zoeken en via keren meerdere malen terug om al deze bezienswaardigheden te zien in deze levende stad.

De Barcelona Card biedt gratis toegang tot enkele van de belangrijkste musea van de stad en kortingen op andere, evenals gratis openbaar vervoer en kortingen bij sommige winkels en restaurants. Het is beschikbaar voor twee, drie, vier of vijf dagen en kan worden gekocht bij de belangrijkste VVV-kantoren op Plaça de Catalunya, Plaça Sant Jaume en de luchthaven.

Als Barcelona deel uitmaakt van je vakantie in Spanje en ook eens een kijkje nemen op de highlights pagina van Spanje.

La Sagrada Familia

Met zijn gebogen gotische en art nouveau-vormen is de Sagrada Familia het iconische symbool van Barcelona en wordt het beschouwd als het beste werk van Antonio Gaudí, hoewel het op het moment van zijn dood nog maar voor een kwart voltooid was. De bouw is sindsdien aan en uit geweest, maar is nog steeds lopende.

Ondanks deze lopende bouwwerkzaamheden is de Sagrada Família de meest bezochte attractie en één van de populairste bezienswaardigheden van Barcelona en met duizenden bezoekers per dag zijn er lange wachtrijen (tickets met tijdregistratie zijn online beschikbaar). De toegangsprijs gaat naar de bouwkosten met een verwachte einddatum van 2026, de honderdste verjaardag van Gaudí’s dood. De gevel van de Geboorte van Christus en de crypte staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. zie coverfoto

Parc Güell

Parc Güell, gecreëerd door de Spaanse architect Antonio Gaudí, is een fantasieland dat kenmerken van het natuurlijke landschap combineert met Gaudí’s architectonische extravagantie om een park te creëren dat een populaire stop is voor bezoekers van Barcelona.

Het park, gebouwd tussen 1910 en 1914, was bedoeld als een residentiële tuinstad geïnspireerd door de Engelse tuinstadbeweging, maar was geen commercieel succes en werd in 1923 gemeentelijk eigendom.

Het Parijs van de zijkant van een heuvel ten noorden van Barcelona en het heeft een prachtig uitzicht op de stad, het park heeft fantastische paviljoens, trappen, zuilengangen en een “gigantische hagedis” die de grote trap verdeelt. De voormalige residentie van Guadí – Casa-Museu Gaudí – herbergt een verzameling meubels en memorabilia.

Deze bezienswaardigheid in Barcelona is vermeld op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

bezienswaardigheden Barcelona
Parc Güell

Picasso museum

Het Picasso Museum herbergt één van de meest uitgebreide collecties kunstwerken van de kunstenaar en is één van de belangrijkste toeristische attracties van de stad. Het museum zelf is verdeeld over vijf grote herenhuizen in de buurt van het Parc de la Ciutadella.

De indrukwekkende vaste collectie is gewijd aan het vroege werk van de kunstenaar, waaronder een groot aantal schetsen uit de begintijd, schilderijen uit de blauwe periode (1901-1904) en de roze periode (1907-1920), tentoonstellingsaffiches, keramiek en kubistische werken. Er is bijzondere aandacht voor de levenslange banden van de kunstenaar met Barcelona. Er zijn ook twee expositieruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen.

De kathedraal van Barcelona (La Seu)

De imposante architectuur van de kathedraal van het Heilig Kruis en Saint Eulalia Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) – bekend als La Seu, (‘zetel’ in het Catalaans), domineert de Gotische wijk van de stad. Het is vernoemd naar de beschermheilige van Barcelona – Eulàlia – en werd tussen de 13de en 15de  eeuw gebouwd op de plaats van een vroegere basiliek.

In wat een thema lijkt te zijn met de religieuze gebouwen van Barcelona, werd het pas in de 20ste  eeuw voltooid toen de torenspits en gevel werden toegevoegd. Hoogtepunten zijn onder meer de gebeeldhouwde koorbanken, de Capella de Lepanto (Lepanto-kapel) en de rustige kloostergangen met een vijver van 13 witte ganzen. Neem een lift naar de daken voor een panorama van Barcelona en daarbuiten.

bezienswaardigheden Barcelona
Barcelona Cathedral (La Seu)

Casa Milá

Casa Milá, ook bekend als La Pedrera,  is ook een meesterwerk van de beroemdste kunstenaar van Barcelona, Antonio Gaudí. Het golvende flatgebouw op de hoek van de Passeig de Gràcia is een intrigerend architectonisch wonder. Het dakterras is gemaakt van een reeks schildwachtachtige schoorstenen en biedt een prachtig uitzicht over de stad. De loftruimte van Casa Milá herbergt een museum, Espai Gaudí, gewijd aan de architect en een van de appartementen is te bezichtigen – ingericht in de stijl van het begin van de 20e eeuw.

bezienswaardigheden Barcelona
Casa Milá

Basílica de Santa Maria del Mar

Santa Maria del Mar wordt gerekend tot de mooiste kerken van Barcelona en is de enige overgebleven kerk in de pure Catalaanse gotische stijl. Het was de plaats van aanbidding voor de scheepsbouwers en kooplieden van het middeleeuwse Barcelona, van wie velen tombes onder de vloer hebben. Het ligt net ten noordoosten van de Barri Gòtic, in het hart van de modieuze wijk La Ribera. Van de vele glas-in-loodramen zijn het raam van de Hemelvaart, in de kapel van Santa Maria, en de Lavabo in de kapel van Sant Rafael, evenals het grote roosvenster het meest indrukwekkend.

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Het Palau Nacional op Montjuïc, gebouwd voor de internationale tentoonstelling van Barcelona in 1929, herbergt het Nationaal Museum voor Catalaanse kunst, dat een prachtige collectie gotische, romaanse en middeleeuwse schatten en religieuze voorwerpen bezit. Het museum toont ook de collecties van het Museu D’Art Modern en heeft verschillende Catalaanse kunstwerken uit de Carmen Thyssen-Bornemisza-collectie. Het organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en heeft een bibliotheek en archief van kunstpublicaties die open zijn voor het publiek. De meest indrukwekkende toegang tot het paleis is via de Avinguda de La Reina Maria Cristina, vanaf Plaça Espanya, de laan staat vol met fonteinen die ’s nachts verlicht zijn.

Joan Miró Fundació

De Joan Miró Fundació gelegen op Montjüic, is één van de meest innovatieve galerijen in de stad. Gewijd aan het leven en werk van deze Catalaanse kunstenaar, Miró werd geboren in Barcelona, werd het grootste deel van de collectie geschonken door Joan Miró zelf.  ‘S Werelds meest complete collectie werken van Miró is te vinden bij de Stichting met de permanente collectie bestaande uit meer dan 14.000 stukken van zijn schilderijen, grafiek en sculpturen. Een programma van tijdelijke tentoonstellingen toont werk van andere kunstenaars, van historische avant-garde tot de laatste trends in de hedendaagse kunst.

FC Barcelona Museum and Nou Camp

Het Nou Camp-stadion is de thuisbasis van FC Barcelona, één van ’s werelds legendarische voetbalclubs en het grootste stadion van Europa. Een bezoek begint met de kleedkamers en gaat dan verder naar de tunnel, de dug-outs, naar het veld en de managementbank, de tv-studio en de directeursruimte, met als hoogtepunt een panoramisch uitzicht over de hele faciliteit. Het FC Barcelona-museum vertelt de geschiedenis van de club en toont de vele trofeeën en heeft één van de beste privécollecties voetbalmemorabilia ter wereld. In de indrukwekkende multimediazone beleef je enkele van de mooiste momenten van de club opnieuw.

 

bezienswaardigheden Barcelona
FC Barcelona

Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Het ziet er nogal ongerijmd uit in de sombere omgeving van de wijk Raval, ten westen van La Rambla, en het schitterende witte Museum voor Hedendaagse Kunst van Barcelona https://www.macba.cat/en  liep voorop bij de inspanningen om dit traditioneel louche deel van de stad nieuw leven in te blazen toen het in 1995 opende. Het herbergt een permanente collectie van internationale kunst van na de jaren 40, evenals verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

Wat kan je doen in Barcelona?

Er zijn niet alleen de dus bezienswaardigheden je kan bezoeken in Barcelona maar er zijn tal van activiteiten je kan ondernemen als je ogen moe worden van al deze prachtige bezienswaardigheden.

Word een mozaïekkunstenaar

Mozaïek is (bijna) net zo synoniem met Barcelona als voetbal, waarbij zowel Gaudí als Picasso beroemd waren in de kunstvorm. Bij Mosaiccos leren ze je hoe je veelkleurige patronen kan maken van tegels of glas zoals de beste van de grootmeesters. Je kan kiezen uit sessies van één of twee uur, en uiteraard kun je je meesterwerk mee naar huis nemen.

Maak je eigen Cava

Een uur buiten Barcelona ligt de wijnstreek Penedes, na Rioja algemeen beschouwd als de beste wijnproducerende locatie van het land. Een rondleiding door Barcelona Life neemt je mee door de wijngaarden en kelders (waarbij er veel wordt geproefd) en laat je vervolgens deelnemen aan het maken van je eigen cava.

Ga eten in La Boqueria

De reputatie van La Boqueria als het mekka voor een gastronoom is welverdiend. Of je nu wilt snuffelen tussen de talloze kraampjes of plaats wilt nemen in één van de vele restaurants. Iedereen die van eten houdt is er niet meer weg te krijgen.

Verken de Gotische wijk

De smalle, kronkelende straatjes van de Gotische wijk of Barri Gòtic bevatten een voorbeeldige verzameling gotische gebouwen uit de Gouden Eeuw van Catalonië uit de 14de  en 15de eeuw, evenals Romeinse ruïnes, pleinen en restaurants. Plaça Sant Jaume is het epicentrum van het politieke leven van de stad, over het hoofd gezien door het Palau de la Generalitat in renaissancestijl (locatie van de Catalaanse regering) en het Ajuntament (stadhuis). Vlakbij, het Palau Real op Plaça del Rei herbergt het Historisch Museum van Barcelona, Museu d’Història de la Ciutat. De toegangsprijs van het museum geeft toegang tot de kelder en andere prachtige middeleeuwse gebouwen.

El Raval

Ondanks de relatief centrale ligging, net rechts van Las Ramblas, heeft de wijk El Raval zijn levendige en soms louche identiteit weten te behouden. Bekijk de straatkunst die over winkelluiken op Rambla del Raval is beklad of drink een biertje in Bar Marsella waar Picasso en Hemingway naar verluidt regelmatig zaten.

bezienswaardigheden Barcelona
El Raval

Wandeltochten

Het VVV-kantoor van Barcelona organiseert vier wandeltochten rond verschillende thema’s, zoals gourmet, gotiek en Picasso. Een interessante wandeling die je zeker moet overwegen, is ‘La Ruta del Modernisme’  , die je meeneemt langs de werken van wereldberoemde architecten die van Barcelona de wereldhoofdstad van het modernisme hebben gemaakt. Verschillende locaties op deze zelfgeleide wandeling zijn meestal niet toegankelijk voor het grote publiek .

Boottochten

Las Golondrinas biedt verschillende boottochten rond de haven en langs de kust. Deze vertrekken dagelijks vanuit Port Olímpic. Een rondvaart rond de haven duurt ongeveer 35 minuten, terwijl catamarantochten langs de kust 1 uur en 30 minuten duren. Energieke bezoekers kunnen kiezen voor een enkeltje en de 4 km terug naar Barcelona te lopen vanaf de golfbreker.

Figueres and Girona

Op twee uur rijden van Barcelona liggen de middeleeuwse steden Figueres en Girona.  Je kan ze gemakkelijk combineren in een dagtocht, waarbij treinen vanuit Barcelona beide steden op één route bedienen. Als geboorteplaats van de wereldberoemde kunstenaar Salvador Dali, is Figueres de thuisbasis van het indrukwekkende Dalí Theater en Museum. Ontworpen door Dalí zelf in 1960, herbergt het nu ’s werelds meest uitgebreide collectie van Dalí’s kunstwerken, evenals zijn overblijfselen.

Neem op de terugweg naar Barcelona een paar uur de tijd om rond de middeleeuwse versterkte muren van Girona te dwalen, langs de rivier te blijven hangen of een bezoek te brengen aan de twee gotische kathedralen van de stad en de oude Joodse wijk.

Montserrat

Het Montserrat-klooster, dat 1.219 meter hoger dan Barcelona ligt, is al eeuwenlang een belangrijk bedevaartsoord. Er zouden hier talloze wonderen zijn gebeurd, gecentreerd rond het icoon van La Moreneta (Zwarte Maagd). Er zijn talloze hermitages en grotten verscholen in de bergen, die te voet bereikbaar zijn via een netwerk van wandelpaden. Het Montserrat Museum toont schilderijen van meesters als El Greco, Caravaggio en Picasso.

Montserrat ligt 60 km ten noordwesten van Barcelona en kan worden bereikt met FCC-treinen die elk uur vertrekken vanaf station Espanya. Het schilderachtige uitzicht langs de kabelbaan naar het bergtopklooster alleen is de reis al waard.

 

Neem zeker een kijkje op de fotopagina van Barcelona voor meer bezienswaardigheden van Barcelona.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar