REISGIDS Zwitserland

Geografie en weer in Zwitserland

Over Zwitserland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Zwitserland

Beste periode om Zwitserland te bezoeken

Beroemd om zijn berg- en sneeuwsporten, geniet Zwitserland het hele jaar door van een gematigd klimaat met vier verschillende seizoenen, hoewel het in zijn beroemde, met ski beladen alpiene landschappen kouder is dan die op lagere hoogten.

De Noord-Atlantische wind zorgt voor mild weer en vermengt zich met droge lucht uit het Noordpoolgebied dat grote temperatuurveranderingen en hevige regenbuiten kan veroorzaken. Dat gezegd hebbende, het weer is over het algemeen nooit onredelijk vochtig, te warm of te koud. Er valt meer neerslag in de bergachtige gebieden met grotere hoogte, of het nu gaat om regen of sneeuw.

De klimatologische omstandigheden variëren het hele jaar door in de vier seizoenen van Zwitserland. Veel vakantiegangers gaan naar Zwitserland voor winteractiviteiten (december-februari), met name de Alpen rond de kersttijd en het nieuwjaar, dat samenvalt met het koudste en “sneeuwste” weer van het land.  De temperaturen in januari en februari variëren van lichte vriestemperaturen  (-2°C)  tot meer gematigde temperaturen (7°C).

Tijdens de lente, zomer en herfst zijn de temperaturen milder maar daarom is het er niet minder mooi. Tijdens zonnige dagen is Zwitserland perfect om te genieten van het uitzicht dat het schilderachtige groen met zich meebrengt en bijgevolg perfect is voor uitstappen in de natuur of je nu graag wandelt, fietst of vaart. In de zomer kunnen temperaturen zelfs oplopen tot 30 °C en hoger.

Regio Zurich

Gelegen in het noorden, is dit de grootste stad van Zwitserland. Het heeft een gematigd klimaat met winters die dikke jassen en wollen sjaals vereisen, aangezien de gemiddelde temperatuur doorgaans onder de 5°C daalt. Neerslag is niet ongewoon gedurende het hele jaar, maar april en mei zijn de meest regenachtige maanden en maken plaats voor onweersbuien in juni. Met een bruisende kunstscène en veel nachtleven, is Zurich het jaar rond te bezoeken.

Regio Geneve

Gelegen in het oosten van Zwitserland tegen Frankrijk, heeft jam aanwezige wijn de temperaturen rond de 10 °C en in de zomer ongeveer 23 °C. Hierdoor zijn alle seizoenen een optie om de Jet d’Eau-fontein te bezoeken of rond te dwalen door de oude stad met uitzicht op het Juragebergte.

Regio Ticino

Gelegen in het zuiden tegen Italië

Heeft het hele jaar door een gematigd en aangenaam klimaat. Het is er veel zonniger dan elders in het land met veel minder bewolking en heldere, zuivere lucht. Het heeft op elk moment een gematigd, aangenaam klimaat, het is er veel zonniger weer en heeft een heldere, smetteloze lucht. Sommigen noemen Mendrisio, de regio helemaal in het zuiden van Ticino, zelfs het ‘Toscane van Zwitserland’, waardoor het de ideale bestemming is voor klassiek Zwitsers groen met een mediterrane flair.

Bern

De hoofdstad van Zwitserland, combineert de gematigde klimaten van het land met ideale skiomstandigheden in de Berner Oberlands. Tijdens de zomer voorzie je je best van de nodige regenkledij, aangezien juni tot en met augustus de meest regenachtige periode van Bern is. De temperaturen kunnen in de winter ook behoorlijk dalen tot vriestemperaturen, als je dus een bezoek brengt tijdens de winter neem je best een dikke jas mee om het onvoorspelbare Zwitserse weer te trotseren.

Aangeraden kledij voor Zwitserland

Steek in de winter warme kleding en regenkleding in je baage. Degenen die van plan zijn om in de Alpen te wandelen, moeten wandelschoenen, waterdichte kledij, juiste hoofddeksel en aangepaste jas meenemen. Voor de zomer worden lichte jassen en kleding aanbevolen; neem echter wel een paraplu (en/of regenkledij) mee om niet voor verrassingen te komen staan door de plotselinge weersveranderingen die kunnen optreden in Zwitserland.

Weer in Zwitserland
Zwitserland staat gekend voor zijn bergen en nieren

Geografie van Zwitserland

Het volledig ingesloten Zwitserland grenst in het westen aan Frankrijk, in het noorden aan Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein en aan Italië in het oosten en het zuiden. Het heeft enkele van de hoogste bergen van Europa, met watervallen, rivieren en meren te midden van groene weiden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar