Athene

Bezienswaardigheden Athene

Algemene info
Attracties, bezienswaardigheden en tickets
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden Athene

Onderstaande bezienswaardigheden van Athene zijn de favorieten van onze lezers.

Met een schat aan folders en veel lokale kennis kan het VVV-kantoor je helpen bij het boeken van alles, van excursies tot hotelkamers.

Je kan echter ook voor alle bezienswaardigheden in Athene en attracties je inkomtickets voordelig op voorhand online kopen.

Akrópoli (Acropolis)

De adembenemende Akropolis (bovenstad) domineert zowel de skyline van de stad als het reisschema van elke toerist de bezienswaardigheden van Athene bezoekt. De oorspronkelijke nederzetting van Athene werd gesticht op deze rots en heeft in de loop van de millennia veranderingen ondergaan. De site omvat vier heilige gebouwen, allemaal uit de Gouden Eeuw van Pericles (461-429 Vc.).

  1. De steile klim naar de top leidt naar de Propylaea, een monumentale ingang naar de site in Ionische en Dorische stijlen.
  2. De tempel van Athena Nike bevindt zich links van de Propylaea. Het origineel werd in 480 v.C. door de Perzen afgebroken en een nieuwe tempel werd over de overblijfselen gebouwd. Het werd in de 17e eeuw opnieuw beschadigd door Turkse troepen, maar werd prachtig gerestaureerd na de onafhankelijkheid van Griekenland in 1834.
  3. Het Parthenon is het grootste gebouw op de Akropolis en een icoon van de westerse beschaving. Het was volledig gebouwd van marmer en was bedoeld als een heiligdom voor de godin Athena en herbergde een enorm standbeeld van haar, dat al lang verloren is gegaan door de geschiedenis. Ondanks de toeristen is de perfecte harmonie van de structuur nog steeds ontzagwekkend.
  4. De Erechtheion-tempel is een dubbel heiligdom voor Athena en Poseidon-Erechtheus en werd gebouwd op de plaats van de mythische strijd tussen de twee goden. De zuidkant is voorzien van een reeks van zes steunkolommen ontworpen als maagden of kariatiden.

 

Het is aangeraden om op voorhand je tickets te reserveren en zo lange wachttijden te mijden. Je kan ook met een gids een rondleiding in de site volgen.

bezienswaardigheden Athene
Acropolis

Oude Agora van Athene

Nu een wirwar van monumenten en ruïnes, in de hoogtijdagen van Athene, was de Agora het middelpunt van het stadsleven, diende als een plaats van handel en als het politieke, administratieve en culturele hart van de stad. Rechtbanken, tempels en openbare kantoren waren allemaal gevestigd in dit gebied, waar gewone Atheners, marktkramers en kooplieden zich vermengden met ambtenaren, politici en filosofen.

Tegenwoordig wordt de site gedomineerd door het 5de -eeuwse v.Chr. Hephaisteion (Tempel van Haephaistos), een van de best bewaarde oude tempels van Griekenland. Het fascinerende Museum van de Oude Agora) bevat een excentrieke reeks alledaagse artefacten die in het gebied zijn gevonden. Het is gehuisvest in de tweede eeuw v.Chr. Stoa Attalou (Stoa van Attalos), waarvan wordt gedacht dat het een vroege winkelgalerij was met 42 afzonderlijke winkels. Reserveer je tickets en vermijd lange wachttijden.

Ethnikó Archaiologikó Mouseío (Nationaal Archeologisch Museum)

Het enorme Archeologisch Museum, gehuisvest in een laat 19de -eeuws gebouw, is ongetwijfeld het beste museum van het land met een van de mooiste collecties oude en klassieke Griekse kunstvoorwerpen ter wereld. Fascinerende stukken zijn onder meer de Myceense kunstcollectie, met hordes fijn bewerkt goudwerk uit de 16de tot de 11de eeuw v.Chr. op de website van het museum vind je alle informatie.

bezienswaardigheden Athene
nationaal archeologisch museum

Néo Mouseío Akrópolis (Nieuw Akropolismuseum)

Deze indrukwekkende ultramoderne structuur van glas en beton toont onschatbare oude beelden en kunstvoorwerpen van de Akropolis-site. De belangrijkste tentoonstelling is de marmeren fries die ooit rond de top van het Parthenon liep, hoewel bijna de helft van de stukken in Londen staat. Grieken hopen dat ze het British Museum in Londen kunnen overtuigen om die stukken terug te geven waaronder de controversiële Parthenon Marbles, in beslag genomen door Lord Elgin in 1799. Bestel je tickets voordelig online en sla mogelijke lange wachtrijen over.

bezienswaardigheden Athene
Nieuw Akropolismuseum

Olympieion (Tempel van Olympische Zeus)

Opgedragen aan Zeus, was dit een van de grootste tempels in de antieke wereld. De bouwwerkzaamheden begonnen in de 6de eeuw voor Christus, maar werden pas ongeveer 640 jaar later voltooid in de 2de eeuw na Christus onder de Romeinse keizer Hadrianus. Een aardbeving beschadigde het tijdens de middeleeuwen en veel van de steen werd vervolgens weggedragen voor gebruik in andere gebouwen. Vandaag zijn 16 van de oorspronkelijke 104 marmeren zuilen bewaard gebleven. Alle informatie vind je op de ticketswebsite.

Mouseío Kykladikís Téchnis (Museum voor Cycladische Kunst)

Het museum herbergt de spectaculaire privécollectie van Nicholas P Goulandris. Prachtige tentoonstellingen uit de Cycladische beschaving (3.000-2.000 v.Chr.) vormen de focus van de collectie. Ze omvatten marmeren vrouwelijke beeldjes, waarvan gedacht wordt dat het vruchtbaarheidssymbolen waren, die kunstenaars als Picasso en Modigliani inspireerden, en versierde vazen van klei, die als offergaven in graven werden geplaatst. Andere artefacten omvatten de pre-Minoïsche bronstijd en de post-Myceense leeftijd tot 700 v.Chr. Koop je tickets zeker op voorhand en vermijd lange wachttijden. Alle informatie over tickets en openingsuren vind je op de website.

bezienswaardigheden Athene
Museum voor Cycladische Kunst

Panathinaiko Stadion (Panathenaic Stadion)

Dit elegante witmarmeren stadion werd herbouwd voor de eerste van de moderne Olympische Spelen in 1896. Het is een reconstructie van de ruïnes van een 6de -eeuws v.Chr. stadion dat oorspronkelijk op dezelfde plek stond en dat ook werd gebruikt door de Romeinen . Het moet niet worden verward met het moderne Olympisch Stadion in het noorden van de stad bij Maroussi, dat het middelpunt vormde van de Olympische Spelen van 2004, hoewel het werd gebruikt voor boogschieten en de finishlijn van de Marathon. Op de website vind je alle informatie over tickets en openingsuren.

bezienswaardigheden Athene
Panathinaiko

Théatro Dionysou (Theater van Dionysus)

Op de zuidelijke hellingen van de Akropolis-heuvel, was het Theater van Dionysus de thuisbasis van de originele uitvoeringen van de tragedies van Aeschylus, Sophocles en Euripedes en de komedies van Aristophanes. Dit stenen auditorium, uit de 4de eeuw v.Chr., bood plaats aan 17.000 toeschouwers en de ruïnes zijn nog steeds een van de meest sfeervolle oude locaties van Athene.

bezienswaardigheden Athene
Theater van Dionysus

Byzantine and Christian Museum

Deze moderne museumtentoonstellingsruimte is gehuisvest in een prachtige neoklassieke villa en volgt chronologisch de ontwikkeling van Byzantium tot de val van het rijk in 1453. Naast een van de rijkste collecties religieuze iconen ter wereld, stelt het mozaïeken, fresco’s, beeldhouwwerken en sieraden tentoon. uit Griekenland en andere regio’s van het voormalige Byzantijnse rijk. Op de website van het museum vind je alle informatie.

Excursies vanuit Athene

Delphi (Delfí)

Volgens de Griekse mythologie staat Delphi op het punt waar twee adelaars werden losgelaten in het oosten en westen door de god Zeus, waarmee ze het centrum van de wereld markeerden. Hoog in de buurt van de berg Parnassos, was het de thuisbasis van het heiligdom van Apollo en de zetel van zijn orakel. Tegenwoordig is het oude UNESCO-werelderfgoed een indrukwekkende reeks ruïnes, en het uitstekende Delphi-museum toont beelden en offers uit het heiligdom van Delphi. Delphi ligt op 184 km  van Athene en wordt bediend door een regelmatige busreis van drie uur vanaf terminal B bij Liossion 260 in Athene. Alle informatie over tickets en openingsuren vind je op de website.

bezienswaardigheden Athene
Delphi
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar