Berlijn

Reisgids Berlijn

Algemene info
Foto’s
Geschiedenis
Highlights
Shoppen & uitgaan
Transport
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Over Berlijn

Nergens is het zo goed als in Berlijn. Sensueel, ruig, hip en losbandig, het is een kolossale stad met een tumultueus achtergrondverhaal. Het heeft ook een groot aantal verschillende gezichten, de onwankelbare stevigheid van de Reichstag, de regenbooggebeuren van zijn multiculturele bevolking, het aanhoudende basgeluid van zijn talloze nachtclubs.

De stad is een kosmopolitische, creatieve hub met een bloeiende ondergrondse puls. Dit is niet iets om in één bezoek te behandelen. De geschiedenis is labyrintisch, het ontwerp en de culinaire scène zijn werelden op zich en het hedonistische nachtleven behoort tot de beste in Europa. Het is ook een van de meest liberale bestemmingen in Europa want er zijn in Berlijn nog maar weinig taboes.

Hoewel de lokale bevolking misschien het verleden achter zich heeft gelaten, zijn de littekens van de oorlog nog steeds zichtbaar op enkele van de meest iconische monumenten. Delen van de Berlijnse muur, die de stad bijna drie decennia lang verdeelde, staan er nog steeds. Er zijn ook tal van musea van wereldklasse die het leven onder zowel de nazi’s als de Sovjets documenteren.

Voor bezoekers is het huidige Berlijn vooral gewild vanwege het bruisende culturele leven. In het begin van de jaren 2000 leidden goedkope huren, wijdverbreide kraken en alternatieve economieën in het licht van de financiële problemen van de stad tot een generatie creatievelingen van eigen bodem, zelfs voormalig burgemeester Klaus Wowereit omschreef zijn stad als ‘arm maar sexy’.

Gentrificatie en stijgende huizenprijzen beginnen dit echter uit te dagen. Maar Berlijn heeft nog steeds opwindende straatkunst, “one-time” artiesten van alle disciplines en een sterke muziekscene met bekende namen als Lou Reed, David Bowie, Nick Cave en Iggy Pop.

Vanuit toeristisch oogpunt blijft Berlijn relatief goedkoop, met een bescheiden budget kun je hier prima eten, drinken en slapen. De stad biedt ook een caleidoscoop van verschillende culinaire culturen, dus je kan er net zo gemakkelijk Vietnamees, Japans en Turks eten als Duits. De grote Turkse gemeenschap van de stad heeft de trendy wijk Kreuzberg de bijnaam ‘Klein Istanbul’ opgeleverd. Volgens de legende is hier de döner kebab geboren, en op bijna elke straathoek zijn afhaalwinkels te vinden die het verkopen.

Met zijn wereldwijde gastronomie, stormachtige geschiedenis en levendige subculturen, is Berlijn ongeëvenaard in zijn vermogen om te entertainen, waarbij het zijn potentiële bezoekers maar één vraag stelt: “wanneer kom je naar het feest?”

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar