REISGIDS Wales

Geografie en weer in Wales

Over Wales
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Wales

Het klimaat van Groot-Brittannië en dus ook Wales, beïnvloed door de Atlantische Oceaan, is gematigd en vochtig, met relatief kleine temperatuurverschillen tussen winter en zomer. Het weer is echter variabel, met frequente veranderingen van dag tot dag of zelfs op dezelfde dag.

De gemiddelde temperaturen op zeeniveau liggen ook in januari boven het vriespunt (0°C), wanneer ze in de grote steden rond 4/5°C schommelen en 6°C bereiken in het zuidwestelijke puntje van het land; in juli variëren ze van 12°C  in het noorden van Schotland tot 18,5°C  in de omgeving van Londen.

Neerslag komt in het hele land veel voor, maar het komt vaker en overvloediger voor in het noorden en het westen. In het westen van Schotland bijvoorbeeld bereikt de regenval 1500 millimeter  per jaar, en zijn er ongeveer 200 dagen met regen (dat wil zeggen, meer dan één op de twee dagen!), Terwijl in Manchester, in het westen van Engeland, 800 mm regen valt in 141 dagen, en in Plymouth, aan de zuidwestkust, 1000 mm  regen valt in 142 dagen. Het zuidoosten is minder regenachtig: in Londen valt slechts 600 mm regen in een jaar, maar verdeeld over minder dan 109 dagen.

Beste periode om Wales te bezoeken

Wales is over het algemeen natter dan Engeland, met iets minder zonneschijn. De temperaturen in de kustgebieden kunnen in de zomer echter erg warm zijn, variërend van 15°C tot zeldzame pieken van rond de 25°C. De omstandigheden in hooggelegen gebieden, zoals de toppen van Snowdonia of de Brecon Beacons, kunnen het hele jaar door veranderlijk zijn. Wees voorbereid op plotselinge regenbuien, zowel in de zomer als in de winter.

De zomermaanden juni tot augustus zijn het warmst, maar ze zijn ook het drukst omdat ze samenvallen met de schoolvakanties. Stranden zijn druk met gezinnen, hotels zitten snel vol en attracties kennen lange wachtrijen. Voor degenen die buiten de vakantie kunnen reizen, bieden mei en september heerlijke warme dagen zonder de hectiek.

Geografie van Wales

Wales is een land met een grote geografische variatie met veel lange stukken aantrekkelijke en vaak ruige kustlijn. Zuid-Wales staat vooral bekend om zijn industriële erfgoed, maar het westelijke deel van de kust tussen Carmarthen Bay en St David’s is vergelijkbaar met dat van het meer pastorale westelijke land van Engeland.

Het landschap van centraal Wales omvat rijke landbouwvalleien, de brede zandvlakte van Cardigan Bay en glooiend heuvellandschap. Noord-Wales is één van de meest populaire toeristische gebieden dankzij de Britse eilanden, met veel levendige kustplaatsen.

Landinwaarts is het bergachtige gebied Snowdonia lange tijd populair geweest bij wandelaars en klimmers. Een groot deel van het centrale binnenland van het land is bergachtig, met adembenemende landschappen; landinwaarts zijn veel opvallende meren te vinden.

De regio Snowdonia in het noorden beslaat een oppervlakte van 2130 vierkante kilometer en strekt zich uit van de noord- en westkust van Wales, landinwaarts richting Bala en Llandrillo. Snowdon (1.805m) is de op één na hoogste piek in het Verenigd Koninkrijk, de hoogste piek ligt in Schotland.

Verder naar het zuiden vind je de Brecon Beacons, een andere bergketen die loopt van Hay on Wye in het oosten tot Llandeilo in het westen en beslaat 1.344 vierkante kilometer. De hoogste piek in het bereik is Peny Y Fan 886m.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar