REISGIDS Zweden

Geografie en weer in Zweden

Over Zweden
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Zweden

Zweden heeft vier zeer verschillende seizoenen, met temperaturen die van ijskoud naar aangenaam zwoel schommelen. Maar wanneer is de beste tijd van het jaar om te bezoeken?

Nou, dat hangt allemaal af van wat je van je reis wilt – of dat nu lange zomeravonden aan het meer zijn, of sneeuwavonden rond het kampvuur.

Beste periode om Zweden te bezoeken

  • Voor warm weer en zonneschijn is mei tot september de beste tijd om Zweden te bezoeken.
  • Als je sneeuw wilt, probeer dan tussen eind november en maart te gaan.
  • Je kunt het land het hele jaar door bezoeken, maar je moet je in de winter helemaal inpakken.
  • Bezoek in de zomer (juni en juli) om de middernachtzon te zien.
  • Het noorderlicht is het best te zien tijdens de winter, van eind september tot begin april.

 

Winter in Zweden

In de winter (ruwweg november-maart) zijn de dagen korte en dikke sneeuwdekens te vinden in een groot deel van het land, waardoor er in de winter een hele nieuwe wereld van activiteiten wordt geopend, van hondensleeën en schaatsen tot skiën, zowel langlaufen als skiën en snowboarden.

Zweden is zelfs een ondergewaardeerde wintersportbestemming, met stillere en niet duurdere resorts dan in de Alpen, en een lang sneeuwseizoen in het noorden.

De dagtemperaturen dalen regelmatig tot onder het vriespunt in Stockholm, Malmö en Göteborg, in het uiterste noorden van Zweden worden temperaturen van -10 ° C als redelijk normaal beschouwd, met koude pieken die het kwik veel lager sturen.

Daglicht – of het duidelijke gebrek daaraan – is ook de moeite waard om in uw reisplannen rekening mee te houden. In december is het ongeveer zeven uur per dag licht in het uiterste zuiden van Zweden en minder dan twee en een half uur per dag in het uiterste noorden. Dat laat niet veel tijd over voor sightseeing, maar er is één groot voordeel: al die duisternis vergroot je kansen om het noorderlicht te zien.

weer in Zweden
Tijdens de winter is een groot deel van het land bedekt met sneeuw

Zomers in Zweden

Er is iets heel speciaals aan de zomer in Zweden, die grofweg van eind mei tot begin september loopt. De temperaturen zijn warm, maar niet oncomfortabel, en de dagen lijken nooit te eindigen.

Rond midzomer is het gebruikelijk om mensen lang na 22.00 uur nog te zien drinken, kletsen en barbecueën in openbare parken.

Nu het ijs verdwenen is, is het ook mogelijk om te zeilen, te zwemmen in glazige meren en beschutte baaien, of te gaan wandelen in de bergen zonder speciale winteruitrusting nodig te hebben.

De meeste bezoekers zijn verrast door hoe warm het zomerweer in Zweden kan zijn. In zowel Stockholm als Göteborg kunnen de temperaturen in juni, juli en augustus 25 graden Celsius bereiken, en heel af en toe oplopen tot 30 graden Celsius.

Dit is ook de tijd van het jaar dat een groot deel van de bevolking van de stad naar de eilanden trekt. Inwoners van Göteborg trekken naar de archipel tijdens de  weekends.

Centrale delen van Zweden, zoals Dalarna, genieten ook van warm weer in deze tijd van het jaar, en het hoge noorden is verrassend mild.

Het eiland Gotland, dat de hele winter vrijwel verlaten is, komt in de zomer plotseling tot leven en trekt toeristen uit het hele land aan.

Lente en herfst in Zweden

Wat het weer betreft, zijn de maanden april, mei, september en oktober veel moeilijker te plannen. Sneeuw is vrijwel overal in Zweden een mogelijkheid, maar redelijk onwaarschijnlijk in het zuiden.

De zon kan schijnen – of het kan grijs zijn en het kan regenen. Hoe dan ook, Zweden zullen je er snel aan herinneren aan det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder (er is geen slecht weer, alleen slechte kleding). Als het regent, 4c en het waait, ben je het misschien geneigd het oneens te zijn met deze stelling.

Herfst en lente kunnen goede seizoenen zijn om te wandelen in Zweden – de meer populaire routes zijn minder druk dan in de volle zomer en het is er minder warm.

Het kunnen echter zeer wisselende seizoenen zijn, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op wat het weer je ook te bieden heeft.

Geografie van Zweden

Met een oppervlakte van in totaal ongeveer 449.964 vierkante kilometer  is Zweden het op vier na grootste land van Europa en het grootste van het Scandinavische blok.

Het land deelt landgrenzen met Noorwegen in het westen en Finland in het noordoosten, en heeft ook een kustlijn van 3.218 km, waarvan een groot deel aan de Oostzee. Wat overblijft, kijkt uit op de Botnische Golf – een kille zeespiegel die wordt gedeeld met Finland.

In het zuiden is Denemarken een andere naaste buur en is het via de Sontbrug rechtstreeks verbonden met de Zuid-Zweedse haven van Malmö. Samen met Denemarken heeft Zweden zeegrenzen met Duitsland, Polen, Rusland, Litouwen, Letland en Estland.

Met een bevolking van meer dan 10 miljoen, van wie de meesten in de steden en het zuiden wonen, is de overgrote meerderheid (78%) van de enorme stukken land van Zweden bebost, terwijl nog eens 8% met water bedekt is.

Het grootste meer is Vänern, met een oppervlakte van 5.655 vierkante km en de hoogste top is Kebnekaise, die 2.104 m boven zeeniveau tornt en deel uitmaakt van de Scandinavische bergketen aan de Noorse grens.

In het uiterste noorden strekt het Zweedse deel van Lapland zich uit tot ver in de poolcirkel, met de meest noordelijke buitenpost van de Zweedse beschaving in het kleine Lapse stadje Treriksröset op de drieweggrens tussen Finland, Noorwegen en Zweden. Het meest zuidelijke punt van het land is het kleine vissersdorpje Smygehuk aan de Baltische kust, dicht bij het kleine stadje Trelleborg in de provincie Skåne.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar